9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Virtual Reality update 2019

Virtual Reality update 2019

Het wordt al jaren geroepen, maar dit jaar zou het dan toch echt moeten gebeuren: de doorbraak van Virtual Reality voor consumenten. Een goede reden om eens te kijken waar we nu staan met deze vorm van video. Neemt het gebruik onder consumenten daadwerkelijk toe? Wat voor VR films zijn er inmiddels op de markt? En wat voor effect heeft de overname van Oculus door Facebook op de Virtual Reality-wereld? We praten je graag bij over alle ins en outs rondom VR anno 2019.

De cijfers

Eerst even de cijfers. Vijf procent van de Nederlanders heeft een VR-bril in huis. De verwachting is dat er dit jaar nog 4 procent bijkomt aan consumenten die ook een VR-bril gaan aanschaffen. Het aantal Virtual Reality-brillen in Nederland komt daarmee over de 1 miljoen exemplaren heen.

Het gaat hier in de meeste gevallen om VR-brillen die met je smartphone werken. Maar er wordt verwacht dat dit jaar vooral veel standalone VR-brillen aangeschaft zullen gaan worden. Onder wie de VR brillen het meest populair zijn zal geen verrassing voor je zijn: mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

Virtual reality-brillen

Oculus Quest

We zijn inmiddels al een aantal jaren onderweg in de ontwikkeling van VR-brillen. Na de Oculus Rift kwam de Oculus Go, waarmee je al zonder PC gebruikt kon maken van VR-mogelijkheden. Ook de HTC Vive was een concurrent. Een goede VR-bril is erg prijzig, terwijl je deze wel nodig hebt om bijvoorbeeld high end te kunnen gamen. Daarom was zo’n goede VR bril voor de gemiddelde consument niet weggelegd. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.

De komst van de Oculus Quest VR-bril dit voorjaar gaat de VR branche een enorme boost geven. De Quest heeft alles wat een goede VR-bril moet hebben: er zijn geen externe sensoren vereist, hij beschikt over draadloze controllers en is kleiner én lichter ten opzichte van andere apparaten die op de markt zijn. Hierdoor heb je veel bewegingsvrijheid, wat de beleving nog meer vergroot. Wat hem nog eens extra populair zal maken is het prijskaartje van 449 euro.

Waar VR al veel wordt gebruikt

We schreven al eerder over het gebruik van Virtual Reality in de reiswereld. Er worden VR films aangeboden om klanten over te halen om een reis te boeken. Zo kun je soms al rondkijken hoe je hotelkamer er uit ziet of wat er te beleven is in en dichtstbijzijnde dorpje of strand.

Ook in de bouwsector is VR erg in opkomst. Zo krijgen consumenten de kans een huis wat nog gebouwd moet worden te bekijken. Erg interessant voor architecten en projectontwikkelaars om zo hun ideeën te kunnen visualiseren voor de klant. Zo worden er zelfs complete nieuwe woonwijken gebouwd in Virtual Reality.

Ook in de bouwsector wordt de virtual reality brillen gebruiktEen van onze opdrachtgevers OMRT gebruikt Virtual Reality-bril om door hun simulaties van gebouwen heen te gaan.

Steeds meer sectoren krijgen door wat VR voor hen kan betekenen. En dan met name sectoren die werken met verkoop aan consumenten lijken vooral door te hebben dat VR een positief effect kan hebben op hun omzet. Vooral het visualiseren en laten voelen van het product aan de klant is wat hier zo goed werkt, de klantbeleving vergroten dus.

Voor grote musea is VR ook een opkomst, zie hier het Nationaal Militair Museum: Het Dornier-vliegtuig. Klik en sleep met je muis om de video te bekijken.

Medische toepassingen

Maar ook de medische sector begint steeds beter door te krijgen wat er allemaal mogelijk is met Virtual Reality.

Zo wordt VR al ingezet in de fysiotherapie. Bijvoorbeeld om mensen in de virtuele wereld bewegingen te laten maken die ze normaal niet zouden durven of kunnen maken. Met VR is het mogelijk angst of pijn bij deze bewegingen te verminderen.

Een andere fantastische toepassing van VR is Snowworld, dat gebruikt wordt bij de wondverzorging van brandwondenpatiënten. Het verzorgen van deze wonden is ontzettend pijnlijk. Met behulp van een VR-bril worden hun pijnen dusdanig gedempt dat ze geen morfine nodig hebben. De patiënt ziet tijdens het verwisselen van het verband een sneeuwwereld. De hersenen focussen zich op deze wereld, waardoor ze harder gaan werken en externe prikkels op de achtergrond verdwijnen.

