Video laten maken kosten

Als je niet dagelijks bezig bent met het produceren van video’s dan is het lastig om in te schatten wat de kosten zijn voor het maken van een video. En waarom kan je bij de ene filmmaker een video voor 1500 euro krijgen en bij een andere partij betaal je al snel 5000 euro? In dit artikel wil ik je hier meer duidelijkheid over geven. Ik zal uitleggen wat de verschillende kostenposten zijn die voorbij komen en geef ik je een aantal indicaties voor verschillende soorten producties. Tot slot geef ik je ook tips en advies om op bepaalde kostenposten te besparen.

Video laten maken kosten

Kostenpost videoproductie

Hoeveel kost een video bij een videoproductiebedrijf?

Bij het maken van een video komen veel verschillende disciplines en kostenposten naar voren. Wij maken onze begrotingen aan de hand van een checklist van deze verschillende onderdelen. De belangrijkste zal ik nu met je behandelen. De indicaties die ik geef zijn op basis van onze gemiddelde online videoproductie. Dus niet voor televisie, lange documentaires of high-end commercials.

Video preproductie kosten

animatie laten produceren kosten

In de preproductie fase komen er twee belangrijke onderdelen naar voren:

Productie: Dit zijn de uren die o.a. gerekend worden voor het opstellen van een call sheet, het regelen van de juiste personen, locaties, materiaal, props en zorgen dat dit alles gereed is voor de draaidag(en).
Per productie rekenen wij minimaal 2 uur hiervoor.
€250 – €1.000

Redactie: Een breed begrip, maar hieronder vallen: conceptontwikkeling, script schrijven, interview vragen opstellen en een shotlist maken. Ook dit onderdeel is erg afhankelijk van de soort productie. Bij een bedrijfsfilm kan het al snel een halve dag zijn en bij een sfeerverslag kan deze post zelfs vervallen.

Kosten: €500 – €1.500

Heb je vragen?

Mail onze oprichter Floris Modderman of bel ons kantoor voor je vraag.

Videoproductiekosten

online video laten maken kosten

De grootste kostenpost is meestal de productiefase. Hieronder vallen alle kosten die gemaakt worden voor de draaidag(en) zelf. Denk hierbij aan de kosten voor de crew, presentator, figuranten, opnameapparatuur, vervoer, maar ook bijv. reiskosten. Hier een indicatie van de belangrijkste productie onderdelen.

Cameraman: Vanzelfsprekend.
Kosten: halve dag €300, hele dag €600.

Regisseur: De regisseur is verantwoordelijk voor het bewaken van het script en de inhoud. Vaak verschilt de vergoeding van de regisseur niet heel veel met die van de cameraman.

Kosten: halve dag €500, hele dag €1500.

Geluidsman, gaffer (belichting) en productie-assistent: Zij zitten wel wat lager dan de cameraman qua kosten. Zij assisteren de cameraman tijdens de opnames.

Kosten halve dag €250 – €300, hele dag €400 – €600.

Apparatuur: Deze post kan zeer uiteenlopend zijn. Factoren die hiermee te maken hebben zijn: kwaliteit van de video, grootte van de productie, maar ook de duur en de planning van het project. De indicatie hieronder is gebaseerd op één draaidag met een crew van 2 man.

Kosten: €500 – €2.000.

Visagie: Vanzelfsprekend.
Kosten: halve dag €350, hele dag €450

Presentatie/interviewer: Vooral van toepassing bij reportages. Waarbij het verschil hem vaak zit tussen presentatie voor of achter de camera. En de buy-out voor de video. Mocht je zelf een geschikte persoon kennen dan is dat zeker mogelijk.

Voice-over: Kies je voor jouw project een voice-over, dan heb je meerdere mogelijkheden om je stem te boeken. Ook kan je ervoor kiezen om een studio te huren, waar je zelf jouw stem inspreekt en laat nabewerken.

Kosten externe stem: €150 – €350.
Kosten studio per uur: €100 – €250.

