Het einde van de influencer-age & de opkomst van employee generated content

Employee generated content
In 2012 werd het einde van de wereld voorspeld, vanwege de Maya-kalender, weten jullie het nog? Dat is eigenlijk iets van alle tijden. Dus als ik het heb over het einde van influencers, dan bedoel ik dat niet letterlijk, maar er is wel zichtbaar een shift gaande in ons medialandschap. Onze online platforms democratiseerden eigenlijk al het fenomeen ‘bekendheid’; via YouTube werd Justin Bieber een wereldster, en erna volgden ontelbaar veel online bekenden. In 2024 lijkt iedereen en zijn kat een online platform te hebben en halen mensen soms zulke rare, gevaarlijke of schadelijke stunts uit, inclusief voorspelbaar ongemakkelijke verontschuldigingen, dat het type megalomane influencer aan aanzien verliest. En daarom: welkom EGC creators!
Influencer versus employee generated content
(Een paar van de vele influencers die in opspraak kwamen na schaamteloos gedrag te etaleren middels vlogs)

Definities

Oké, allereerst, wablief? EGC, UGC, wat is het nou? User Generated Content is content die wordt gemaakt door gebruikers, maar gebruikers is natuurlijk een brede term. Het begon ermee dat gebruikers, zonder externe beïnvloeding, content maakten over een organisatie of brand. Dit werd weer opgemerkt vanuit deze organisaties en merken en vervolgens gestimuleerd. Zo ook vanuit werkgevers naar hun werknemers. Daarom wordt met UGC vaak ook content bedoeld die door medewerkers van een organisatie wordt gemaakt, terwijl dat specifieker Employee Generated Content zou moeten heten. Nou goed, poteeto potaato, waarom is het belangrijk om een goede stroom aan EGC voor jouw grote organisatie te hebben en hoe krijg je dit voor elkaar?

Waarom EGC?

In jouw mediamix kan een goede EGC-strategie niet ontbreken. Waarom niet? Hoewel professioneel geproduceerde content kan zorgen voor veel aandacht voor je organisatie, geeft EGC een beter beeld van hoe het er echt aan toegaat op de werkvloer. Daarbij is niemand een beter visitekaartje voor jouw organisatie dan jouw eigen werknemer. Naast het aantrekken van nieuwe werknemers, wil je ook getalenteerde medewerkers behouden. Een online gemeenschap waarin medewerkers’ echte ervaringen, expertise of creativiteit worden gedeeld en gestimuleerd draagt hieraan bij. Jouw eigen medewerkers weten natuurlijk veel beter dan een extern bureau hoe het is om daar te werken & kunnen ook gemakkelijk inspringen op trends en laagdrempelige content maken op de werkvloer.

Voordelen van Employee Generated Content op een rij

N

Verhoogt betrouwbaarheid organisatie

Gebruikers vertrouwen de content van medewerkers meer dan marketingboodschappen.

N

Voordelig en actueel

Professioneel geproduceerde content heeft meer tijd nodig om georganiseerd te worden & kan niet altijd mee gaan met zich zeer snel opvolgende trends, dit kan EGC wel.

N

Versterkt betrokkenheid en interactie met (potentiële) medewerkers

Andere medewerkers herkennen hun collega’s of hun ervaringen & kunnen zich eraan verbinden. Ook delen medewerkers de content vaak weer op hun eigen socials.

N

Verhoogt de online zichtbaarheid

EGC creators delen hun content ook met andere collega’s

N

Kan medewerkers en toekomstige medewerkers inspireren en informeren op authentieke wijze

N

Kan verkeer naar de vacatures activeren

UGC leidt tot 29% hogere conversiepercentages in vergelijking met campagnes of websites zonder UGC (Everyone Social, 2021).

Nadelen van Employee Generated Content op een rij

M

Het is een investering, die niet altijd direct vruchten afwerpt

(soms lange doorlooptijd)

M

Kwaliteit wisselt

Daarom is het belangrijk dat je een partij hebt, die de creators kan bijsturen en content professioneel kan nabewerken.

M

Minder betrouwbaar

Ze zijn vaak niet in loondienst om content te maken, dus is flexibiliteit qua verwachtingen geboden.

Die nadelen, daar kun je dus rekening mee houden, zodat je er eigenlijk geen last meer van hebt. Hoe doe je dat en hoe zet je zo’n project op?

Werving & begeleiding content creators

Allereerst natuurlijk belangrijk om de medewerkers te scouten die deze content gaan maken. Hoe je dit kan doen?

Je kan natuurlijk op de eigen socials werven, via je intranet, week mails e.d., managers kunnen scouten, fysiek naar verschillende locaties gaan, maar ook op fysieke bijeenkomsten waar iedereen samenkomt: zo heeft men gelijk een gezicht bij de organiserende partij en krijgt het content creatie gedeelte een persoonlijkere touch. Dit haalt bij sommige toch net even de angst weg van het onbekende.

Bij de werving is het goed om potentiële creators een screening opdracht te laten maken, van hetgeen jij graag zou zien. Zo heb je gelijk een idee van wat voor type maker dit kan zijn. Daarom is het belangrijk van tevoren te bepalen wat voor type content goed door deze collega’s gemaakt kan worden en welke content goed aansluit bij de doelgroep.

Type content

Nadat je met je nieuwe creators kennis hebt gemaakt en met hen de regels hebt doorgenomen en uitgelegd hebt hoe zij het meeste uit hun telefooncamera kunnen halen, is het van belang om met goede briefings te komen met opdrachten of inspiratie waarmee ze aan de slag kunnen.
Zo kun je denken aan tutorials, reviews, sketches, vlogs, quizjes.

Werknemers geven blijk van hun expertise & door een consistente huisstijl aan de video’s toe te voegen in de postproductie, zien de budgetvriendelijke video’s er toch strak uit.

Let er op, dat je dus van tevoren een goede briefing maakt waarin duidelijk wordt waar de te maken video voor bedoeld is, wat de richtlijnen zijn voor het filmen (close up, verder weg, wel of niet grapjes en bloopers, etc.) en of het onderdeel is van een serie, zoals bij deze reeks video’s.

A day of in a life of. Employee generated content

Zelf geproduceerde video’s kunnen een authentiek kijkje in de keuken geven, zoals je hier kan zien bij een van onze opdrachtgevers. Ook is het een stuk gemakkelijker om grote hoeveelheden van dit soort content te maken en de socials te vullen. Zo blijf je zichtbaar en relevant voor je doelgroep.

Meer weten en aan de slag om jouw Employer Branding te optimaliseren door het
inzetten van employee generated content?

Wij geven elke maand een content creatie workshop waarin je in 2 uur in onze filmstudio leert hoe je het beste resultaat krijgt wanneer jijzelf of je collega een videoboodschap moet opnemen met je telefooncamera. Meld je aan via de link of stuur ons een bericht voor meer informatie!