9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Video’s voor social enterprises

Video’s voor social enterprises

De sociale onderneming is echt helemaal van nu. Een bedrijf runnen met een passievolle missie om de wereld net wat mooier of beter te maken is natuurlijk fantastisch. Maar hoe val je nu op tussen al die andere ondernemingen? En hoe breng je jouw boodschap het beste over zodat je impact kunt maken? Videomarketing kan een sociale onderneming een enorme boost geven. Maar doe het dan wel op de juiste manier.

 

Wat we verstaan onder sociaal ondernemen

Een sociale onderneming onderneemt met een maatschappelijke missie en streeft ernaar zoveel mogelijk impact te creëren. Dit wordt gedaan door innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen.

 

Bij sociaal ondernemen wordt er net als bij andere bedrijven een dienst of een product geleverd. Ook heeft een sociale onderneming een verdienmodel. Het is niet het belangrijkste doel om geld te verdienen, maar om de missie te bereiken. Het succes wordt niet gemeten in winst, maar het wordt gemeten aan de impact die het bedrijf heeft juist door het succes van het bedrijf.

 

Hierdoor ontstaat er een win-win situatie: er wordt een probleem opgelost, maar toch kan er een bedrijf van bestaan. Niet zo gek dat het sociaal ondernemen een hard groeiend verschijnsel is.

 

Opvallen met je sociale onderneming

Er zijn dus meer en meer bedrijven met een sociale missie. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je toch impact kan maken met jouw onderneming?

 

Mensen krijgen elke dag een enorme bak aan prikkels over zich heen in de vorm van allerlei online content. Je wilt aandacht trekken om op te vallen. Dat doe je niet met tekst. Visueel spreekt veel meer tot de verbeelding. En bewegend beeld valt nog meer op. Video is dus het antwoord om op te kunnen vallen.

 

Video is ook nog eens ontzettend geschikt om een boodschap effectief over te brengen. En dat is in deze tijd heel belangrijk. Het bekijken van online video blijkt een van de belangrijkste beweegredenen te zijn om mensen meer over een organisatie te onderzoeken.

 

Een sociale onderneming is niet zozeer op zoek naar klanten, maar naar een betrokken gemeenschap die gelooft in het product of in het merk. Een groep supporters die enthousiast zijn over je product en over de missie die je hebt.

 

Het is dus belangrijk dat je een je doelgroep aan je merk verbindt en engagement vanuit je doelgroep creëert. En laat video daar nou ook uitermate geschikt voor zijn.

Hoe je missie kan worden overgebracht

Uit onderzoek van het Worcester Polytechnic Institute is gebleken dat het algemene publiek de voorkeur geeft aan animatievideo’s als er een boodschap overgebracht moet worden. Niet zo gek, want deze video’s zijn heel helder en kijken daarom makkelijk weg. In een animatievideo wordt informatie dusdanig overgebracht en uitgelegd, dat iedereen het begrijp. En dat is natuurlijk wat je wilt bereiken: dat iedereen je missie begrijpt. Tony’s Chocoloney’s geeft in onderstaande video door middel van animatie een duidelijke uitleg waarom hun reep ongelijk verdeeld is.

 

 

Daarbij is het helemaal niet verkeerd om er wat humor bij te gooien. Een video waar humor in zit is prettig om naar te kijken, waardoor de kijker sneller empathie zal voelen voor je merk of product. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaande video van Moyee Coffee.

 

 

Waar een video voor een sociale onderneming aan moet voldoen

Het allerbelangrijkste in het maken van een video voor de sociale onderneming is het helder hebben van je doel. Wat wil je bereiken met deze online video marketing?

 

Wil je een groep fans opbouwen, wil je bewustzijn creëren bij het grote publiek, wil je vooral naamsbekendheid opbouwen? Wat je doel ook is, je moet hem goed voor ogen houden. Je doel is namelijk doorslaggevend in het maken van beslissingen rondom je videomarketing.

 

Hoe dan ook: de inhoud van de video moet je doel duidelijk dienen, En deze inhoud moet helder, effectief en nuttig zijn voor jouw doelgroep.

 

Qua formats en content is het ook belangrijk dat je in jouw strategie een verhaal vertelt, dat noemen we storytelling. Verhalen zijn een prettige manier om een boodschap tot je te nemen. Ze leren ons iets, ze ontspannen of ze inspireren.

 

Door middel van storytelling kan je de branding sociale onderneming een positieve stimulans geven. Je brengt je verhaal tot leven voor je doelgroep. Belangrijk hierbij is wel dat alle content steeds in dezelfde lijn moet zijn van je verhaal, en daarmee bijdraagt aan je boodschap die je over wilt brengen.

 

Hoe kijken de sociale ondernemers hier zelf naar?

Wij spraken met Wouter Buijze, oprichter van Bundles, en vroegen naar zijn ervaringen met het inzetten van video’s.

 

Bundles biedt ‘De beste spullen als een service’. Abonnementen op Miele wasmachines, Miele wasdrogers, Miele vaatwassers en Siemens koffiezetapparaten. De populariteit van abonnementen wordt steeds groter. Na scheermesjes en maaltijdboxen worden ook fietsen van Swapfiets steeds bekender in het straatbeeld.

 

Toch blijkt dat dit soort nieuwe concepten nog veel uitleg nodig hebben. En daar is video perfect voor. “Als ik de afgelopen tijd iets heb geleerd dan is het dat mensen weinig lezen. Alle data wijst uit dat bezoekers van onze website liever een filmpje kijken dan een stuk tekst lezen. Voor ons concept is het essentieel om snel veel informatie aan te bieden, dus film is perfect”, aldus Wouter,

 

Cofounder van Bundles.

“Wij gebruiken film in iedere fase van de customer journey, vanaf het eerste touchpoint op social tot een explainer video op de website en how-to filmpjes voor klanten waarin we uitleggen hoe ze onze apparaten goed en duurzaam mogelijk kunnen gebruiken en onderhouden. Dat is een belangrijk onderdeel van ons business model.”

Videobird

Ben je er klaar voor jouw sociale onderneming meer te laten opvallen tussen alle ondernemingen, en je missie helder over te brengen aan je doelgroep? Dan wordt het tijd om te gaan starten met online video.

Videobird heeft video’s gemaakt voor meerdere sociale ondernemingen. We helpen jouw onderneming ook graag een boost door middel van online video. Neem gerust contact met ons op om te weten te komen hoe wij jouw social enterprise kunnen laten groeien.

]