9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Welk videoplatform past het beste bij jou?

Welk videoplatform past het beste bij jou?

Je hebt je ziel en zaligheid gelegd in het maken van een video. Misschien heb je een video gemaakt voor je bedrijf, misschien voor jezelf. Hoe dan ook: hij is af! Je wilt hem het liefste zo snel mogelijk het web op knallen en aan zoveel mogelijk mensen laten zien. Maar wat is nou het handigste platform om je video op te plaatsen?

Je kijkt waarschijnlijk zelf het vaakst video´s op YouTube en Facebook. Maar ook Instagram, Linkedin en Vimeo zijn platforms die een steeds grotere rol krijgen in de wereld van online video.

In dit artikel leggen we je de voor- en nadelen per platform uit. Ook geven we je tips om jouw video zo goed mogelijk te kunnen plaatsen met het juiste formaat en je bereik te kunnen vergroten.

Youtube

Het videoplatform met veruit de meeste gebruikers. Youtube is het meest populair, zowel voor zakelijke- als privégebruikers, al hebben de zakelijke video´s op YouTube de overhand. Je ziet dit onder andere duidelijk terug bij de advertenties. Maar er zijn ook heel veel YouTube kanalen die geld verdienen met hun video’s. Hun content kan dus ook gerekend worden tot de zakelijk video´s.

Het is eenvoudig om een YouTube-kanaal op te zetten. Daarom raden wij altijd aan sowieso dit kanaal te gebruiken om je video´s op te plaatsen. Belangrijk hierbij is wel dat je er voor zorgt dat je kanaal up-to-date is.

Pluspunten:
Meeste gebruikers, daardoor bereik je veel potentiële klanten
Wordt ook gebruikt als zoekmachine, dus ook goed voor de SEO van je website

Minpunten:
Er is veel concurrentie
Ongefilterd (met uitzondering van Youtube Kids) en onoverzichtelijk

Tips:
Zorg dat je kanaal er goed en professioneel uitziet. Gebruik bijvoorbeeld banners, thumbnails en duidelijke afspeellijsten.
Zorg dat je metadata en tags relevant zijn, zodat je video’s beter vindbaar zijn.
Verwijs aan het einde van je video’s ook naar andere video’s van jezelf.

Vimeo

De meeste mensen hebben wel eens van Vimeo gehoord, maar het is nog niet een heel populair videoplatform voor het grote publiek.

Vimeo begon in eerste instantie als een videoplatform voor creatieve en artistieke filmmakers. Nu wordt het vooral veel gebruikt door bedrijven. Een groot voordeel van Vimeo is namelijk dat hun videospeler makkelijk en mooi te integreren is op je website. Dit is ook nog eens slim om te doen, omdat Vimeo nu ook de optie heeft je video automatisch af te spelen als een bezoeker met zijn muis over de video beweegt.

Bovendien doet Vimeo niet aan adverteren. Je video start meteen en wordt niet onderbroken door vervelende reclame. Hoe fijn is dat?

Al met al doet Vimeo wat serieuzer aan dan zijn grootste concurrent YouTube. De content is gemiddeld genomen van betere kwaliteit, en de bezoekers zijn zelf ook een tikkeltje meer volwassen. Waardoor er in de commentaren meer inhoudelijk en opbouwend gereageerd wordt in plaats van puberale reacties. Niet zo gek dat Vimeo qua maandelijkse gebruikers met een indrukwekkende inhaalrace bezig is.

Pluspunten:
Met een plus account kan je gemakkelijk je videoplayer personaliseren aan jouw huisstijl en eisen. Waardoor je video’s er bijvoorbeeld strakker uit zien op je website.
Een oude versie van je video kan je vervangen met een nieuwe versie, zonder dat de link veranderd.

Minpunten:
Het algemene publiek is minder aanwezig op Vimeo.
De beste mogelijkheden en opties van Vimeo zijn pas beschikbaar bij een betaalde account.

Tips:
Gebruik Vimeo intern of met je opdrachtgevers om gemakkelijk feedback te geven in de video zelf.
Je kijkers, collega’s of opdrachtgevers kunnen (mits je het niet afschermt) het originele video bestand direct downloaden vanuit Vimeo. Geen gedoe meer met WeTransfer of omslagtige video downloadsites.

Social media platformen

Naast bovenstaande videoplatformen YouTube en Vimeo zijn social media platformen ook grote spelers als het gaat om online video’s. Maar deze hebben allemaal hun eigen soort publiek en tone-of-voice. Dat vraagt dan ook om een andere aanpak voor je video’s.

We behandelen hieronder de drie grootste social media platformen: Facebook, Instagram en LinkedIN. Een tip die sowieso bij alle drie de platformen van toepassing is: ondertitel je video’s!

Facebook

Bijna iedereen die je kent heeft wel een Facebook-account aangemaakt. Facebook is nog steeds het sociale netwerk met de meeste gebruikers.

