9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe krijg je meer abonnees op YouTube?

Hoe krijg je meer abonnees op YouTube?

Abonnees op je YouTube kanaal zijn erg belangrijk. YouTube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld. De hoeveelheid abonnees van een kanaal wordt meegenomen bij de ranking van je video’s. Hier liggen dus mooie marketingkansen die benut kunnen worden. Er zijn veel manieren waarop je het aantal abonnees op je YouTube kanaal kan laten groeien. En wij gaan ze je allemaal vertellen.

 

Organische groei

Je hebt misschien wel eens aanbiedingen voorbij zien komen om abonnees te kunnen kopen. Deze aanbieders houden er vaak louche praktijken op na. Het is misschien verleidelijk om door financieel te investeren een snelle groei van abonnees te hebben. Maar mocht je deze abonnees al krijgen, je hebt er niet zo veel aan.

Natuurlijk staat een groot aantal volgers leuk. Deze volgens zijn echter niet geïnteresseerd in jouw bedrijf en ze zullen dan ook niet overgaan tot een aanschaf. Dit is een zeer korte termijn oplossing, die we je dan ook zeker niet aanraden.

Veel effectiever is het om je kanaal organisch te laten groeien. Onder andere door de tips die hieronder staan beschreven. Het aantal abonnees zal hier niet explosief door groeien, dus verwacht geen wonderen. Maar als jij je kanaal constructief opbouwt en dit volhoudt, dan zul je zien dat je een mooie schare oprecht in jouw bedrijf geïnteresseerd abonnees zal creëren.

 

Sterke content

De basis van een goed YouTube kanaal dat veel mensen zullen willen blijven volgen, is sterke content. Maak kwalitatief goede video’s die waarde hebben voor jouw doelgroep.

Geef dus informatie waar zij wat aan hebben, zodat ze meer video’s willen bekijken en zich willen abonneren. Begin je video’s vooral ook met een sterke intro, zodat zij de rest van de video ook af willen blijven kijken.

Sterke content zorgt dat je doelgroep op je YouTube kanaal abonneert

Jouw YouTube kanaal

Je YouTube kanaal is een soort visitekaartje voor je bedrijf. Hier liggen dan ook veel kansen die je kunt benutten. Het maken van een goede eerste indruk is erg belangrijk. Zorg dus dat je kanaal er netjes en overzichtelijk uit ziet.

Maak je profiel zo compleet mogelijk. Upload je logo en maak een mooie banner. Ga ook even goed zitten voor de beschrijving van je kanaal. Je potentiële abonnees zullen willen weten waar zij zich op gaan abonneren.

Je kunt het uiterlijk van je kanaal zoveel mogelijk laten aansluiten bij je branding. Zo is je kanaal ook herkenbaar voor klanten die je bedrijf al kennen. En andersom zullen abonnees die bijvoorbeeld je website bezoeken het fijn vinden als deze in dezelfde stijl is als dat ze van je gewend zijn.

Maak je kanaal dus zo aantrekkelijk en professioneel als je maar kunt.

 

Consistent uploaden

Misschien een inkoppertje, maar consistent uploaden is belangrijk. Waarom? Onder andere omdat je abonnees hier van houden. Zij vinden het fijn om met regelmaat iets van je te horen.

Een andere belangrijke reden is dat door consistent te uploaden, er meer video’s op je kanaal komen. YouTube neemt dit behoorlijk serieus. Want meer videominuten op je kanaal, betekent meer mogelijkheid tot videoconsumptie voor de YouTube bezoeker. Daardoor wordt je kanaal veel interessanter en heb je grote kans om op de eerste pagina in de zoekresultaten terecht te komen.

Hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan, hoe groter de kans ook wordt dat mensen je gaan volgen en je video’s gaan delen, waardoor een stijgende lijn in abonees zal ontstaan.

Hierbij blijft de kwaliteit van je video’s het belangrijkste. De grotere YouTubers posten dagelijks. En dat is ook het meest ideale. Maar is dit voor jouw bedrijf niet haalbaar? Neem dan een frequentie die voor jullie wel haalbaar is waarbij je sterke video’s kunt blijven posten.

 

Maak een kanaaltrailer

Veel mensen gebruiken deze mogelijkheid niet, en dat is erg jammer want daarmee laten ze een mooie kans liggen. Deze trailervideo is de enige vorm van video op YouTube die automatisch afgespeeld wordt, en daardoor extra aandacht trekt.

Je kanaaltrailer kun je laten zien aan bezoekers van je kanaal die nog niet geabonneerd zijn. Ze zijn bedoeld om een voorproefje te geven van wat je kijkers te zien zullen krijgen aan video aanbod. En wat extra fijn is, er worden geen advertenties weergegeven.

Houd je kanaaltrailer kort en aantrekkelijk. Ga ervan uit dat de kijker je bedrijf nog niet kent, dus benoem je USP (Unique Selling Points). En niet geheel onbelangrijk: vertel dat en waarom de kijker zich moet abonneren op jouw kanaal.

 

Een YouTube kanaal trailer laat je een voorproefje zien wat jouw kanaal biedt

 

 

Aansporen tot actie

Dat aansporen tot abonneren doe je bij alle video’s op je kanaal. Dit is een methode die goed blijkt te werken. Kijkers blijken zich veel sneller te abonneren als dit genoemd wordt tijdens de video. Dit kun je doen door het de hoofdpersoon in de video zelf te laten vragen, maar je kunt ook kaarten (een balkje met een tekst of een URL wat oppopt) toevoegen tijdens je video of een call-to-action maken in het eindscherm van de video.

