9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Op welke manieren kan een video zichzelf terugverdienen?

Op welke manieren kan een video zichzelf terugverdienen?

Vraag jij je wel eens af of de bedrijfsvideo’s die je laat maken lonend zijn? Een video vraagt om een grotere investering dan bijvoorbeeld een foto of een artikel voor op je blog. Toch is het fijn als je de kosten die je maakt voor het laten maken van deze video weer kunt terugverdienen. En gelukkig kan dat ook. Op welke manieren je deze investering er weer uit haalt, en hoe je dit kan meten, vertellen we je in dit artikel.

 

ROI

Als je wilt gaan kijken naar het terugverdienen van je investering is ROI een belangrijke term. ROI staat voor Return on Investment. Het hangt van het soort video, het product en de doelgroep van het bedrijf af wat de ROI zal zijn.

Een achter-de-schermen video van een hulporganisatie zal waarschijnlijk een andere ROI hebben dan een promotievideo voor het kopen van een steun-het-goede-doel sleutelhanger van een collega hulporganisatie. Terwijl dit toch twee bijna dezelfde bedrijven zijn.

 

Product aankopen

Een van de manieren om je investering terug te verdienen is door meer producten te verkopen. Je laat een goede video maken over een product of een dienst die jij aanbiedt. In deze video vertel je uiteraard de voordelen van dit product of deze dienst, zodat de kijker ervan overtuigd raakt dat jij een oplossing biedt voor zijn probleem.

Als dit je lukt gaat diegene over tot een aankoop. Na een x aantal van deze aankopen zal jij je investering van jouw productvideo er weer uit gehaald hebben. En als je het goed gedaan hebt, dan verdien je wel meer dan alleen de kosten van je video.

Klinkt heel logisch he? Een groot deel van de online video’s zijn echter niet sales gedreven, wat inhoudt dat ze zich niet richten op een directe opbrengst. Toch zijn er verschillende manieren waarop een video zich indirect terugverdiend.

product video BoschVoor Bosch hebben we een mix gemaakt tussen instructie- en sfeervideo’s. De kijker kon de producten direct kopen via de video.

 

Instructievideo

Een instructievideo is hier een mooi voorbeeld van. Door duidelijke instructievideo’s op bijvoorbeeld jouw website te plaatsen, wordt dit een plek waar (potentiële) klanten terecht kunnen om te zien hoe jouw product gebruikt kan worden, en ze vertrouwd te laten worden met jouw product.

Indirect levert dit jou uiteindelijk geld op doordat zij de antwoorden op hun vragen zelf op je website kunnen vinden. Hierdoor gaan deze mensen jouw bedrijf niet bellen of mailen. Wat veel geld bespaard in de aftersales of klantenservice.

En er zit nog een voordeel aan. Jij biedt klanten een oplossing door te verduidelijken hoe je een product op de juiste manier gebruikt. De klant wordt hier blij van. En als mensen blij van je worden, dan vinden ze jou extra leuk.

Voor IT platform Dynasource hebben we een instructie animatie gemaakt om gebruikers ervan te overtuigen om een profiel aan te maken en laten we direct zien dat het heel eenvoudig is.

 

Engagement

En dat is precies wat je graag wilt creëren: dat mensen affiniteit hebben met jouw product, met je dienst en je merk of bedrijf. Video is dan ook vooral een middel om hieraan te bouwen.

Door sterke video’s te plaatsen vermaak je jouw doelgroep of help je ze aan kennis. Hiermee is video echt een loyaliteits middel.

Deze affiniteit wordt versterkt doordat je met video’s meer vertelt over jouw bedrijf. En dat is wat mensen prettig vinden, omdat ze daardoor beter kunnen inschatten of je betrouwbaar bent.

Ga voor jezelf maar eens na: voor welk schildersbedrijf zou jij eerder kiezen? Het ene bedrijf heeft een website met wat foto’s. Het ziet er zo van veraf best prima uit, maar echt goed beoordelen kan je het niet.

Of ga je voor het tweede bedrijf? Dit bedrijf plaatst regelmatig een casevideo over een afgerond project op hun website. Je ziet hier de schilders aan het werk, er wordt ingezoomd op een strak gelakt kozijn en ze laten een achter-de-schermen-video zien van hun nette werkplaats.

De kans is groot dat je voor het tweede bedrijf gaat, want zij komen door het inzetten van video veel betrouwbaarder en persoonlijker op jou over. Hiermee halen zij door het gebruik van video, jou als klant over hun dienst af te nemen.

draaidag facebookpost

Ook wij communiceren veel met fotografie en video’s om onze opdrachtgevers en volgers een kijkje achter de schermen te geven voor meer engagement.

 

Meetbaarheid

Hoe meet je die ROI nou precies? In de meeste gevallen is het heel lastig aan te geven wat de opbrengst van je investering zal zijn.

In het geval van een strakke promotievideo van een enkel product is het makkelijker de conversie van de aankopen te traceren. Maar in de meeste gevallen zal een klant niet gelijk tot een aankoop over gaan.

Een video laat een bepaalde indruk achter bij de klant. Deze indruk kan je uiteraard niet meten, maar leidt vaak later alsnog tot een aankoop. Op de korte termijn zal je daardoor niet gelijk profiteren van je investering.

Maar doordat je met video bijdraagt aan je betrouwbaarheid, loyaliteit van je klanten en bekendheid met je merk of product, zal je op langere termijn alsnog ruimschoots je uitgave terugverdienen.

Het is lastig precieze cijfers of bedragen te hangen aan de omzet die je maakt door video. Stel: een klant heeft al een aantal keer jouw website bezocht, en heeft daar wat video’s bekeken van jouw producten. Deze video’s hebben een positieve indruk achter gelaten, want een week later besluit deze klant jouw product aan te schaffen in een winkel.  Jij zal dit meten als directe conversie.

Zelfs Google vindt het lastig hier meer inzicht in te geven. Al komen er steeds betere modellen om dit proces inzichtelijk te maken. Google heeft hier ook aan bijgedragen door het See-Think-Do-Care model te laten ontwikkelen. Door middel van het toepassen van dit middel krijg je veel meer inzicht in het proces en de fases die de klant doormaakt voordat hij tot een aankoop over gaat.

 

Video statistieken gebruiken voor je marketing

Nog een manier waarop je indirect omzet uit je video’s kan halen, is dat je met het promoten van een video heel precies jouw doelgroep kan targetten. En met programma’s als Google Analytics en Google AdWords kan je vervolgens informatie over je doelgroep en je campagne verzamelen.

Online views zijn behoorlijk betrouwbaar en leveren een schat aan statistieken op. Hierdoor kan je jouw resultaten meten, en die weer meenemen in de volgende video. Zo wordt je video content steeds beter en gerichter, en daardoor levert het ook meer omzet op.

Over het meten van jouw YouTube video resultaten schreven wij een blog waarin we precies uitleggen hoe je dit aanpakt.

 

Benut de kansen van video

De positieve cijfers over hoe ontzettend krachtig videocontent is vliegen je overal om de oren. Toch laten veel bedrijven hier veel kansen in liggen. Terwijl uit onderzoek van Single Grain blijkt dat er van alle content marketing, met video content de hoogste ROI scores te behalen zijn.

Single Grain is een groot Amerikaans marketingbedrijf. Zij vinden het zonde dat hier veel kansen blijven liggen. Zeker omdat volgens hun onderzoek 88% van de bezoekers langer op een website blijft en meer koopt op een website met video content.

Laat jij deze kansen net als je concurrente nog liggen, of pak jij ze? Neem vandaag nog contact op met Videobird om geld te verdienen met video.

]