Personaliseer jouw video’s in 2024 – VideoBird Nieuwsbrief #4

In deze laatste nieuwsbrief van 2023 hoop ik dat ik jullie met warme gevoelens het nieuwe jaar in stuur, met een selectie van de meest opvallende kerstcommercials van het jaar. Verder een kleine vooruitblik naar 2024 met alles over gepersonaliseerde video’s, en een mooie case.

De Ultieme Kerstcommercial

Aaah, kerstcommercials. Hét moment van het jaar voor merken om echt uit te pakken. Al scrollende door mijn tijdlijn op Insta en LinkedIn valt het me op dat bedrijven elkaar echt proberen af te troeven; nóg meer tranen! Nóg meer emotie! Nóg meer kerstverlichting! Ieder zichzelf respecterend merk (en reclamebureau) lijkt aan een wedloop mee te doen wie de meest warme gevoelens en emotie bij de kijker loskrijgt. Hoe meer kippenvel je bij de kijker opwekt, des te beter.

Of je nou instant warme gevoelens krijgt als de decembermaand zich aandoet, of gruwelt van de kerstdagen, dat deze commercials gevoelens opwekken bij de kijker werd wel duidelijk bij een kleine rondvraag hier op kantoor. Hate it or love it, er is natuurlijk niet zoiets als slechte publiciteit. Daarom hieronder een aantal opvallende kerstreclames van dit jaar:

AH brengt kerst naar de boksschool

HEMA herenigt Siepie en Takkie

De Kruidvat-familie schrijft een kerst-hit

Heerlijk. Nu dat uit de weg is, kunnen we vooruit gaan kijken naar 2024!

Trends voor 2024

Het is niet alleen kerst dat de klok slaat in december, het is ook de tijd van lijstjes. De ‘trends voor 2024’ lijstjes zijn niet aan te slepen. Qua videotrends doen ook wij op onze website een duit in het zakje. Hier lees je vast de belangrijkste take-aways, maar bekijk vooral ons blog voor het hele verhaal!

Interactieve en gepersonaliseerde video’s
Video’s zijn altijd een medium geweest waarmee je een grote groep mensen kunt bereiken met jouw boodschap. Top natuurlijk, maar een beetje one-size-fits-all is het wel. Met meer interactie en personalisatie valt jouw campagne meer op in de massa. Je kunt de kijker echt op individueel niveau aanspreken, met dingen die zij leuk of interessant vinden. Bovendien verzamel je in het proces allemaal heel handige data om klanten nog beter te helpen. Door de ontwikkelingen in generative AI wordt dit alles ook nog eens een stuk makkelijker om voor elkaar te krijgen. Wij verwachten dat de tech in 2024 flink stappen vooruit gaat zetten, waardoor we steeds meer interactieve en gepersonaliseerde video’s gaan zien.

User Generated Content
Nog zo’n trend die alleen maar aan terrein wint door technologische vooruitgang is User Generated Content. Smartphones zijn een filmcamera en editprogramma in één, waardoor het echt niet meer altijd nodig is om een heel videoteam in te huren om goeie content te maken, die je boodschap op een sterke manier overbrengt. Als je jouw klanten of medewerkers de juiste tools in handen geeft, kunnen ze zo zelf aan de slag. Ter inspiratie kun je ook even deze videoclip checken. Ok, ok, daar hebben ze wel wat randzaken goed geregeld, maar toch, gewoon geschoten op een doornormale iPhone.

Één video is geen video
Wij als productiebedrijf snappen dat video’s maken best een dure grap kan zijn. Vroeger kwamen klanten nog weleens voor een one-off video bij ons terecht. Tegenwoordig raden we sterk aan om een draaidag echt te zien als een ‘content creatie moment’, waarbij je zoveel mogelijk video’s of andere content uit zo’n draaimoment haalt. Denk aan een commercial, waarbij je gelijk shorts voor allerlei online platforms opneemt, fotografeert, en leuke ‘behind the scenes’ content maakt om je publiek mee te teasen.

AI-toepassingen
Jaja, het kan niet ontbreken in het lijstje, AI. De ontwikkelingen gaan zo snel dat alles wat we erover schrijven alweer achterhaald kan zijn als je dit leest. Wij zien het momenteel echt als een efficientie-tool. Dingen die vroeger veel tijd kostten, kunnen nu veel makkelijker en sneller worden gerealiseerd. Het wordt interessant om te zien wat 2024 gaat brengen.

Case: MaxCredible

Soms vallen alle puzzelstukjes snel op hun plek. Een last minute aanvraag kan wat extra grijze haren opleveren, maar het is extra leuk als het lukt om in een korte tijd een mooi project van de grond te krijgen. Voor een grote beurs zochten de fintech-jongens van MaxCredible een video die hun nieuwe MKB-product introduceert. Een sympathiek verhaal: MaxCredible pleit voor een menselijke en zachte hand wanneer het gaat om creditatie. Oftewel: geen dreigbrieven en onnodig ingewikkeld taalgebruik, maar vriendelijke en simpele reminders, en handige mogelijkheden om te betalen.

Het resultaat bekijk je hieronder!

What to watch?

Voor wie de feestdagen graag in de bios spendeert met een goeie popcorn-blockbuster, kan ik Godzilla Minus One van harte aanbevelen. Vol actie, een tikkeltje cheesy en geen gebrek aan Japans melodrama. Met als hoogtepunt natuurlijk Japan’s meest gevreesde (en geliefde) monster, in een reboot van het origineel uit 1954. Ik ben persoonlijk erg hyped up, maar misschien komt dat omdat ik mijn jaar afsluit met een mooie trip naar Japan. Daarom voor nu, sayonara, heel fijne dagen en tot in het nieuwe jaar!

Bo Spindelaar

Head of video