 

Maak playlists

Werk op je kanaal zo veel mogelijk met playlists, zo geef je de bezoeker veel meer duidelijkheid in zijn keuze van de video die hij wil kijken. Maak bijvoorbeeld categorieën en zet hierin weer verschillende playlists.

Stel: je hebt een muziekschool waar je een YouTube kanaal voor hebt aangemaakt. Op je kanaal kun je categorieën maken met verschillende instrumenten. Onder de categorie ‘gitaar’ kun je dan playlists plaatsen voor beginners en gevorderden. En ook de video’s in zo’n playlist kun je zelf op volgorde van bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad zetten. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om je kanaal goed in te richten.

Je begrijpt dat het voor de bezoeker heel veel fijner is als hij of zij gestuurd wordt door een duidelijke inrichting en dat jouw kanaal daardoor ook veel fijner is om video’s op te bekijken.

 

Gepersonaliseerde thumbnails

Als een bezoeker op YouTube op een bepaalde zoekterm aan het zoeken is, krijgt hij een lijst met video’s te zien als zoekresultaat. De afbeelding van de video die de bezoeker hierin te zien krijgt heet een thumbnail en wordt door YouTube random gekozen. En is dus niet altijd de juiste schermafbeelding om je video weer te geven.

Het blijkt dat slechte video thumbnails een reden zijn voor bezoekers om niet te klikken. En dat is natuurlijk heel zonde als je zo je best hebt gedaan op een goede video.

Gelukkig kun je hier zelf een afbeelding voor uploaden en je kunt hier ook nog tekst en logo’s aan toevoegen, dit raden we je dan ook zeer aan. Kies steeds voor dezelfde stijl en kleuren, die bij jouw merk passen. Hierdoor worden je video’s steeds beter herkenbaar.

Vooral gezichten blijken heel erg goed te werken in thumbnails. Onze hersenen zijn geprogrammeerd op het herkennen van gezichten, daar wordt de aandacht van onze ogen naar toe getrokken. Dus mocht het bij het onderwerp van je video passen, gooi er dan een gezicht in.

Maak een duidelijk zichtbare tekst en een aantrekkelijke titel voor je thumbnail. Houdt ook rekening met de juiste grootte: 1280 x 720 pixels.

Een gepersonaliseerde thumbnails voor je YouTube video creëert je herkenbaarheid

 

 

Mooi voorbeeld van een gepersonaliseerde thumbnail. De thumbnail is genummerd, en maakt nieuwsgierig.  Het merk De online pubquiz komt goed naar voren en is consistent met de rest van de uitstraling van hun branding. 

Interactie

Zodra je kanaal een beetje goed loopt, zullen bezoekers ook opmerkingen achterlaten onder je video’s. Dit is een mooie kans om de interactie aan te gaan met je doelgroep. Reageer op hun opmerkingen en beantwoord hun vragen. De bezoekers voelen zich hierdoor gezien en zullen een band met je bedrijf opbouwen.

Door veel interactie maak je fans van je bezoekers. En als je dit op een langdurige en consistente basis doet, heb je grote kans dat deze fans ook ambassadeurs voor je kanaal worden en je gaan promoten.

 

Samenwerkingen aan gaan

Door samen te werken kun jij je kanaal ook flink laten groeien. Zoek andere YouTubers die ongeveer evenveel volgers hebben als jijzelf. De kans is het grootst bij deze groep dat zij graag met je samen willen werken. Zo kunnen jullie gebruik maken van elkaars netwerk en veel nieuwe mensen bereiken.

SEO verbeteren

Om aan meer abonnees te kunnen komen, zul je eerst gevonden moeten worden. Dit doe je door de SEO (Search Engine Optimization) in orde te hebben.

Bedenk waar je wilt dat je video op gevonden wordt, het focustrefwoord. Je titel van je video kan het beste met dit woord beginnen. Maar deze titel moet tegelijkertijd interesse wekken en vertellen waar de video over gaat.

Je video omschrijving is zowel informatief voor bezoekers als voor zoekmachinebots. Het is een uitgebreidere beschrijving wat er in de video te zien is. Door deze tekst kunnen zoekmachines begrijpen waar je video over gaat, waardoor je video te ranken is.

Er is ook de mogelijkheid zoekwoorden toe te voegen bij je video. Hiermee vertel je YouTube op wat voor termen je gevonden wilt worden. Deze zoekwoorden moeten relevant zijn voor je video, anders zorgen ze voor verwarring bij algoritmes. Het ideale aantal zoekwoorden ligt rond de 10-20 stuks.

En tot slot, pas ook de naam van je video aan. YouTube vindt het erg fijn als je videostand bijvoorbeeld niet: VB_5926 heet, maar een naam heeft. Hier kan je ook weer je trefwoorden in verwerken, bijvoorbeeld: Videobird reclame promotie.

 

Kleine aanpassingen, groot effect

Bovengenoemde tips gaan vaak om kleine aanpassingen, maar deze aanpassingen gaan wel het verschil maken. Ze zorgen ervoor dat je YouTube kanaal er professioneel en gebruiksvriendelijk uit ziet, dat je video’s gevonden kunnen worden én dat mensen je video’s ook daadwerkelijk gaan bekijken. Met uiteindelijk als doel: meer abonnees.

Behoefte aan goede video’s die je kunt plaatsen op je YouTube kanaal? Neem dan contact op met Videobird en we gaan samen aan de slag om mooie video content te maken.

]