Met welke content blijf je werknemers aantrekken in 2024?

Met welke content blijf je werknemers aantrekken in 2024
Ja, we hebben nog 2 maanden voordat het 2024 is, maar zoals Albert Heijn al begint met pepernoten in de zomervakantie, zo kijken wij al met onze blik dorstig uit naar het nieuwe jaar.

Want arbeidsmarktcommunicatie is niet eerder zo hot geweest, ook al voorspelt het UWV een krimp van het aantal nieuwe vacatures in 2024 van 3%, de personeelsschaarste is nog niet voorbij. En dat roept op tot blijvende innovatie op het gebied van werving en content.

Wat kunnen we zeggen over content trends voor 2024? Ja, user generated content blijft belangrijk, en nee, A.I. neemt niet álles over. Hieronder een korte prognose voor 2024 en hoe jij hier je voordeel mee kan doen.

Short form & modulaire video

Short form modulaire

Sommige van ons millennials, Gen X en boomers willen er niet aan geloven, maar kort is in. Video’s en advertising worden korter, korter, kortst om de jongste doelgroepen te bereiken voordat de aandachtsspanne uitgeput is.

Ads voor de jongste doelgroep zijn bijv. 6-8 seconde, voor millennials max 15 of 30 sec. Short form video is afhankelijk per platform max. 60 sec. (YouTube Shorts), 15 sec (TikTok), 15 sec – 90 sec (Instagram Reels). Volgens HubSpot’s meest recente marketing strategie en trends report, zal de populariteit van short form video content bovendien blijven stijgen in 2023, waarbij 90% van alle marketeers dit jaar blijft investeren in short form video’s of hier nog meer op inzet.

Bovendien:

  • 50% van TikTokers geeft aan een video langer dat 1 minuut als stressvol te ervaren.
  • 57% van YouTube’s views zijn video’s van <60 sec. (2 jaar geleden was dit nog maar 11 procent)
  • 73% van consumenten geeft de voorkeur aan SFV om over services of producten te leren
  • SFV’s worden langer/beter bekeken: 30% wordt voor 80% van de lengte uitgekeken.

Moeten we dan alleen inzetten op het schieten van hele korte ads en video’s en is er daardoor maar weinig ruimte voor het (merk)verhaal? Veel storytellers’ harten breken bij dit idee en ook werkgevers betreuren het als in 1 sec verteld moet worden wat hun organisatie onderscheidt van een andere.

Het antwoord hierop is.. niet per se. Ja, het is een enorme uitdaging om een verhaal te vertellen in 8 sec. Maar een verhaal kan ook in delen worden verteld. Waarvan elk deel een op zichzelf staand punt maakt. Dat kan je doen met modulaire content. Okay hip woord, maar wat betekent het nou precies?

In plaats van het produceren van één zeer specifieke video campagne, worden er verschillende kleinere video ‘blocks’ gefilmd, waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Je kan met die verschillende ads verschillende verhalen vertellen, maar ook delen van hetzelfde verhaal vertellen. Waar het om gaat: je kan flink veel variëren zodat content fresh blijft.

Bijvoorbeeld:
Bedrijf “de Appeltjesbond” wil 150 nieuwe medewerkers werven en doet een aanvraag tot een wervingscampagne. In plaats van één, twee of drie specifieke ads maken we vier verschillende ‘haakjes’ of openingen, vier verschillende middengedeeltes en vier verschillende pay-offs of call to action eindes.

Met die verschillende begin, midden en eindes kunnen dan erg veel verschillende video’s worden gemaakt. Zijn die verschillende ‘blokken’ goedgekeurd, kan veel sneller en meer content worden gemaakt voor minder. En met het mixen en matchen van deze onderdelen kan A.I. software ondersteunen, wat weer een hoop tijd scheelt.

Met modulaire content kan dus veel eerder een slag geslagen worden en korte, herbruikbare content worden gemaakt en talloze variaties die van tevoren zijn goedgekeurd. Iets dat fijn is voor de klant, voor de makers en uiteindelijk ook voor de platformen en doelgroepen die continu nieuwe content consumeren en die je dus vaker moet voorzien hiervan om herinnerd te worden.