Films en series

Virtual reality wordt tot nu het meest gebruikt om te gamen, zoals ook blijkt uit een grootschalig onderzoek gehouden door Multiscope en Smart Media Monitor.

Multiscope en Smart Media Monitor

Maar het kijken van series en films is ook steeds meer in opkomst. Zo worden er op alle filmfestivals ook prijzen uitgereikt aan Virtual Reality en Augmented Reality video´s, zelfs tot aan de Emmys en de Oscars. De inzendingen voor deze categorieën bestaan voornamelijk uit documentaires en korte films.

45 minuten is voor een VR film al aan de lange kant. Het lijkt erg lastig te zijn om speelfilms (met lange speellengtes) te maken. Het is een moeilijk opgave om een interessante verhaallijn te combineren met genoeg interactiviteit. Zelfs voor videogames is dit een uitdaging. Virtual Reality filmmakers zullen eerst een nieuwe vorm moeten vinden om een goed verhaal in VR te kunnen vertellen voordat we verwachten dat de VR film branche zal gaan exploderen. De eerste VR kaskraker zal dus nog even op zich laten wachten.

360 Graden bruifsvideo

Door middel van een 360/VR video kan je naderhand het gevoel krijgen weer op je bruiloft staan. Tijdens de ceremonie heb je uiteraard alleen aandacht voor elkaar. Maar door een 360/VR video kan je terugkijken naar de reacties van je familie en vrienden. Ook kan je daardoor terugzien wat er tijdens de rest van de dag is gebeurd aan dingen die je hebt gemist, hoe leuk! Bekijk hieronder de reactie van het bruidspaar op hun VR-video van VideoBird.

VR entertainment

Toch is de VR film en serie-wereld, ook wel VR-entertainment genoemd, bezig met allerlei ontwikkelingen. Veel bedrijven zijn al volop aan het testen om VR entertainment volop aan te kunnen bieden.

Zo kondigden YouTube en National Geographic aan de handen ineen geslagen te hebben om meerdere VR projecten samen aan te pakken, waarvan de eerste al succesvol is afgerond: een vierdelige serie waarin je per kano door de Afrikaanse Wetlands glijdt.Televisie kijken in Virtual Reality is al mogelijk met Oculus tv. Door middel van uiteraard een Oculus VR bril zie je een groot televisiescherm in een soort woonkamer. Met een app kun je vervolgens video´s bekijken van verschillende streamingdiensten, die op dat televisiescherm in je virtuele woonkamer worden weergegeven.

Televisie kijken in VR kan zeker een leuke ervaring zijn. De kwaliteit is helaas nog niet zo goed als bij een echte televisie. Bovendien kan je tot nu toe alleen nog maar in je eentje een video kijken, al is al wel toegezegd dat hier snel verandering in gaat komen. Voordeel is dan wel weer dat niemand door je beeld heen kan lopen.

Facebook eigenaar Oculus

Misschien dat je het nieuws wel hebt meegekregen: Facebook heeft Oculus overgenomen. Deze twee grootmachten bleken er dezelfde ideeën op na te houden: het ontwikkelen van een platform dat een nieuwe vorm van interactie tussen mensen mogelijk zal maken. Beiden bedrijven willen een meer open en verbonden wereld creëren. Daarom leek een overname, en daardoor een samenwerking, hen een logische stap.

Wat die gewenste nieuwe vorm van interactie precies in gaat houden, dat weet nog niemand. Maar de verwachtingen zijn absoluut torenhoog gespannen. Zo kondigde Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, aan dat hij het meest sociale platform ooit wil gaan creëren die de manier waarop we werken, spelen en communiceren voorgoed zal veranderen.

Oculus Rift eigenaar

Virtual Reality alleen voor gaming?

Alhoewel VR nog steeds het meest gebruikt wordt voor gaming, kunnen we met zekerheid stellen dat Virtual Reality inmiddels overal toepasbaar is. De kwaliteit van de apparatuur is aan het verbeteren, er komen steeds betere brillen en camera´s. De kwaliteit van de opnames en de nauwkeurigheid en bewegingsvrijheid van de VR brillen worden steeds beter, waardoor de beleving steeds realistischer wordt.

Het wachten is nu op de laatste hobbels die nog genomen moeten worden om VR echt mainstream te laten worden: speelfilms en meer serie-aanbod. De consument lijkt wel aardig klaar te zijn om Virtual Reality te verwelkomen.

 

Zelf aan de slag met VR?

Bij VideoBird hebben we een eigen VR-camera, waarmee we virtual reality producties maken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van Virtual Reality?  Klik dan de onderstaande knop!

 

]