Bij sommige doelgroepen is het platform de laatste tijd flink in populariteit afgenomen. Dit komt onder andere door de berichtgeving rondom de privacygevoelige informatie die onvoldoende is beschermd. Ook is Facebook minder populair geworden onder bedrijven, omdat zakelijke berichten nog maar een klein percentage op de tijdlijn van de gebruikers mogen zijn.

Ondanks dit alles is het nog steeds een belangrijk medium om de aandacht te krijgen van diverse groepen consumenten. Video speelt hier een belangrijke rol in. Zo zorgen video’s op voor meer zichtbaarheid, omdat ze meer organisch bereik krijgen van Facebook.

Ook worden video’s automatisch afgespeeld (wanneer de gebruiker dit aan heeft staan). Bewegend beeld trekt veel meer aandacht dan tekst en foto, waardoor jij meer kans hebt je boodschap over te brengen.

omslag video voor je Facebookpagina zorgt ervoor dat je boodschap beter overkomt.

Pluspunten:
– Gemakkelijke en effectieve manier om te adverteren
– Gebruikers scrollen veel door het platform om video’s te bekijken
– Fijne tools om je statistieken van je berichten te analyseren
– Mogelijkheid om een call-to-action toe te voegen bij je video.

Minpunten:
– Grote hoeveelheid aan spam en nutteloze berichten
– Afname van millennials en jongeren in NL op het platform

Tips:
– Pak binnen de eerste 3 seconden de aandacht van je kijker om verder scrollen te voorkomen
– Zorg ervoor dat je goede tags gebruikt om je bereik te vergroten
– Zorg dat je jouw berichten ook extra pusht met behulp van advertenties

Instagram

Instagram is nog steeds een razendsnel groeiend platform voor het delen van foto’s en video’s. Je kunt niet alleen gewoon foto’s plaatsen, maar ook een verhaal maken van meerdere foto’s en video’s in Instagram Stories.

Niet alleen zijn Instagram Stories erg leuk en creatief, maar ze zijn een manier om je betrokkenheid en naamsbekendheid te vergroten, en een goede manier om je producten en diensten duidelijk over te brengen.

Ook erg handig voor je Instagram Business account dus, waardoor Instagram steeds vaker wordt ingezet voor marketingdoeleinden. Ook hier speelt video een belangrijke rol. Zo is het sinds vorig jaar mogelijk op InstagramTV (IGTV) video’s langer dan 1 minuut te kunnen delen op je profiel.

Instagram stories is een manier om je betrokkenheid en naamsbekendheid te vergroten

Pluspunten:
– Een visueel en creatief medium
– Effectieve promotie, handig voor je marketing strategie
– Door de juiste hashtags te gebruiken kom je snel onder de aandacht bij de juiste doelgroep

Minpunten:
– Je video post komt vaak maar tijdelijk op iemands feed
– Gebruikers browsen super snel door hun feed
– Minder functies op de webbrowser

Tips:
– Hoewel je ook video’s met ‘normaal formaat’ (16×9) kan gebruiken bij Instagram komen video’s met vierkant formaat (1×1) nog steeds het opvallendst in de tijdlijn.
– Net als bij Facebook moet je binnen 3 seconden de aandacht hebben van je kijkers. Anders scrollen ze direct door naar de volgende post.
– Integreer verticaal formaat voor Instagram Stories

LinkedIN

Bij LinkedIN zien we ook een enorme stijging in het inzetten van video’s. De rede van deze stijging is dat video op LinkedIN heel goed werkt. We hebben het hier dan wel over B2B video’s.

De kans dat je boodschap bekeken wordt als je het in een video vertelt of laat zien, is vele malen groter dan een stuk tekst op LinkedIN. Ook zie je dat bedrijven het steeds belangrijker vinden om hun imago te versterken met behulp van video’s.

Met een video op LinkedIn is de kans een stuk groter dat je boodschap bekeken wordt.

Pluspunten:
– Ideaal voor zakelijke boodschappen, updates en het geven van informatie.
– Zeer geschikt voor B2B video’s, er zijn vrijwel alleen zakelijke gebruikers

Minpunten:
– Er zijn nog niet heel veel opties en instellingen beschikbaar voor je video.
– Videocontent delen buiten LinkedIN gaat wat lastiger dan bij bijvoorbeeld Youtube.

Tips:
– Zorg ervoor dat je eerste frame van je video bruikbaar is of dat je daar je thumbnail neerzet. Dat is namelijk het beeld dat men ziet als ze niet de optie ‘automatisch afspelen’ aan hebben staan.
– Gebruik ook hier goede (hash)tags om meer bereik te krijgen. LinkedIN geeft ook suggesties van geschikte tags.

Welk platform kies jij?

We hopen dat je iets meer inzicht hebt gekregen in wat de verschillende video platforms kunnen bieden voor jouw video. Je hoeft het niet bij de keuze van één platform te houden, maar je kunt je video prima op meerdere plekken delen.

Dus maak je keuze en gooi die video online! Twijfel je na het lezen van dit artikel over de kwaliteit of inhoud van je video, dan kan je gerust contact opnemen met Videobird. We denken graag met je mee hoe je sterke videocontent kunt (laten) maken.

]