Voorspelling: in 2024 gaan we veel meer modulaire content zien.

Dit alles brengt ons gelijk bij de volgende -inmiddels here to stay- “trend”, A.I.

AI in 2024

Ai in 2024
Wilde voorspellingen en wilde claims dit jaar daargelaten, A.I. is hier en we moeten zien hoe we ermee omgaan. Vervangt het banen? Creëert het ook weer nieuwe banen? Kan het onze democratie in verre mate beïnvloeden? Dat is iets dat zeker is en daar zijn velen van ons dan ook huiverig over en wat on the fence.

Voor ons als makers betekent het dat er allerlei claims zijn over video en foto content dat automatisch gegenereerd kan worden & help, wat betekent dat voor onze livelihood?

Nou, als je dit bekijkt..is het nog niet zover:

Dit zal ervoor zorgen dat kosten voor filmproductie omlaag kunnen gaan en er ook meer content uit één productie kan worden gehaald. Het is niet 1, 2, 3 een vervanging van makers’ werkzaamheden, maar wel een aanvulling of ondersteuning van die werkzaamheden.

Wat we nog niet heel veel zien, maar waar wel kleine bewegingen naartoe zijn, zijn meer interactieve en meeslepende ervaringen voor kijkers, mogelijk gemaakt door A.I. Hoe dat dan werkt?

Stel je wilt kijken of een potentiële medewerker een goede match is voor jouw bedrijf & deze wilt op een laagdrempelige manier kijken of de organisatie past, dan kan bijvoorbeeld op de werkenbijsite een interactieve video geplaatst worden op de hoofdpagina, waar de bezoeker een aantal keuzes in kan maken.

Op basis van de ingevoerde keuzes krijgt deze bezoeker dan een specifieke video te zien gemaakt voor hen. Zo kan je bijvoorbeeld de bezoeker matchen aan een functie, wat superhandig voor jou en engaging voor hen is. Met een spraakherkenning bot (denk aan Google Home of Siri) kan je dit bovendien nog immersiever maken.

Voorspelling: veel meer video’s zullen worden gecreëerd in verschillende talen en variaties, ondersteund door A.I.

Maar, de snelheid waarmee A.I. zich ontwikkelt, is niet te onderschatten. Hoe het er nu naar uitziet echter, zal A.I. voor vele makers ingezet kunnen worden als tool om bijv.:
-prompts te genereren
-video’s te voorzien van verschillende gesproken talen, ondertiteling, vfx

Long form content

Ja… we hadden het een sectie geleden nog over short form content, maar het universum zoekt altijd naar balans en wij ook. Hoewel korte content in is & a safe bet om je doelgroep te bereiken, is langere content niet helemaal out.

Een manier om betrokkenheid onder je doelgroep te verhogen is langere content. Niet voor niets groeien podcasts als kool. Succesvolle YouTubers en streamers’ meest succesvolle formats zijn langere, meer inhoudelijke video’s.

Maar ook webinars zijn bijvoorbeeld populair. Die laatste laten nog wensen over als het gaat om innovativiteit en creativiteit, iets waar dus minder concurrentie is en iets te halen valt voor ondernemers en organisaties die het aandurven out of the box te denken.

Uiteraard kan er uit deze langere content ook weer goede short form content gehaald worden, zoals micro-learnings.

Conclusie

In 2024 evolueert het landschap van contentcreatie voor werkgeversmerken snel, en om succesvol te zijn in het aantrekken van het beste talent, is een proactieve benadering belangrijk.

Door deze trends te omarmen – van modulaire storytelling en een verhoogde inzet op interactieve content tot long form content – kan je als organisatie je employer brand naar een hoger niveau tillen en op een effectieve manier je doelgroep blijven bereiken.

Vraag ons ook vooral mee te denken over welke content voor jou nodig is in 2024.

Wil jij meer informatie over dit onderwerp?