9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Video’s maken in tijden van quarantaine

Video’s maken in tijden van quarantaine

Tijdens deze Coronavirus uitbraak is het van groot belang dat mensen afstand van elkaar houden. Tenminste, fysieke afstand. Want communicatie houden we het liefst wél zo veel mogelijk op gang. En dat kan natuurlijk op vele manieren. Video is een ideale tool om op afstand met elkaar te communiceren, of dit nou live is, van tevoren is opgenomen, of zelfs een animatie. In dit artikel zal ik een aantal tips en inzichten delen voor het inzetten van video in quarantainetijd.

Een video opnemen: huur een camjo in

In de filmindustrie geldt normaal gesproken het devies: the bigger, the better. In deze tijden van corona is even het omgekeerde waar. Hoe minder mensen met elkaar in contact komen, des te beter. Gelukkig is dat bij het opnemen van een video vaak erg goed mogelijk. Veel vormen van content zijn met een crew van slechts een of twee man prima te verwezenlijken. Camjo’s (kort voor camera journalist) zijn een soort one man band die op locatie zowel het camerawerk, geluidsopname als regie op zich nemen. Zo houd je het aantal mensen dat fysiek aanwezig is tot een minimum, en weet je zeker dat jouw boodschap goed overkomt.

Houd afstand!

Een van de belangrijkste adviezen van het RIVM om de verspreiding van het virus tegen te gaan: houd 1.5 meter afstand. Tijdens het opnemen van een video is het belangrijk om hier goed over na te denken. Er zijn allerlei praktische oplossingen wanneer het gaat om de apparatuur die we gebruiken. Bij audio opnames kunnen we nu geen interview microfoon gebruiken, tenzij we die aan een boompole (verlengstuk) bevestigen. Zendertjes geven ook de mogelijkheid om op afstand audio op te nemen. Het gebruik van zoomlenzen is ook een handige manier voor de cameraman om zoveel mogelijk afstand te houden. Kortom: een goede voorbereiding zorgt dat we deze regel zo goed mogelijk kunnen naleven.

Ga live

Live streaming is hét buzzword in deze tijd. Alle bijeenkomsten en evenementen, traditioneel de uitgelezen kans om een grote groep collega’s, klanten, volgers of fans te bereiken, zijn afgelast. Een mogelijkheid om die essentiële communicatie toch op gang te houden is door middel van live streaming. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van een vooraf opgenomen video? Live streaming biedt, net als een optreden op een evenement, de mogelijkheid tot interactie met het publiek. Alle grote platformen die live streaming mogelijk maken (denk aan Facebook, YouTube, Vimeo) bieden het publiek de mogelijkheid om live te reageren.

Dit kan al met een eenvoudige setup met slechts één camera. Denk daarbij aan webinars, Q&A’s, workshops of tutorials. Maar het is ook mogelijk om er een online event van te maken, door bijvoorbeeld een persconferentie of talkshow live te streamen, waarin meerdere mensen hun kennis en ideeën kunnen delen. Zo houd je jouw publiek op de hoogte, en maak je het voor hen mogelijk om interactief mee te doen met het gesprek.

Houd de communicatie op gang

Ongeacht welke vorm van communicatie je kiest, het belangrijkste is dat jouw boodschap goed overkomt bij het publiek. Juist in deze tijd is het goed om jouw collega’s, klanten of volgers op de hoogte te houden. Hier zijn vele vormen voor te bedenken. Spreek je publiek direct toe in een videoboodschap, webinar, online persconferentie of Q&A. Maak een mooie animatie waarin je jouw nieuwe plannen uitlegt. Of steek je tijd in het verzinnen van toffe nieuwe video concepten. Kortom: video is the message!

Meer informatie?

Wil jij meer weten? Stuur een mail naar bo.spindelaar@videobird.nl. En ik neem binnen enkele dagen contact met je op!

]