Creatieve shots voor jouw videocontent!

Creatives kunnen nog weleens verdwaald raken in hun eigen taaltje. Waar wij rustig praten over long takes, flash cuts, whip pans, splitscreens, en ga zo maar door is het niet vanzelfsprekend voor iedereen wat dat betekent. En als je niet dezelfde taal spreekt liggen misverstanden op de loer. Andersom werkt het ook: je hebt iets in je hoofd wat heel goed bij een bepaald project zou passen. Maar hoe leg je dat uit als je niet het specifieke woord weet?

In deze blog ga ik een aantal van mijn favoriete shottypes langs die je kan toepassen in een video. Ook licht ik kort toe hoe je ze kan inzetten, zodat jij ze ook in je concept/pitch kan meenemen!

Zoom in/out

We beginnen met een simpele: de zoom in/out. De camera blijft op zijn plaats terwijl de lens in- of uitzoomt om het onderwerp dichterbij of verder weg te laten lijken. Dit kan emotionele lading toevoegen aan een scène, zoals in The Shining. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor een retro-effect, zoals in de videoclip van Ze Zeggen door Sef.

De zoom in/out is verschillend van de dolly in/out, waarbij de camera fysiek naar voren of achteren beweegt voor een vergelijkbaar effect. Combineer je deze twee (vaak in tegengestelde richtingen), dan krijg je de dolly zoom. Deze techniek werd beroemd door Jaws en recent subtiel gebruikt in de serie Severance, om de overgang van vrijetijds-ik naar werk-ik te benadrukken.

Long Take / Oner

Zoals de naam al zegt: een lange take, zonder knipjes. Het wordt vaak gebruikt als introductie voor een bepaald karakter of bepaalde locatie, maar kan ook gebruikt worden om spanning en suspense op te bouwen.

Cameraman Emmanuel Lubezki staat bekend om zijn lange takes, waarbij de camera meer dan eens ‘los’ gaat van het onderwerp van de scène, en zelf toeschouwer wordt van de situatie, zoals in Children of Men. Een ander voorbeeld is de openingsscène van de Netflix-film Athena.

Splitscreen

Ook een shottype wat iedereen bekend voorkomt, maar wat heel creatief kan worden ingezet. Bij een splitscreen wordt het beeld onderverdeeld in twee of meerdere segmenten, met verschillende inhoud. Dit verdeelt de aandacht, maar kan ook verbanden leggen tussen onderwerpen.

Recentelijk heeft Nike de techniek toegepast om de verschillen tussen verschillende sporten en sporters te overbruggen (in dit geval noem je het een Match split), en een ander geweldig voorbeeld vind je in de HBO-serie Euphoria.

Split Diopter

Dit zou je een soort van kunnen zien als een splitscreen, maar dan volledig in-camera. Het maakt gebruik van een element dat vòòr de lens zit waardoor de twee helften van het frame een ander focuspunt kunnen hebben. Hierdoor kan je in de ene helft de achtergrond in focus hebben, en in de andere helft de voorgrond. Het geeft een lichtelijk onnatuurlijk effect, waardoor je als kijker een unsettling gevoel kan ervaren, zoals hier in Us.

Fixed object

Bij een fixed object wordt de camera vastgemaakt aan een object terwijl die zich door de ruimte beweegt. De meest voor de hand liggende toepassing is bij bewegende voertuigen, zoals hier bij Barbie.

Een variant van de fixed object is de Locked on Stabilization. Hier wordt de camera gedeeltelijk in postproductie gelinkt aan een bepaald voorwerp in het frame. Dit is in de afgelopen jaren veel toegepast in de reclamewereld, met als bekendste voorbeeld deze reclame voor Beats by Dre.

Dit zijn natuurlijk maar een paar mogelijke tools die je kan gebruiken om jouw creatieve idee tot een echte werkelijkheid te maken. En zoals zo vaak in de creative branch gaat het niet om de kennis, maar hoe je die toepast om tot een uniek iets te komen. Denk ook na over waarom je een bepaald shottype toepast. Voegt het iets toe? Zet het mensen aan het denken? Of ziet het er alleen maar vet uit?

Wil je meer inspiratie? Volg ons dan op LinkedIn en meld je aan voor onze nieuwsbrief. Daar gaan we bijvoorbeeld nog even dieper in op de long take van Athena.

Wil jij meer informatie over dit onderwerp?