Werken met een freelancer of een full service video agency?

fullservice video agency
Nu je begonnen bent met het lezen van dit artikel is er een grote kans dat jij op zoek bent naar een partij om een video mee te produceren. Of je hebt al ervaring in het maken van video’s en wil je meer verdiepen in de mogelijkheden ervan.

Het aanbod van videomakers in Nederland is gigantisch geworden het afgelopen decennia. Naast de grote en kleinere productiehuizen zijn er steeds meer freelancefilmmakers bijgekomen. Alleen al de Facebookgroep Videomattie, bestaande uit freelance filmmakers, telt meer dan 8.500 leden (maart 2018).

Door het ruime aanbod zijn er ook verschillende manieren om samen te werken met een filmmaker. In dit artikel focussen we het op verschil tussen het samenwerken met een video agency/productiebedrijf en losse freelance videomakers.

Hoewel ik mij zal focussen op het Nederlandse videolandschap hebben een groot aantal punten ook betrekking op andere sectoren, met name in de creatieve sector. Een andere belangrijk kanttekening is het feit dat ik zelf begon als freelance filmmaker, maar nu samen met andere freelancers werk in mijn eigen bedrijf VideoBird.

Kwaliteit

Het begrip kwaliteit is vrij abstract bij het maken van video’s. Elementen die hier onder andere invloed op hebben zijn. Echter ligt onze focus in dit artikel meer algemeen. Toetsend op bovenstaande elementen kunnen we het volgende zeggen:

Film- en montagevaardigheden: zijn persoonsgebonden. Dit geldt voor zowel agencies als voor freelancers.
Bij een freelancer is de kans groot dat hij zelf verantwoordelijk is voor zowel het filmen als de montage. Dit noem je ook wel

een CAMJO*. Bureaus hebben vaker de luxe om film en montage werk te verdelen om de kwaliteit te behouden en kosten te besparen. Al zijn er ook bureaus die gebruik maken van CAMJO’s.

*Als wij spreken over CAMJO (afkorting voor camerajournalist), dan hebben over makers die in zekere zin zelf kunnen regisseren, filmen en monteren.

Filmstijl(en) van de maker: Iedere maker heeft zijn eigen visuele handtekening, maar er zijn ook genoeg makers die verschillende filmstijlen onder de knie hebben. Toch is één maker een stuk beperkter dan een bureau, waar soms wel tientallen makers bij zitten.

Zo hebben wij bij VideoBird makers die gespecialiseerd zijn in het produceren van rustigere edits voor documentaires of musea, maar ook makers die zich meer willen focussen op up-tempo edits voor lifestyle items.

Kwaliteit van de apparatuur: High-end apparatuur zegt niets over de kwaliteit van het eindproduct, dat is afhankelijk van de maker. Toch

helpt het in vele opzichten wel als er genoeg budget is voor het huren van apparatuur uit het hogere segment.

Maar het budget is (helaas) niet bij elke productie 5.000 euro of hoger. Vaak moeten de maker en de opdrachtgever al creatief zijn met de begroting. In dat soort gevallen komt het vaak neer op de apparatuur die de maker al in huis heeft.

Nu zijn er (gelukkig) freelance filmmakers die zelf ook investeren in hun apparatuur. Zowel in filmopname- als in montage-apparatuur. Dit maakt hen ook weer aantrekkelijker om in te huren voor agency’s.

Maar in het algemeen zal een agency meer middelen in huis hebben dan de gemiddelde freelancer. Hierdoor kunnen zij dan ook voor lagere budgetten, hogere kwaliteit opnames aanbieden. Omdat ze niet voor elke klus materiaal hoeven te huren.

Manier van storytelling, zowel visueel als tekstueel: Hier komt het gezegde ”Des te meer des te beter” ook voor een groot deel naar voren. Een maker kan zijn apparatuur volledig onder controle hebben en precies weten waar welke knop voor dient, een zogenaamde whizzkid zijn in het bewerken van de opnames maar kan hij ook een verhaal vertellen?

Het voordeel bij een agency is dat er meerdere makers naar een script kijken en een aantal agency’s hebben eigen scenarioschrijvers in huis.

Heb je zelf al een script, storyboard of scenario in gedachten en zoek je vooral technische ondersteuning? Kies dan de beste freelance filmmaker die je kunt vinden.

Hierbij moet ik wel vertellen dat er genoeg filmmakers zijn die naast hun technische vaardigheden ook weten hoe ze een verhaal moeten vertellen. Maak daar ook gebruik van!

Kosten

hoe deel jij jou live video

Zoek je een filmmaker voor een kleinschalig of eenmalig project, dan is een freelancer gemiddeld wel voordeliger dan een agency. Vanzelfsprekend heeft een agency meer kostenposten dan een freelancer. Die zijn ook in de tarieven verwerkt.

