9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Videoadvertenties op YouTube

Videoadvertenties op YouTube

Dat je op de website videobird.nl terecht bent gekomen wil al zeggen dat je enigszins een idee hebt van het feit dat video een enorme impact kan hebben voor jouw onderneming. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat video op het moment de beste manier is om een boodschap over te brengen, aan je naamsbekendheid te werken of bijvoorbeeld om de werking van je product of dienst duidelijk te maken.

In een eerder artikel hebben we je al tips gegeven om jouw video viral te laten gaan, maar wat als jouw video een zetje nodig heeft om een groter publiek te bereiken?


Het grootste videoplatform op internet

Waar kun je jouw video beter promoten dan op het grootste videoplatform ter wereld? Bijna een derde van het complete internet maakt gebruik van YouTube, dat zijn miljarden gebruikers.

Deze miljarden gebruikers uploaden gemiddeld 300 uur aan video per minuut! We kunnen dus best stellen dat YouTube en video meer dan populair zijn. Dus heb jij een video en wil je dat deze gezien wordt door een zo groot mogelijk publiek? Dan is YouTube de plaats waar je moet zijn.

 

YouTube Statistieken

Wist je dat YouTube in 2006 is overgenomen door internetgigant Google?

 


Wat is adverteren op YouTube?

Natuurlijk kun je jouw video simpelweg uploaden naar YouTube en zorgen voor een goede bestandsnaam, titel, omschrijving en tags om zo hoog te scoren in de zoekresultaten van Google. Maar dan nog zul je afhankelijk zijn van de bezoekers van YouTube.

Met adverteren op YouTube geef je aan een bepaald budget te hebben dat je wenst in te zetten om te zorgen dat jouw doelgroep jouw video te zien krijgt.


Waarom is adverteren op YouTube interessant?

Los van het feit dat YouTube het videoplatform op internet is, is het adverteren op YouTube interessant omdat je heel doelgericht kunt aangeven aan wie jij jouw video wil tonen. Marketingtechnisch gezien is dit heel interessant.

Stel dat jij een geweldige video hebt laten maken voor jouw nieuwste product, op afstand bestuurbare raceauto’s, dan wil je jouw video waarschijnlijk graag laten zien aan jongens tussen de 5 en 10 jaar oud. De kans dat zij geïnteresseerd zijn in jouw product is vele malen groter dan een doelgroep van vrouwen tussen de 50 en de 60.

Daarnaast is het misschien zo dat jij jouw producten enkel binnen Nederland verzend. Het zou dan zonde zijn om te betalen voor weergaves buiten Nederland.

Door te adverteren op Google kun je aangeven wie jouw doelgroep is en wie niet. Want wie jouw doelgroep niet is, is minstens zo interessant.

 

Een hele succesvolle YouTube campagne in Nederland, is de “Ik ken dit niet”-campagne van Appie Today. In deze video liet Albert Heijn gezinnen in Nederland kennismaken met buitenlandse tradities maar in dezelfde campagne heeft Appie Today anti-kater gerechten geserveerd aan studenten, uitsmijters aan uitsmijters en kapsalons aan kappers.


Welke mogelijkheden heb ik met adverteren op YouTube?

In de vorige alinea hebben we het gehad over zogenaamd targetten. Dit wil zeggen dat je aangeeft welke doelgroep je wenst te bereiken met je advertentie. Dit is een van de mogelijkheden van het adverteren op YouTube.

Naast de mogelijkheid om te targetten heb je nog de mogelijk om te kiezen wat voor video je gaat inzetten. Logischerwijs kun je zelf bepalen welke video je upload maar je kunt ook kiezen uit verschillende soorten advertenties.

We maken onderscheid tussen de volgende advertentie soorten:


Bumperadvertenties

Dit zijn video advertenties van maximaal zes seconden lang. Bumperadvertenties worden afgespeeld voor de, door de bezoeker gekozen, video en kunnen niet worden weggeklikt door de bezoeker.

Vanwege de relatief korte duur van de video doe je er goed aan om meteen ter zake te komen en om jouw product en merk duidelijk in beeld te brengen.

Mijn advies zou zijn om bumperadvertenties in te zetten voor naamsbekendheid. In onderstaande video krijg je wat voorbeelden.

