B2B Videocontent in 2024: Het Tijdperk van Authentieke en Gepersonaliseerde Video’s

B2B Videocontent in 2024: Het Tijdperk van Authentieke en Gepersonaliseerde Video's
December is traditioneel de maand van de lijstjes. Hoewel deze lijstjes een waardevolle bron van informatie zijn, is het belangrijk om te beseffen dat trends en ontwikkelingen niet gebonden zijn aan een kalenderjaar. Mijn kernboodschap luidt dan ook dat de onderstaande voorspellingen vooral relevant zullen zijn voor de komende 3 tot 4 maanden. In de wereld van B2B contentstrategieën, -creatie en -distributie is het cruciaal om continu mee te bewegen en je aan te passen.

Als makers staan wij dagelijks met beide benen in het speelveld als het aankomt op content creatie voor (arbeidsmarkt)communicatie, B2B-marketing en zakelijke evenementen. Daarom willen we geen voorspellingen doen voor 2024, maar delen we in dit blog waar onze focus de komende maanden op zal liggen.

Interactieve video

Hoewel interactieve video geen nieuwe vorm van (video)content is, staat het bovenaan onze lijst om weer meer aandacht aan te besteden. Waarom? Allereerst verhoogt het significant de betrokkenheid en kijktijd in vergelijking met andere videoformats. Vooral met de opkomst van kortere content op sociale media wordt het uitdagender voor organisaties om een connectie met hun doelgroep op te bouwen.

Interactieve video’s bieden waardevolle data, meer dan een reguliere video die op platforms zoals YouTube wordt gedeeld. Naast keuzes die kijkers binnen de video kunnen maken, kunnen polls, quizzes of open vragen directe input verzamelen. Het stelt ons in staat het gedrag van kijkers te analyseren van hun ervaringen. Hoe interessant wil je het hebben!

Daarnaast ontwikkelen de players aan de achterkant voortdurend. Voorheen was je als maker beperkt in je keuzes, maar nu kunnen allerlei externe bronnen geïntegreerd worden. Deze players zijn nu ook mobielvriendelijk en gemakkelijker te integreren in bestaande apps. Je kan het bijna zien als een website waar motion graphics en video leidend zijn. Dit is ideaal om je doelgroep een meer creatieve ervaring te bieden, minder afhankelijk van geschreven teksten.

Voor de opleiding geneeskunde aan het UMC Amsterdam ontwikkelde we een game, waar scholieren alvast kennis konden maken met de verschillende locaties, vakken en uitdagingen.

Gepersonaliseerde video

Hoewel vaak in één adem genoemd met interactieve video, vertegenwoordigt gepersonaliseerde video een geheel eigen vorm. Denk aan de rekeningvideo’s aan het einde van het jaar van energiemaatschappijen waarin jouw naam en adres op een eenvoudige manier werden geïntegreerd. Tegenwoordig zijn de animaties complexer en kunnen ze sneller worden verwerkt. En in 2024 zullen AI en deepfake-technologieën waarschijnlijk direct worden ingezet bij gepersonaliseerde video’s.

Wij zien interactieve en gepersonaliseerde video echt als een mix van hero, hub en hygiene content. Dat maakt het ook zo uniek. De kijker heeft zelf de regie en kan bepaalt of hij behoefte heeft aan een portretvideo, een tutorial of dat hij een spel wil spelen. In januari delen we een uitgebreider blog met twee van onze partners, Blue Billy Wig en Explainer Video Agency.

Deze promovideo is wellicht wat outdated, maar laat nog steeds de essentie zien van gepersonaliseerde video.

User generated content

User-generated content omvat een breed scala aan contenttypes. Voor B2C-organisaties zijn dit vaak video’s en afbeeldingen gemaakt door consumenten/gebruikers. In de B2B-industrie omvat dit ook content die door medewerkers van organisaties wordt gegenereerd, van employer branding op TikTok tot interne zakelijke updates.

Met name voor hub- en hygienecontent wint deze vorm van videocontent terrein. Denk aan webinars, podcasts, sfeerimpressies, testimonials, tutorials, Q&A’s en tipsvideo’s.

De stijgende kwaliteit van smartphones speelt hierbij een grote rol. We hebben de filmopnames van de iPhone 15 vergeleken met die van onze reguliere camera’s en waren aangenaam verrast door de gelijkwaardigheid. Accessoires voor beeldstabilisatie, geluid en belichting worden ook steeds beter en betaalbaarder, waardoor organisaties tegen lage kosten een sterke creatieve kit kunnen samenstellen.