Reiskosten: Wij moeten voor 90% van onze opnames onze bus inzetten. Dit kan 1 van ons zelf zijn, maar ook een gehuurde auto of een taxi. In Amsterdam is het in sommige gevallen goedkoper om een taxi of Uber te regelen dan de hele tijd de auto te parkeren. Verder rekenen wij nog 0,50 cent per km en bij producties met een reistijd boven de 1,5 uur rekenen we een kleine reistijdvergoeding.

Kosten: €50 – €100.

Set designer: Vanzelfsprekend
Kosten: halve dag €350, hele dag €750

Postproductie kosten

de draaidag zit erop nu is het tijd om onze montage skills te laten zien

De draaidag(en) zit(ten) erop. Tijd om het project af te gaan ronden. Hierbij is het belangrijk als opdrachtgever om van tevoren een goede indicatie te vragen, zodat je niet onverwachts achteraf met extra kosten komt te zitten.

Ook als filmmaker is het goed om hier duidelijk in te zijn naar je klanten, want een montage kan 1 dag duren, maar ook een week. De kostenposten die ik hieronder bespreek zijn (net als de posten hiervoor) afhankelijk van de soort productie.

De post-productie voor een reportage kan één dagdeel zijn, terwijl een bedrijfsfilm of commercial al snel een week of meerdere in beslag kan nemen. Bij die laatste kunnen ook meerdere partijen in de post-productie betrokken zijn. Onderstaande posten zullen bij ieder project wel aanwezig zijn.

​De kostenposten die ik hieronder bespreek zijn (net als de posten hiervoor) afhankelijk van de soort productie.

De post-productie voor een reportage kan één dagdeel zijn, terwijl een bedrijfsfilm of commercial al snel een week of meerdere weken in beslag kan nemen.

Montage: Voor het gemak laat ik het spotten en het optimaliseren van de beelden ook hieronder vallen naast het daadwerkelijk monteren. Gemiddeld hanteren wij tussen de 1 en 4 dagdelen voor een online video van max. 2 minuten.

Kosten: €500 – €2000

Animatie: In elke video zitten wel grafische elementen of visuele effecten. Soms zijn deze werkzaamheden minimaal en voegt de editor ze zelf toe. Het kan ook zijn dat er wel een aparte animator voor wordt ingeschakeld. Ook hier is het een groot verschil of het gaat om het maken van een naambalk of het toevoegen van bijvoorbeeld vliegtuigen in een shot. Onze indicatie gaat meer uit van een online video met verschillende vormgeving elementen erin. Denk hierbij aan titelbladen, naambalken, tekstanimaties en geanimeerde iconen.

Kosten: €350 – €1.500

Sound design: Alle audio elementen (geluidsopnames, muziek, geluidseffecten, voice-over) gooi ik nu onder deze post. Deze worden door onze sound engineer in de video geplaatst en in een aantal gevallen neemt hij ook zelf nog de geluiden op.

Kosten: €250 – €600

Apparatuur en software: Bovenstaande post-productie onderdelen worden niet met een telefoon of Windows Movie Maker uitgevoerd. Hier zijn bepaalde hardware en software voor nodig die betaald moeten worden, waar we een deel van doorberekenen. Onderstaande indicatie is puur voor ons bedrijf en verschilt natuurlijk met andere bedrijven.

Kosten: €50 – €150

Wat kost een video laten maken?

Wat kost het een video laten maken?

Met bovenstaande informatie krijg je een beeld van de verschillende kosten die komen kijken bij een gemiddelde online videoproductie. Maar dit geeft niet een direct beeld van de totale kosten voor jouw project.

Op basis van onze ervaringen van de afgelopen jaren, kunnen we met een gerust hart zeggen dat een gehele productie voor onder de 750 euro niet realistisch is. Tenzij je een individu met een camera vraagt om alles te doen, maar dan moet je niet te hoge verwachtingen hebben. Gemiddeld zitten onze producties tussen de €5.000- en €12.000,-.

Bij series kunnen deze kosten lager zitten doordat we efficiënt omgaan met de productiedagen. Voor dit bedrag krijg je wel een professionele video met een ervaren crew. En staan we garant voor de kwaliteit.

