Een creatieve contentstrategie voor Visma Benelux op basis van het 3H-model

De vraag
In oktober 2023 vond de Cyber Security Month plaats. Visma is als één van de belangrijkste spelers op het gebied van software koploper op dit onderwerp, en draagt dit graag uit naar hun partners, klanten en dochterbedrijven. Aan ons de mooie taak om deze wens te vertalen naar een contentstrategie, die de doelgroep moet informeren over Visma’s activiteiten rondom cyber security, mensen moet activeren om zelf met dit onderwerp aan de slag te gaan, en natuurlijk moet amuseren om zoveel mogelijk impact te maken met de boodschap.

De strategie

Om deze doelen te bereiken hebben we alle content getoetst aan het welbekende 3H (hero, hub, hygiene) model van Google.

Om te beginnen hebben we de aandacht gevestigd op Visma’s betrokkenheid bij de cyber security month met een humoristische hero-film (waarover later meer). Vervolgens hebben we de verdieping opgezocht met de vodcast-serie Koplopers, waarin experts op het gebied van cyber security met elkaar in gesprek gaan.

Tot slot hebben we met Employee Generated Content heel laagdrempelig in samenwerking met Visma’s eigen medewerkers informatieve content gemaakt, in de vorm van tips rondom cyber security.

Hero-video: Phishma

Voor de hero-video hebben we het fictieve hacker-collectief ‘Phishma’ in het leven geroepen, met een knipoog naar phishing-mails, waarmee de online veiligheid van bedrijven wordt bedreigd. We zien medewerkers van Visma’s dochterbedrijven die in ogenschijnlijk benarde situaties zitten door dit hackerscollectief. Blijf kijken voor de plottwist!

Hero content is bedoeld om de aandacht te grijpen van de doelgroep, en ze te introduceren aan Visma als voorloper op het gebied van cyber security. Dat vraagt om een hogere production value en een pakkend concept. In de volgende fases wordt het publiek verder meegenomen in het verhaal van Visma, door meer inhoudelijke content.

Hub-fase: Koplopers Vodcast

In de Koplopers vodcast gaan experts van Visma en daarbuiten met elkaar in gesprek over cyber security. Een niche onderwerp, waar binnen de branche veel gebeurt, wat vraagt om enige verdieping. Die verdieping kun je zoeken in een long-form format als een vodcast.

Host Sander Hulsman gaat onder anderen in gesprek met Cindy Wubben, Chief Information Security Officer bij Visma Benelux. Dit soort verdiepende en inhoudelijke content is bij uitstek ‘Hub’-content, waarbij we er vanuit kunnen gaan dat de doelgroep al enige interesse heeft in het onderwerp, en dus open staat voor langere en meer inhoudelijke vormen van content.

Hygiene-fase: Employee Generated Content

Hygiene-fase: Employee Generated Content
Hygiene content heeft als doel om de aandacht van de doelgroep vast te houden met telkens met kleine beetjes informatie. Daarbij is het echt niet altijd nodig om een groot productiebudget in te zetten, om professioneel geproduceerde content te creeëren.

Voor Visma plaatsten we tijdens de Cyber Security Month om de paar dagen tips over online veiligheid. Deze video’s zijn door de werknemers zelf opgenomen, en vervolgens door ons op laagdrempelige manier bewerkt. De term User Generated Content zie je vaak langs komen, maar wij vinden in dit soort gevallen ‘Employee Generated Content’ meer de lading dekken. Visma zet de expertise van hun eigen mensen in om leuke en informatieve content te maken, voor en door hun eigen werknemers.

Conclusie

De ‘Koplopers’ campagne rondom Cyber Security Month voor Visma is een mooi voorbeeld van hoe we een bestaand marketingmodel gebruiken om effectieve content te maken, die zo veel mogelijk impact maakt.

Door de starten met een die de aandacht trekt (Hero), om vervolgens de doelgroep met een vodcast te inspireren en informeren (Hub), en tot slot de aandacht vast te houden met leuke Employee Generated Content (Hygiene) gebruiken we het 3H model om content te maken die bijdraagt aan een bewezen strategie.

Bo Spindelaar

Head of Video

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek de kracht van effectieve contentstrategieën voor jouw bedrijf! Van het versterken van online aanwezigheid tot het vergroten van betrokkenheid – wij bieden op maat gemaakte oplossingen die passen bij jouw doelen.