VideoBird Nieuwsbrief #2 – Augustus 2023

In deze tweede editie vertel ik jullie meer over ‘short form video’, een term die je om de oren vliegt wanneer je de trends binnen video marketing een beetje volgt. Hier verzamel ik een paar bruikbare tips. Verder een kijktip die leidt tot nog veel méér kijktips, en een inkijkje geeft in de wereld van grote Hollywood-producties. En wat zou een nieuwsbrief in augustus 2023 zijn zonder wat AI-content erin gesprinkeld? Deze keer een aantal opzienbarende cases.

Short Form Video

Research toont aan dat mensen 95% van de informatie opnemen wanneer ze een video kijken, tegenover 10% wanneer ze diezelfde informatie als tekst voorgeschoteld krijgen. Voor de mensen voor wie dat inderdaad geldt, stop NU met lezen en kijk hieronder de video waarin ik je haarfijn het één en ander uitleg over short form video.

Als het bovenstaande waar is maakt het natuurlijk helemaal niks uit wat ik hier opschrijf, want de meesten van jullie zijn allang afgehaakt. Maar aangezien een nieuwsbrief toch wel echt een text based medium is, sure, ik tik nog even door voor de die-hard tekst-believers. Wellicht dat die 10% die blijft hangen precíés is wat jij nodig hebt om aan de slag te gaan met jouw eigen short form video’s.

 

Dus, hier enkele tips, en ik houd het kort:

#1: Kom straight to the point! Lange introducties zijn voor deze vorm van content echt onnodig, afleidend, en zorgen ervoor dat jouw publiek afhaakt voordat je je boodschap over hebt gebracht. 

#2: Deel jouw boodschap op in kleine delen, en post korte video’s die samen het gehele verhaal vertellen. Bite-sized pieces!

#3: Zorg ervoor dat mensen content gaan delen. Ik hoor je denken: ja, tuurlijk, maar hoe? Daar zijn veel theorieën over, maar probeer bijvoorbeeld deze 7 tips eens.

Bekijk hieronder een leuk voorbeeld dat we onlangs maakten voor onze vrienden van DoeDonnie.nl

Zomergasten met Hoyte van Hoytema

Na al dat short form geweld tijd voor iets dat juist uitblinkt in loooong form. Een drie uur durend inkijkje in het leven en werk van de Nederlandse DOP (of zoals hij zelf gewoon zegt: cameraman) Hoyte van Hoytema. Ok, ok, hij werkt al jaren voornamelijk in Zweden en de VS, maar toch een stukje Neerlands Trots. Voor ons als filmmakers toch wel een beetje een held. Hij werkt vrij letterlijk in de top of his field, met vele samenwerkingen met Christopher Nolan (Interstellar, Tenet, Oppenheimer), en films als James Bond spektakel Spectre en Jordan Peele’s Nope op zijn naam.

In de Zomergasten uitzending wordt met een interessante keuze voor fragmenten zijn achtergrond als oud-student van een prestigieuze filmschool in Polen (waar bijvoorbeeld ook Polanski het vak heeft geleerd) duidelijk. Mooie, en vrij obscure tips kwamen voorbij, met veel van (en over) Tarkovski, een fragment uit A Swedish Love Story (1970) en een hele toffe one-taker uit Netflix’ Athena. Zoals gewaarschuwd, een kijktip die leidt tot nog veel méér kijktips. Maar wel een die een wat langere aandachtsspanne vereist.

Helaas zijn de uitzendingen van Zomergasten niet onbeperkt terug te kijken i.v.m. de rechten op de fragmenten, maar gelukkig is het gesprek incl. hele goede omschrijvingen van de fragmenten als podcast terug te luisteren!

Lees ook onze blog waarin VideoBird’s inhouse cameraman Floran verschillende shottypes uitlegt, en waarin ook the one-taker van Athena voorbij komt.

AI in Advertising

Dat AI je kan helpen met het huiswerk van je kinderen, het vertalen van een stukje tekst, of geinige afbeeldingen van Harry Potter in een Wes Anderson-universum, dat weten we nu wel. Maar hoe wordt AI ingezet in reclamecampagnes? Hier een roundup van leuke en creatieve AI-gerelateerde content.

The Shoe Mirror
Creatief bureau DEPT. ontwikkelde een ‘shoe mirror’. Hoe het werkt? Je plaatst een scherm met camera in een winkelpui, en voorbijgangers krijgen schoenen aangemeten die bij hun outfit passen, met behulp van AI.

The Ketchup ad
Waar denkt een AI aan, als het denkt aan ketchup? Juist. Een heel slimme inzet van AI met de boodschap: zelfs AI weet dat Heinz de ketchup is.

Coca-Cola AI Platform
Een ander iconisch merk, Coca Cola, ontwikkelde een eigen AI-platform waarmee creatievelingen van over de hele wereld met hun beeldtaal aan de slag konden. Herkenbare elementen uit de Coca Cola reclame-geschiedenis, zoals de bekende ijsbeer, de kerstman en natuurlijk het flesje, werden beschikbaar gesteld, en mensen konden designs maken met behulp van AI. De beste iteraties werden als ad ingezet op Times Square.

What to Watch

Hoewel het lijkt alsof alles wordt ondergesneeuwd door de fallout van de tips van vorige maand, Barbenheimer, zijn er zeker ook deze maand genoeg dingen om naar uit te kijken.

Op Disney+ verschijnt eind deze maand een nieuwe toevoeging aan de reeks Star Wars spinoff-series, Ahsoka. Een personage dat we eerder in The Mandalorian zagen langskomen, en wiens grootste claim to fame misschien wel is dat ze wist dat Baby Yoda eigenlijk Grogu heette. We zijn benieuwd wat haar eigen serie gaat brengen. Hoewel de Star Wars-content die Disney + in rap tempo uitbrengt wisselend wordt ontvangen, was Andor vorig jaar een heel welkome verrassing. Hopelijk wordt die lijn doorgezet. Hoe dan ook is het altijd leuk om in het Star Wars universum rond te hangen.

Andere (kijk)tips:
– How to Blow Up a Pipeline (bios v.a. 17 augustus)
– Expositie: Werner Herzog in Eye Filmmuseum Amsterdam
– Eind augustus vindt outdoor filmfestival Pluk de Nacht plaats in Utrecht en Amsterdam

Bo Spindelaar

Head of video