Prijsindicatie voor verschillende video’s

Wat kost een bedrijfsfilm

Om je toch een iets beter beeld te geven van de kosten voor het laten maken van een video, heb ik een aantal indicaties voor je op een rijtje gezet.

Met de kanttekening dat dit op basis van onze eigen ervaringen is, maar wat daarnaast zeker een goede benchmark is voor deze industrie.

Soort video Investering
Sfeerverslag (max. 2 min) v.a. €2.000,-
Animatie (1 min) v.a. €2.000,-
Instructievideo (serie) v.a. €2.000,-
Reportage v.a €1.500,-
Recruitmentfilm v.a. €2.000,-
Livestream v.a. €3.000,-
Commercial v.a €5.000,-

 

Selectie van onze videoproducties

Hoe bespaar je kosten bij je video?

Wij denken altijd met onze opdrachtgevers en klanten mee om de productie(s) zo kostenefficiënt mogelijk in te vullen. Een aantal tips en adviezen die we geven zijn;

1. Denk in series.
De grootste kostenpost is vaak de productiedag of -dagen. Probeer het meeste uit deze dagen te halen door je concept in meerdere video’s te verdelen of door meerdere video’s op te nemen. Wij helpen je graag als je niet precies weet wat voor soort video’s dat zouden kunnen zijn. Tegenwoordig heb je meer dan één video nodig voor je contentstrategie.

Niet elke videopartij werkt met abonnementen, maar als je van tevoren al weet dat je meerdere producties nodig zal hebben in een jaar of in een kwartaal dan kan je een vorm van een abonnement of strippenkaart bespreken.

Zo hebben wij zelf VideoBird InHouse opgezet, waarbij we een vaste korting geven op onze diensten voor onze vaste opdrachtgevers. En hier kunnen zij ook gebruik maken van onze andere diensten. Denkende aan fotografie, livestreaming of social media ondersteuning.

3. Participatie.
Uiteraard kan je een gehele productie of campagne uit handen geven, maar daar zit ook een prijskaartje aan. Kijk van tevoren goed bij welke onderdelen jijzelf of een collega een steentje kan bijdragen.
Dit kan zijn in het opstellen van een script, regelen van de locaties of figuranten, afnemen van interviews of in het publiceren van de content.

4. Projectprijs.
Vaak gebeurt dit al, maar een vaste vergoeding afspreken voor het project voorkomt dat jij niet zal opdraaien voor extra kosten die achteraf onverwachts erbij kunnen komen. Ook is de productiepartij een stuk efficiënter en gestructureerder als zij ook weten welke vergoeding voor de werkzaamheden staat.

Video laten maken door VideoBird?

Ik kan stellen dat VideoBird qua tarieven in het middensegment zit binnen de online video-industrie. Wij zijn altijd heel transparant geweest met onze tarieven en vinden het ook belangrijk dat de opdrachtgever weet waarvoor hij betaald.

De budgetprijzen bieden wij simpelweg niet meer aan, omdat onze kwaliteit daarvoor te hoog is en wij ook meer kosten maken en investeren dan 5 jaar geleden.

Gelukkig staat daar tegenover dat wij als productiebedrijf altijd voor je klaar staan en we het juiste advies kunnen geven voor jou of jouw bedrijf.

Door de vele verschillende opdrachtgevers die we hebben gehad de afgelopen jaren is onze expertise een stuk breder geworden en daar zijn we zeer dankbaar voor.

Verder blijven wij achter onze missie staan om kwalitatief hoge filmproducties aan te bieden voor een breed publiek. Niet alleen voor de multinationals of merken die tienduizenden euro’s te besteden hebben. We zien video als een communicatietool die voor vele verschillende doelen ingezet dient te worden, niet alleen voor commerciële doeleinden.

Wil je meer weten over het begroten van een videoproductie of heb je specifieke vragen over bepaalde kostenposten? Neem dan contact met mij op en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Neem contact met ons op

 

Nieuwe aanvraag

4 + 2 =