Het effectief inzetten van video’s voor interne communicatie

Het effectief inzetten van video's voor interne communicatie

Communiceren kun je op heel veel manieren, en het hangt er helemaal vanaf wat de boodschap is die je wilt overbrengen, en aan wíé die boodschap gericht is, wat de beste vorm van communicatie is. Keer op keer blijkt dat video één van de meest effectieve vormen is van communicatie, waarbij een veel groter percentage van de informatie blijft hangen dan bijvoorbeeld bij geschreven tekst.

Ook binnen het domein van video zijn er 1001 manieren om iets over te brengen. Denk aan de vorm, inhoud en stijl van de video. Interne communicatie, dus binnen jouw organisatie, vraagt vaak om een heel andere benadering dan wanneer je naar buiten toe zou communiceren. In deze blog praten we je bij over alles wat je wilt weten over het inzetten van video in jouw interne communicatie.

Wat is interne communicatie?

Wanneer je iets communiceert aan mensen binnen jouw eigen organisatie, dan valt dit onder interne communicatie. Bij kleine bedrijven zijn de lijntjes vaak erg kort, en zal niet snel d.m.v. video, podcasts of andere mediavormen worden gecommuniceerd. Maar wordt de organisatie wat groter, dan kunnen dit heel handige tools zijn om in één keer de juiste mensen binnen de organisatie te bereiken.

Voorbeelden van interne communicatie die wij bij VideoBird vaak voorbij zien komen zijn:
5

Business updates

Waarin vaak de management-laag een nieuw product of dienst snel en effectief kan worden uitgelegd, zonder dit individueel te hoeven doen.
5

Tutorials & trainingen

Waar bijvoorbeeld een nieuw product of dienst snel en effectief kan worden uitgelegd, zonder dit individueel te hoeven doen.
5

Aankondigingen

Denk aan nieuws uit de organisatie, de uitnodiging voor de kerstborrel of een nieuw product dat wordt gelanceerd.
5

HR updates

Bijvoorbeeld onboardings, FAQs, of leuke persoonlijke updates zoals huwelijken en baby’s die geboren zijn.

Best practices

Hou het snel en simpel

Het doel bij interne communicatie is vaak om een actuele update te geven. Een duidelijke en simpele verhaallijn is in zo’n geval aan te raden. De doorlooptijd is kort, dus geldt hier KISS (Keep it Short & Simple)!

Hou het kosten-efficient

Waar marketing en communicatie naar jouw klanten gebaat kan zijn bij een hogere productiewaarde, is dit voor interne communicatie in de meeste gevallen niet haalbaar, en ook helemaal niet nodig. Vaak is het doel om de boodschap zo helder mogelijk over te brengen. Niet zelden wordt Employee Generated Content (EGC) ingezet, waarbij medewerkers zelf met een smartphone een bericht opnemen.

Hou het veilig

Vaak komt bij interne communicatie bedrijfsgevoelige informatie kijken. Houd dus in de gaten waar jouw content online komt te staan, en zorg dat het alleen bij de mensen terecht komt voor wie het bedoeld is. Op de grotere video-platforms (YouTube, Vimeo) is het mogelijk om video’s achter een wachtwoord te zetten.

Hou het effectief!

Ondanks dat interne videocommunicatie vaak met lagere budgetten worden gemaakt, en een kleinere tijdsinvestering vereisen, blijft het doel hetzelfde bij iedere vorm van communicatie; zo effectief mogelijk jouw boodschap overbrengen. Denk dus goed van tevoren na over je script, en blijf tijdens het maken jezelf altijd de vraag stellen: draagt de video bij aan de boodschap die ik wil overbrengen?

Trends en ontwikkelingen van interne communicatie

Employee Generated Content

Met EGC bedoelen we content die door medewerkers zelf gemaakt wordt. Veel interne communicatie wordt op deze manier geproduceerd. Het is namelijk echt niet altijd nodig een een professionele camera-crew in te huren. Je kunt bijvoorbeeld prima je werknemers iets laten opnemen, en het vervolgens door een productiebedrijf laten editen, zodat je er alsnog een hoogwaardige video uithaalt. Ook zelf nabewerken wordt trouwens steeds makkelijker, met tools als CapCut en verschillende AI-ontwikkelingen.

Interactieve video

Een andere trend die we zien bij interne communicatie is het gebruik van interactieve video. Denk bijvoorbeeld aan een business update waarbij je een keuzemenu krijgt. Misschien is niet voor iedereen in de organisatie is een update over financien even relevant. Door keuzes te geven, kun je content heel goed personaliseren, en houd je de aandacht erbij.

interactieve video voor interne communicatie
Interactieve video update voor organisatie

AI

De ontwikkelingen in AI gaan razendsnel, en er zijn al aardig wat tools die jou kunnen helpen om betere content te maken, als je dit goed weet in te zetten. Denk aan scripts verbeteren met ChatGPT, audio verbeteren met Adobe Podcast, of zelfs video’s geheel laten genereren mbv avatars, die het woord voor je doen. Dat laatste staat nog wel in de kinderschoenen, en je kunt je afvragen of het authentiek overkomt. Maar, zoals gezegd, innovaties gaan erg snel, en het is niet uit te sluiten dat mensen de komende jaren steeds meer gewend raken aan dit soort vormen van communicatie.

Waarom video gebruiken voor jouw interne communicatie?

Video is één van de meest effectieve vormen van communicatie, en gaat dan ook zonder twijfel een steeds belangrijkere rol spelen in de interne communicatie binnen bedrijven. Je bereikt er effectief de juiste doelgroep, jouw collega, mee. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom contentcreatie op ons blog!

Meer weten wat video voor jouw organisatie kan betekenen?

Ontdek de kracht van video voor jouw organisatie! Wil je meer inzicht krijgen in hoe video jouw bedrijf kan versterken? Neem dan vrijblijvend contact op met Floris Modderman de CEO van VideoBird.