Het jaar 2022 van Praxis

Praxis (Maxeda D.I.Y. Group) belicht elk jaar hun behaalde doelstellingen en hoogtepunten door middel van een video die gepresenteerd wordt op de makersbeurs of op de Praxis-dag. Omdat Praxis voorloper in hun sector is, zijn er veel zaken waarin zij proberen te excelleren.

Videobird heeft al meerdere jaren deze video verzorgd en heeft zich ook dit jaar weer ingezet om het jaaroverzicht van 2022 tot een unieke video te maken.

Wat wij hebben gedaan

Concept
Videoproductie
Animatie & vfx
Sound design

Animatie als vorm werkt voor dit type video altijd goed. Om alle uiteenlopende zaken in één video te kunnen vertellen wil je de vrijheid en modulariteit van animatie en digitale ruimte gebruiken. In 2020 was dit zelfs noodzakelijk in verband met Corona.

Dit jaar wilden we het echt anders doen. Niet een volledige animatie maar een hybride video. Een nieuw, uniek concept waarbij we de hoogtepunten niet presenteren in een exclusief digitale omgeving. Maar de data, info en andere metrics terug laten komen in de echte wereld door deze te verwerken in/op en over de winkel zelf!

Geïnspireerd door de krant uit Harry Potter, waarbij de verschillende afbeeldingen plots in beweging komen, wilden wij iets vergelijkbaars doen; de metrics en info zouden op “magische” wijze tot leven komen op verschillende elementen in de winkel.

Het concept

Tijdens de video volgen we een medewerker gedurende een werkdag bij een Praxis filiaal. Van aankomst bij de winkel tot een koffietje in de kantine, van de houtafdeling tot de servicebalie.

Tijdens de werkdag komt de medewerker veel signing, collega’s maar ook verschillende soorten schermen tegen. Deze plekken gebruiken we om de data steeds op een andere manier in beeld te brengen. Hierbij hebben we geprobeerd om elk stukje data een relevante plek te geven; uitverkoop van de tuinmeubelen op de tuinafdeling, samenwerking met FSC bij de houtzagerij en de verbetering van de customer journey rondom verf bij, jawel; de verfafdeling.

Tijdens het opnemen van het materiaal hebben we rekening gehouden met welke content op welke plek moest komen. Op deze manier was het risico dat we beelden te kort kwamen zo klein mogelijk. We hielden actief rekening met het animatieproces, tijdens het opnemen.

Vervolgens was het aan team animatie om alle beelden te bewerken tot dynamische elementen in een jaaroverzicht, dat naast informatief ook een genot is om naar te kijken.

Creatie

Dit type animatie combineert verschillende technieken. Van alle beelden moest eerst de beweging van de camera ge-tracked worden. Op die manier kun je de elementen die je in de video wilt verwerken mee laten bewegen met de beweging van de camera.

Vervolgens wil je de signing “leeg” maken zodat deze vervangen kan worden met eigen tekst, info, iconen enzovoorts. Dit is een proces van het beeld freeze-framen, masken, featheren, en color-matchen zodat het lijkt alsof de content die normaliter op het bord staat verdwijnt en de nieuwe content in kan vliegen.

Deze nieuwe inhoud moet daarna in verhouding en qua dimensie kloppen met het origineel, anders gaat de illusie verloren. Tot slot helpt het om een consistente grading en een klein beetje noise of een minimale camera shake aan de compositie toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet te “perfect” en te “gemaakt” voelt.

Deze nieuwe inhoud moet daarna in verhouding en qua dimensie kloppen met het origineel, anders gaat de illusie verloren. Tot slot helpt het om een consistente grading en een klein beetje noise of een minimale camera shake aan de compositie toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet te “perfect” en te “gemaakt” voelt.

Toepassing

Deze vorm van animatie biedt de mogelijkheid om een statisch, droog of niet veelzeggend shot om te vormen naar een dynamisch en informatief beeld!

Dit effect creëert de kans om veel informatie te tonen op een creatieve en smaakvolle manier zonder dat de kijker een break voelt met de andere beelden of dat de informatie plat op het beeld komt te liggen.

Denk aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld vastgoed- en ontwikkelprojecten om te laten zien wat de bouwplannen zijn voor een gebied. Voor organisaties die een concept tastbaarder willen maken door een voorbeeld van een toepassing “op locatie” te laten zien. Of denk aan een webinar, spel- of talkshow waarbij informatie, vragen of andere beelden worden “geprojecteerd” op elementen in de ruimte.

Benieuwd of dit type video de juiste is voor jouw vraagstuk of doel? Of zou je de volledige versie willen zien? Neem dan gerust contact met ons op!

Laten we aan de slag gaan!

Mail onze Head of Animation Lennert op of bel ons kantoor voor je vraag.