Interactieve video’s voor je employer branding: Meer betrokkenheid en betere inzichten
Kijken we naar de employee journey, dan kan interactieve video in meerdere fases worden ingezet. Waar deze voorheen vooral in de talent acquisitionfase werd gebruikt (vanwege de hogere kosten), zien we bij VideoBird dat organisaties ook voor hun interne processen steeds meer gebruik maken van interactieve video.
Interactieve video is nog steeds een populaire tool voor job marketing en werving, mede door de slimme en dynamische koppelingen met recruitmentwebsites. Maar het doet steeds meer haar intrede in de overige fases van de werknemersreis.
In dit blog geven we 10 redenen waarom deze vorm van video voor employer branding (en interne communicatie) zo sterk in populariteit toeneemt. En waarom het voor jou als communicatie- en HR-medewerker niet alleen een originele, maar ook een slimme keuze is.
Verhoogde betrokkenheid en actieve participatie:
Interactieve video’s nodigen werknemers uit om actief deel te nemen in plaats van passief te kijken. Door elementen toe te voegen zoals klikbare knoppen, quizzen, polls of keuzemogelijkheden, worden werknemers gestimuleerd om te interageren met de content. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat de boodschap beter blijft hangen.
Personalisatie van de ervaring:
Werknemers kunnen de inhoud personaliseren naar hun eigen interesses en voorkeuren door keuzes te maken binnen de video. Dit leidt tot een meer gepersonaliseerde en memorabele ervaring, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij de content en het bedrijf.
Verbeterde informatieverwerking:
Interactiviteit zorgt ervoor dat informatie actiever wordt verwerkt. Hierdoor wordt de boodschap beter onthouden en begrepen door werknemers, wat leidt tot een effectievere communicatie en kennisoverdracht binnen het bedrijf.
Voor de maandelijkse business update van de Praxis, kunnen medewerkers zelf kiezen welke onderdelen zij tot zich willen nemen. Wij knippen de update in kleinere, behapbare stukken, waardoor het ook gemakkelijker en effectiever te consumeren is.
Langere kijktijd:
Interactieve video’s resulteren vaak in een langere gemiddelde kijktijd en hogere betrokkenheid dan lineaire video’s. Dit betekent dat werknemers meer tijd besteden aan het bekijken en verwerken van de informatie, wat de impact van de boodschap vergroot.
Effectieve onboarding en training:
Interactieve video’s zijn bijzonder effectief voor onboarding en training van nieuwe medewerkers. Ze kunnen stapsgewijze instructies geven, waarbij werknemers in hun eigen tempo kunnen leren en de informatie kunnen opnemen. Dit zorgt voor een soepelere integratie in het bedrijf en verhoogt de betrokkenheid vanaf het begin.
De hotelketen Radisson gebruikt interactieve video om o.a. de gasten ervaring van haar personeel verbeteren met een origineel verhaallijn.
Versterking van bedrijfscultuur en waarden:
Door interactieve elementen te integreren in video’s over de bedrijfscultuur en waarden, kunnen werknemers een dieper inzicht krijgen in de organisatie. Dit helpt bij het creëren van een emotionele connectie en versterkt het gevoel van verbondenheid met het bedrijf. Wij adviseren dan ook om veel gebruik te maken van employee generated content voor authentieke en originele berichtgeving.
Feedback en tweerichtingscommunicatie:
Interactieve video’s bieden mogelijkheden voor werknemers om direct feedback te geven, vragen te stellen of hun mening te delen. Dit stimuleert tweerichtingscommunicatie en geeft werknemers het gevoel dat hun input wordt gewaardeerd.
Gamification-elementen:
Door gamification-elementen toe te voegen aan interactieve video’s, zoals punten, badges of leaderboards, kan de betrokkenheid verder worden verhoogd. Dit maakt het leerproces of de communicatie leuker en motiverender voor werknemers.
Voor het AMC Amsterdam bedachten we voor de onboarding een game, waarbij de kijker op spelenderwijs al kennis maakte met alle gebouwen en de verschillende afdelingen.
Flexibiliteit en toegankelijkheid:
Interactieve video’s kunnen gemakkelijk worden gedeeld via verschillende kanalen en zijn toegankelijk op verschillende apparaten. Dit zorgt ervoor dat werknemers de content kunnen bekijken wanneer en waar het hen uitkomt, wat de betrokkenheid verder vergroot.
Meetbare resultaten:
Interactieve video’s bieden de mogelijkheid om gedetailleerde analytics te verzamelen over hoe werknemers omgaan met de content. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om de communicatie en betrokkenheidsstrategieën verder te verbeteren.
Minpunten
Uiteraard zijn er ook minder positieve kanten en valkuilen bij het inzetten van interactieve video. Allereerst heb je te maken met een nieuwe vorm van produceren, waarbij je vooral in het voortraject al goed moet nadenken over de keuzepaden en alle content die je wilt gebruiken of nodig gaat hebben.
Het grote voordeel is dat je ook hier kunt denken in formats/series, waardoor je sjablonen kunt maken, bijvoorbeeld voor je business update of onboardingvideo, en die gemakkelijk kunt hergebruiken.
Daarnaast is het gebruik van een (goede) interactieve videotool niet voordelig. Aanbieders als Blue Billywig of Vimeo bieden verschillende abonnementsprijzen aan vanaf €600 per maand. Het grote voordeel is dat je dan wel onbeperkt gebruik kunt maken van deze tool, terwijl je via een agency/productiehuis al snel gebonden bent aan een licentie per video. Dit is een goede uitkomst als je een beperkt aantal interactieve video’s per jaar wilt gebruiken.
Door bovengenoemde voordelen te benutten, kan je als organisatie interactieve video inzetten als een krachtig instrument om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten, de interne communicatie te verbeteren en uiteindelijk de algehele werknemerservaring te versterken.
Meer weten wat interactieve video voor jouw organisatie kan betekenen?
Plan een afspraak met Floris in als je meer wilt weten over de mogelijkheden van interactieve video of meer voorbeelden wilt zien.