 

Videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen

De naam van dit soort advertentie zegt eigenlijk al genoeg. Dit zijn video’s die voor, tijdens of na de video die is gekozen door de bezoeker, worden afgespeeld en kunnen worden overgeslagen na 5 seconden.

Deze video’s moeten minimaal 12 seconden duren en YouTube adviseert om deze video’s niet langer dan 3 minuten te maken. In de praktijk zien we vaak dat de gemiddelde lengte van zo’n video rond de 30 seconden ligt.


Videoadvertenties die niet kunnen worden overgeslagen

Ook hier spreekt de naam boekdelen. Deze video’s hebben in principe dezelfde kenmerken als videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen, min het feit dat de video’s kunnen worden overgeslagen. Het gaat dus om video’s van minimaal 12 seconden en maximaal 3 minuten waarbij de bezoeker de video niet kan overslaan. Deze videoadvertentie kan ook weer voor, tijdens of na de gekozen worden afgespeeld.

Wat kosten videoadvertenties op YouTube?

Het is eigenlijk niet mogelijk om hier een duidelijk antwoord op te geven. Dat heeft met meerdere factoren te maken.

Allereerst heb je natuurlijk een video nodig. Dit zou een video kunnen zijn die je zelf maakt met je smartphone of misschien met een digitale camera die je van een vriend hebt geleend.

Maar wanneer je de video wil inzetten als advertentie maak je misschien het besluit om de video te laten maken door specialisten. Dit kost je natuurlijk meer dan wanneer je de video zelf had gemaakt maar je bent daardoor wel zeker van kwaliteit.

Zodra je de video hebt kun je kijken naar je advertentiebudget. Hoeveel jij betaald voor het tonen van de video is weer afhankelijk van meerdere factoren. Des te interessanter jouw video is voor het publiek, des te liever zij de video bekijken, des te minder jij betaald.

Zo is het is mogelijk om jouw video voor slechts € 0,04 cent per weergave te vertonen maar wanneer jouw video minder in trek is bij je doelgroep kan de prijs ook rond de € 0,80 cent per weergave gaan zitten.

Je hebt natuurlijk ook nog te maken met concurrentie. Des te meer concurrentie je hebt voor een specifieke doelgroep of een specifiek onderwerp, des te duurder jouw weergaves zullen worden.

Waar moet ik aan denken als ik wil adverteren op YouTube?

Net als bij alle soorten (internet) marketing moet je goed duidelijk hebben wat jouw doel is. Dit moet je echt doen voor je ook maar begint met het denken aan een video.

Alle keuzes die je vervolgens maakt moeten namelijk in het teken staan van dit doel. Stel dat jouw doel is om jouw merk onder de aandacht te brengen dan ziet jouw video er, als het goed is, heel anders uit dan wanneer jouw doel is om duidelijk te maken hoe jouw product of dienst werkt.

Ditzelfde geldt voor de keuze van een soort videoadvertentie. Zoals eerder aangegeven, is een bumperadvertentie maximaal 6 seconden. Ik zou daar persoonlijk niet voor kiezen wanneer ik mijn product of dienst zou willen uitlichten.

Zodra je een doel duidelijk hebt kun je beginnen met het bedenken van je video.

 

Video storyboard


Ga eens aan de slag met een brainstorm met collega’s en/of vrienden. Kijk eens wat je concurrenten doen. Zet zoveel mogelijk op papier en kijk naar een realistisch budget.

 

Tip: Indien mogelijk kun je jouw video evergreen maken. Evergreen is een marketingterm voor tijdloos. Dit wil zeggen dat je jouw video dus niet alleen in kan zetten als videoadvertentie op YouTube maar misschien kun je ‘m ook organisch delen op social media en op je website plaatsen?

 

Wanneer je een duidelijk beeld voor ogen hebt qua doel en soort video kun je het best even bellen of een e-mail sturen naar VideoBird.

We gaan graag vrijblijvend met jou in gesprek om te kijken waar de haken en ogen zitten en hoe we jouw videocampagne zo succesvol mogelijk kunnen maken. 

Heb je nog vragen over het adverteren op YouTube of mis je bepaalde informatie in dit artikel? Laat een reactie achter en dan komen we er zeker op terug.

]