VideoBird Nieuwsbrief #1 – Juli 2023

Welkom bij deze allereerste editie van de VideoBird nieuwsbrief. In deze maandelijkse nieuwsbrief update ik je over de laatste ontwikkelingen rondom video’s, content marketing en media in het algemeen. Natuurlijk is dit handig als je (net als ik) ook werkt binnen de media, marketing of communicatie. Maar ook als je (weer net als ik) gewoon houdt van bewegende plaatjes kijken, en daar alles over wilt weten.

Maar goed, don’t bore us, get to the chorus. In deze eerste editie praat ik jullie bij over o.a. hoe wij AI gebruiken binnen videoproductie, en een nieuwe trend binnen video: microlearning. Ook geef ik maandelijks een kleine roundup van alles wat je gezien moet hebben, of wat binnenkort te zien zal zijn.

Enjoy!

 

Microlearning

Ik hoef jullie niet te vertellen dat ‘short form video’ de afgelopen jaren de wereld van videocontent enorm heeft veranderd. 50% van TikTok’ers geeft aan dat ze video’s van langer dan een minuut stressvol vinden. En op YouTube is 67% van de video’s die mensen uploaden onder een minuut, tegenover 11% twee jaar geleden.

Maar hoe steek je nog iets op van al die super korte content? Enter: microlearning.

Hier dus een korte microlearning over… microlearning

Het gaat erom dat je de informatie die je wilt overbrengen opdeelt in bite-size pieces, en zo in heel korte tijd dingen leert begrijpen. Een voorbeeld van een maker die daar leuk mee omgaat is Cleo Abrams, die ingewikkelde concepten kort en luchtig weet over te brengen.

AI in videoproductie

Er worden as we speak boekenkasten volgeschreven over AI op een tempo dat ChatGPT zelf nauwelijk bij kan houden. Of misschien worden al die artikelen met/door ChatGTP geschreven, wat dan weer een eindeloze feedbackloop creëert. Anyway, hier beperk ik me tot een aantal praktische tips voor tools die wij al in ons dagelijks werk gebruiken. Doe er je voordeel mee en bespaar wat tijd!

Adobe Podcast
Handig voor podcasts, maar wij gebruiken het vooral om audio van bijvoorbeeld interviews die zijn opgenomen in een rumoerige omgeving op te schonen. Het gebruikt AI om stemmen krachtiger te laten klinken en achtergrondgeluid te verwijderen.

MidJourney
Met de juiste prompts kun je alles wat je bedenkt in een afbeelding tot leven wekken. De toepassingen zijn eindeloos, maar wij gebruiken het vooral om creatieve concepten te pitchen, en storyboards te maken. Voorbij zijn de tijden van schematische stick-figure tekeningen en stockfoto’s opknippen om aan de klant een idee over te brengen.

Gling
Video’s editen is een heel leuk onderdeel van het maakproces. Losse beelden worden samengebracht en komen tot leven. Naast leuk is het ook tijdrovend. Bijvoorbeeld als je een ellenlang interview moet ‘schoonknippen’. Gling haalt alle dode momenten uit een clipje, waardoor je extra tijd overhoudt om je te focussen op de inhoud.

Case: Het Concertgebouw

Heel juli en augustus vinden in Het Concertgebouw in Amsterdam de VriendenLoterij Zomerconcerten plaats. Wij maakten de commercial, die de komende tijd zowel online als op TV te zien zal zijn, en eerlijk gezegd: we zijn er best trots op. Check het resultaat hieronder, en kom in de zomersferen!

Things to watch

Op 19 juli komt op dezelfde dag een mooie combo van films uit waar wij al tijden reikhalzend naar uitkijken; Nolan’s Oppenheimer, en Greta Gerwig’s Barbie. 

Mijn VideoBird-collega Floran (onze in-house-film-tech-genius) deelde onlangs deze video, waarin Christopher Nolan zelf uitlegt hoe hij Oppenheimer (over de uitvinder van de atoombom) in IMAX 70mm heeft gedraaid. De technische details kun je in de video zien, maar hier beperk ik me ertoe om te zeggen dat ze 70mm films samenvoegen om het grootste filmformaat ooit te creëren. De moeite waard om te kijken op het grootste bioscoopscherm dat je kunt vinden dus.

Barbie ziet eruit als een heerlijk mierzoete verfilming, die in de handen van Greta Gerwig (Lady Bird, Little Women) ongetwijfeld ook de donkere randjes van de iconische pop opzoekt. De soundtrack is al deels te vinden op Spotify, en past met bijdragen van KAROL G en PinkPantheress lekker in de zeitgeist.

Onze tip: ga ze back to back in de bios kijken. De volgorde laten we aan jou.

Overige essential watching deze maand:

Planet Earth II (Netflix)

Spider-Man: Across the Spider-Verse (Bioscoop)

The Bear S2 (Disney+ v.a. 19 juli)

Bo Spindelaar

Head of video