Maar er zijn een aantal ‘onzichtbare’ kostenposten die veelal tevoorschijn komen als je exclusief met freelancers werkt. Het zoeken en recruiten van freelancers kost tijd, jouw tijd. Als dit één keer per jaar of half jaar het geval is, dan is dat natuurlijk te verwaarlozen.

De praktijk laat zien dat wanneer je consequent videocontent aanbiedt/inzet de resultaten van een project beter zijn. Zo hebben wij in de afgelopen jaren een groei gezien in opdrachtgevers die wekelijks, soms zelfs dagelijks, video content inzetten. Dan wil je niet per project gaan scouten naar filmmakers.

Daarnaast wil je duidelijk van te voren een indicatie weten van de kosten. Voor onze vaste opdrachtgevers werken wij met speciale tarieven voor diverse producties, zodat zij snel en accuraat een video in de begroting mee kunnen nemen.

Tot slot zijn er diverse gradaties van filmmakers, een student die filmmaken als hobby heeft zal veel minder kosten dan een doorgewinterde cameraman met meerdere jaren ervaring en honderden projecten in zijn portfolio.

Maar hier spelen veel agency’s ook op in. Zo werken wij bij VideoBird zowel met junioren en senioren filmmakers. Hierdoor kunnen we ook onze klanten met lagere budgetten van dienst zijn.

 

Flexibiliteit en productiviteit

Als wij onze (vaste) opdrachtgevers vragen waarom ze graag met ons werken, dan horen we vaak 4 redenen: kwaliteit, tarieven, flexibiliteit en gemak.


Flexibiliteit:
Als jij morgen of zelfs vandaag nog een cameraman nodig hebt, dan heb je bij een agency meer kans dan bij een freelancer. Simpelweg, omdat de poule aan cameramannen bij een agency groter is.

Verder is het voor een aantal projecten geen fijne gedachte om afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van je enige cameraman. Denk hierbij aan tijdsgebonden evenementen zoals Premières, Koningsdag of de agenda’s van ‘drukbezette’ personen.

Verder is een agency in zekere zin ook flexibeler in de diensten en producten die het aanbiedt ten opzichte van een freelancer. Of je nu een live-verslag, animatie, reportage of instructievideo nodig hebt, bij een agency heb je een grotere kans van slagen.

Gemak: Een video blijft in de meeste gevallen een creatief proces, met name voor de makers. Maar voor jou als opdrachtgever is het vaak puur een marketing of communicatie product. En net zoals bij andere producten die je afneemt, moet dit zo gemakkelijk mogelijk gaan.

En dan is het wel zo handig als je voor al je videoproducties één aanspreekpunt hebt en niet hoeft te schakelen tussen tientallen freelancers. Ook is je aanspreekpunt, de agency, vaak expert in zijn vak. Hierdoor kan hij of zij je adviseren en helpen met het kiezen van het juiste product.

Naast video aanvragen, krijgen wij ook regelmatig aanvragen voor fotografie, websites of branding. Wij hebben er dan ook voor gekozen om ook voor deze creatieve takken een zusterbedrijf op te zetten, zodat onze opdrachtgever nog steeds één aanspreekpunt heeft in dit proces.

Anti-freelancer?

Wellicht schetst bovenstaand verhaal een anti-freelancer beeld van mij, maar dat is verre van waar. Ik werk dagelijks met de meest talentvolle en gezellige freelancers en hoop dat ons team de komende jaren alleen maar blijft groeien met freelancers.

Zij kunnen zich beter doorontwikkelen in hun specialiteit, omdat ze voor een deel zich geen zorgen hoeven te maken om hun eigen acquisitie, marketing of andere bijzaken. Wel hebben ze de luxe om naast het werk dat agency’s hun aanbieden, ook nog eigen projecten kunnen aannemen.

Tot slot zouden veel agency’s (ook VideoBird) er niet zijn, zonder freelance filmmakers. Dus freelancers staan bij mij persoonlijk, hoog in het vaandel.

Agency vs Freelancer

VideBird en livestreamen

Welke les kunnen we uit dit verhaal halen?Wanneer schakel je een agency in en wanneer een freelancer?

Bij kleine of eenmalige projecten zou ik je adviseren om wel gebruik te maken van een freelancer. Of in bepaalde niches, zoals bruiloftvideo’s.

Verder kan het zeker geen kwaad om zelf ook een poule te hebben van freelancefilmmakers.

Mocht je regelmatig video’s produceren voor jouw eigen werk/ bedrijf of voor jouw opdrachtgevers, dan zou ik wel voor een vaste partij kiezen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je hebt dan één bedrijf als expert en aanspreekpunt. Of je nu een documentaire, live-registratie, aftermovie of bedrijfsvideo nodig hebt.

Daarnaast werken veel agency’s met speciale tarieven en abonnementen bij vaste opdrachtgevers. Ook VideoBird is een fullservice video agency die diverse soorten diensten aanbiedt en speciale samenwerkingen aangaat. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op en we vertellen je graag meer over onze service!