Eventvideo’s naar een next level – VideoBird Nieuwsbrief #3

Vanuit een herfstig Amsterdam is het tijd voor alweer de derde VideoBird Nieuwsbrief. Deze keer duiken we dieper in event video’s. De tijd dat het genoeg was om een aftermovie te maken is natuurlijk allang voorbij, dus ik geef je graag wat tips om het uiterste uit jouw event te halen met video content. Verder een introductie van onze jongste telg uit de bird-familie, namelijk Beaks Marketing. En ik licht een recente case uit voor HNK (Het Nieuwe Kantoor), die we hielpen om hun nieuwe brand identity uit te rollen met een toffe brand movie.

Jouw event succesvol promoten in 2023

Laten we het even hebben over de aftermovie. Sinds de opkomst van social media en online video één van de genres die ik misschien wel het meest heb zien langskomen in mijn leven. Het ligt natuurlijk ook voor de hand: je organiseert bijvoorbeeld een festival, of een groot congres, en wilt de bezoekers achteraf een mooie recap tonen, en de mensen die het gemist hebben enthousiast maken voor een volgende editie. Dat geldt natuurlijk nog altijd, dus ik ga hier niet claimen dat het hele genre de prullenbak in kan. Ik merk wel bij mezelf (en mijn theorie is dat het publiek het hiermee eens is) dat ik enigszins verzadigd ben als het om aftermovies gaat.

Daarom pleit ik ervoor om een event niet als een éénmalige gebeurtenis te zien die moet worden vastgelegd, maar dat we events gaan beschouwen als een merk. Een merk dat je kunt laden met een zorgvuldige strategie die bestaat uit veel méér dan alleen een leuke recap achteraf. Met content die qua vorm, stijl en inhoud perfect past bij het event, en wat dat event uitdraagt.

Bepaal je strategie
Wat voor soort event je ook organiseert, er is altijd een goed afgebakende doelgroep. Bepaal welke doelgroep je met jouw videocontent wilt aanspreken, en welk doel het dient. Misschien een open deur, maar een muziekfestival vraagt om heel andere content dan een bedrijfsevent, en het is goed om dit al in een vroeg stadium te bepalen. Op die manier kunnen de contentmakers echt bijdragen aan jouw doel.

Bepaal een vorm en stijl
Net zoals bij een merk, is bij een event herkenbaarheid ook super belangrijk. Voordat je video’s gaat maken om jouw event te promoten, is het daarom een goed idee om vast over de vorm en stijl na te denken. Ga je jouw publiek overtuigen met inhoudelijke content, of juist met visueel bombast? Heb je al een goeie huisstijl die je kunt vertalen naar video? Allemaal zaken die je goed van tevoren kunt tackelen.

Aan de slag
De hierboven genoemde aftermovie is natuurlijk een no-brainer. Maar aan wat voor content kun je nog meer denken? Marketing-modellen zoals HHH (Hero, Hub, Hygiene) kunnen hier goed bij helpen.

Begin met knallende Hero-content die gelijk het oog moet grijpen van jouw publiek. Een toffe trailer bijvoorbeeld, waarin het programma en de locatie eruit springen.

Vervolgens kun je jouw publiek met Hub-content verder informeren en enthousiast maken. Denk bijvoorbeeld aan interviews met key-note speakers of de belangrijkste artiesten, of teasers waarin de locatie wordt getoond.

Tot slot kan Hygiene-content bijvoorbeeld tijdens het event zelf worden gedeeld. Leuke backstage-video’s of sfeerimpressies, die soms heel eenvoudig met een telefoon kunnen worden gemaakt. En achteraf natuurlijk die gouwe ouwe aftermovie, toch leuk.

VideoBird introduceert: Beaks Marketing

De nieuwe labels schieten als paddenstoelen uit de grond hier bij VideoBird. Nu hielpen we onze klanten natuurlijk al langer met hun (video)marketing, met behulp van onze online marketeer Rob Nguyen, maar nu hebben we het officieel tot een eigen label gebombardeerd. Long overdue!

Beaks Marketing zorgt er simpel gezegd voor dat de mooie video’s die wij voor onze klanten maken ook bij de juiste doelgroep terecht komen. Want wat heb je eraan om veel tijd, energie én keiharde centen in een project te stoppen als het niet door de juiste mensen wordt bekeken? Juist, helemaal niets.

In het kader van de lancering geef ik graag de mic over aan Rob, die jullie vast een paar waardevolle tips geeft over videomarketing. Komt ‘ie!

Tip #1 Zorg voor pakkende intro’s
Een sterke, pakkende intro is belangrijk om de aandacht van je kijkers te grijpen. Denk aan toffe beelden, een vraag of een teaser die hen nieuwsgierig maakt. De eerste paar seconden van je video zijn vaak doorslaggevend.

Tip #2 Optimaliseer voor zoekmachine
Veel mensen vergeten dat je video’s ook kunt optimaliseren voor SEO. Zorg ervoor dat je video’s goed zijn geoptimaliseerd voor zoekwoorden die relevant zijn voor jou en je doelgroep. Deze kun je plaatsen in de titel, beschrijving en tags. Ook ondertiteling is belangrijk voor de toegankelijkheid en een thumbnail die de aandacht trekt.

Tip #3 Houd het kort en krachtig
Richt je op de belangrijkste boodschappen en vermijd overbodige opvulling. Korte, informatieve video’s worden vaak beter bekeken dan lange, uitgesponnen video’s.

Ga naar https://beaksmarketing.nl/ voor meer info!

Case: HNK (Het Nieuwe Kantoor)

HNK (Het Nieuwe Kantoor) is een kantoorconcept dat er alles aan doet om huurders een complete hospitality-treatment te geven. Deze kantoorruimtes voelen als een lobby van een tof boutique-hotel. Met lekker en duurzaam eten en drinken, een podcastruimte, een bibliotheek en zelfs een wellness is het een echte vijfsterren-ervaring onder de kantoorruimtes.

Aan ons de vraag om dit gevoel over te brengen, door het manifest dat is ontwikkeld in samenwerking met KesselsKramer te vatten in een mooie brand movie. Hierin volgen we twee hoofdpersonen door het gloednieuwe kantoor.

Ik ben een groot voorstander van ‘show don’t tell’, dus check ‘m hieronder!

What to watch

De Gouden Kalveren staan al een tijdje op de plank bij de winnaars, maar ik wilde toch nog even stilstaan bij de grote winnaar van dit jaar: Sweet Dreams. Een koortsachtige satire die zich afspeelt op een suikerplantage in voormalig Nederlands-Indië aan het einde van de koloniale tijd. Met humor en zorgvuldig opgebouwde spanning, maar ook met prachtige beelden van de Indonesische jungle, word je als kijker meegenomen in de gekte van de laat-koloniale tijd.

Bovendien wordt altijd veel gemopperd op Nederlandse film, maar wordt er toch echt genoeg gemaakt dat erg de moeite waard is. Zo ben ik ook heel erg benieuwd naar de nieuwe film van die andere filmmaker die een succesvolle film maakte over Nederlands Indië (Jim Taihuttu, De Oost), dit keer over de hardcore-scene in Rotterdam in de jaren ’90, genaamd Hardcore Never Dies.

Hardcore Never Dies (9 nov. in de bios, 10 dec. Amazon Prime
Sweet Dreams (nu in de bios)

Bo Spindelaar

Head of video