Als contentcreatiepartner biedt dit ons veel mogelijkheden om meer content voor onze klanten te produceren, waarbij de productiekosten lager zijn en er meer budget beschikbaar is voor hero content. Het is echter cruciaal dat deze ‘ambassadeurs’ binnen de organisatie de juiste training en begeleiding krijgen. We organiseren daarom contentcreatie workshops, waar niet alleen marketing- en communicatiespecialisten, maar ook medewerkers leren hoe ze optimale video-opnames kunnen maken. De postproductie blijft een uitdaging, aangezien dit nog steeds een tijdsintensief proces is dat ervaring en kennis vereist.

Niet helemaal fair, met zo’n grote crew en professionele randapparatuur, maar het laat wel zien dat de nieuwe smartphone lenzen en sensoren al wel high-end content kunnen fabriceren.

Eén video is geen video

Vroeger bestond 75% van de B2B-aanvragen uit één soort video. Nu bestaat bijna elke aanvraag uit meer dan één video. Dit komt doordat organisaties actief zijn op meerdere platforms en media, elk met zijn eigen behoeften wat betreft contentvormen. Slimme AI-toepassingen maken dit gelukkig een stuk eenvoudiger, maar meer daarover in het volgende segment.

Wij beschouwen draaidagen en evenementen als contentcreatiemomenten waarvoor we van tevoren een goed doordacht productieplan opstellen. Ons doel is om verschillende soorten output zo effectief mogelijk te realiseren, variërend van high-end, professionele content tot user-generated content. Let echter altijd op de relevantie van je contentideeën! Produceren alleen omdat het kan, leidt niet tot succes. We gebruiken hiervoor onze contentcreatiematrix, die we ook met onze klanten opstellen om te verantwoorden waarom we bepaalde content gaan produceren.

Content creatie matrix

Onze content creatie matrix voor LinkedIn geeft ons focus in het maakproces. En je kan voor verschillende platformen/media andere matrixen gebruiken.

AI-toepassingen

Uiteraard moeten we ook stilstaan bij de AI-toepassingen en veranderingen op het gebied van visuele contentcreatie. Net als vele andere makers zien wij AI als een efficiëntietool die verschillende aspecten van contentproductie eenvoudiger en sneller maakt. Programma’s zoals Pika kunnen straks bijvoorbeeld gemakkelijk meerdere videovarianten maken van dezelfde opnames. Maar op het moment dat wij dit schrijven en jij het leest is er een grote kans dat deze tool al verouderd of geflopt is.

Wij gebruiken nieuwe AI-toepassingen zoals Midjourney, Adobe Firefly, en Canva vooral voor onze creatieve processen zoals voor storyboards, moodboards, en pitchdecks. Maar naast het genereren van creatieve of generieke beelden denken we dat deze revolutie ook zal helpen om content te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan training- of onboardingvideo’s waarbij de virtuele trainer of collega jouw naam, gedrag en interesses gebruikt voor de inhoud van de video.

Weer een nieuwe ai gamechanger voor video creators?

Van boring corporate naar verrassende entertainment

Tot slot willen we nog één ontwikkeling in B2B-content benadrukken wij heel blij mee zijn en waar wij ons zelf ook meer voor gaan inzetten. En dat heeft te maken met de tone of voice van de content. Hoewel de content een professionele markt bedient, willen je doelgroepen wel vermaakt of positief verrast worden (het zijn net echte mensen).

Zo zie je steeds vaker dat SaaS-bedrijven humor en sketches gebruiken om hun software en oplossingen te presenteren. En zelfs de meest traditionele consultancybedrijven staan open voor opvallende en gewaagde wervingscampagnes om hun naamsbekendheid en zichtbaarheid te vergroten.

Bovendien richt B2B-content zich steeds meer op millennials (en Gen Z), die steeds meer invloed krijgen binnen organisaties. Het is dus verstandig om al vroeg een band op te bouwen met deze jongere generaties door hun taal te spreken.

Maar ook hier blijft een goede contentmix essentieel, waarbij de balans tussen informeren, inspireren, amuseren en activeren moet worden gehandhaafd. Gebruik daarvoor je content creatie matrix!

Apple sprong er dit jaar ook uit met hun video rondom hun sustainability report.

To wrap it all up: je contentcreatiestrategie is geen eenmalige taak aan het begin van het jaar die je vervolgens uitvoert. Het vereist een dynamisch en flexibel beleid waarbij het prima is om bepaalde thema’s, events en campagnes voor het jaar in te plannen. Alleen doe je er goed aan om samen met je creatieteam of -agency te bepalen welke soort content op dat moment het meest succesvol zal zijn. Wat nu trendy en effectief is, kan over 4 maanden door je doelgroep genegeerd worden!

Content Adviseur & Founder

Wil je meer weten over boventaande ontwikkelingen?