9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe gebruik je video in het See-Think-Do-Care model

Hoe gebruik je video in het See-Think-Do-Care model

Werk je in jouw bedrijf met het See-Think-Do-Care model van Google? Of zou je dat juist graag willen implementeren? Dan ben je goed bezig om in elke fase van de customer journey de juiste content aan te bieden. Net als met andere content past er in elke fase van deze klantreis ook specifieke online video content. Met als gevolg dat je als marketeer je klanten zo goed mogelijk van de See fase naar de Care fase begeleidt.

 

See-Think-Do-Care model

Nog niet eerder gehoord van het See-Think-Do-Care model? We leggen het je graag even uit waarom dit model zo goed werkt. Dit marketing model is bedacht door Google. Door Google’s Digital Marketing goere Avinash Kaushik om precies te zijn.

Andere marketingmodellen hebben een product- of bedrijfs georiënteerde aanpak. Maar bij het See-Think-Do-Care model ligt alle focus op de consument. Dit model richt zich op de verschillende fases van het aankoopproces van de klant.

 

Vier fases

Het See-Think-Do-Care model onderscheidt vier fases in de customer journey:

See – In deze fase komt de potentiële klant voor het eerst in contact met jouw product of bedrijf.

Think – De potentiële klant erkent dat hij een probleem heeft en gaat actief op zoek naar een oplossing voor dit probleem.

Do – De potentiële klant is klaar voor de oplossing en staat op het punt een klant te worden.

Care – De klant heeft zijn aanschaf gedaan. Je wilt nu zo lang mogelijk deze klant bij je houden.

Het verschilt erg per bedrijf, product of branche hoe snel iemand een fase doorloopt. Een klant doorloopt over het algemeen sneller de stappen van See naar Do als het een makkelijk aankoopbaar product is. Maar in het geval van een dienst zullen deze stappen elkaar minder snel opvolgen.

Gedurende deze fases haken er een heleboel potentiële klanten af. Met een goede salesfunnel en contentmarketing strategie zal je zoveel mogelijk klanten naar de Do en Care fase weten te krijgen.

 

Video van YouTube over aankoopbeslissingen van consumenten

 

See-fase

In deze fase is je klant eigenlijk nog geen klant. Deze persoon heeft nog geen intentie tot aankopen. Je werkt in deze fase aan de naamsbekendheid en branding van je merk. Je zorgt ervoor dat je in beeld komt bij je doelgroep. Zo veel mogelijk mensen binnen je doelgroep moeten je merk leren kennen.

De doelgroep mag in deze fase nog vrij breed zijn. Iedereen die interesse zou kunnen hebben voor jouw bedrijf of jouw dienst valt onder je doelgroep.

 

Video in de See-fase

In deze fase richt je video content zich op branding, naamsbekendheid en bereik. Als je in deze fase een sterke video weet te produceren, kan je bedrijf of dienst in één keer goed in de picture komen.

Video’s die je in deze fase wilt maken zijn inspirerend. Bovendien moeten ze de aandacht trekken. Video’s in deze fase moeten goed doordacht worden en vragen veel werk.

Je hoeft echter niet veel See-video’s te maken. Één tot een paar keer per jaar een dergelijke video uit brengen is genoeg. Streef ernaar dat de video de potentie heeft om viral te kunnen gaan.

 

Think-fase

De persoon in je salesfunnel begint zich nu meer te bewegen richting een aankoop. Hij  erkent dat hij een probleem heeft waar hij een oplossing voor wilt. Er wordt op zoek gegaan naar een dienst op product wat een oplossing zou kunnen zijn voor zijn probleem, en hij zoekt in jouw branche.

Deze potentiële klant wil in de Think-fase informatie zoeken en producten vergelijken. Je wilt in deze fase dus dat deze persoon jouw oplossing gaat mee nemen in zijn overweging.

 

Video in de Think-fase

Deze Think-fase leent zich er goed voor om potentiële klanten meer informatie te geven over wat jij aanbiedt.

En daar zijn met video heel veel mogelijkheden voor. Zo kun je een instructievideo maken of een kijkje achter de schermen geven. Maar ook testimonials of veelgestelde vragen kunnen goed verwerkt worden in een video voor deze fase.

Let er hierbij wel op dat deze video’s nog niet te promotie-achtig overkomen. Deze fase is meer gericht op een subtiele manier geïnspireerd en geïnformeerd te worden om de gegeven oplossing te aanvaarden. De Think-fase leent zich ook goed voor vaste formats.

 

 


Do-fase

Je klant is klaar om tot een aanschaf over te gaan. Je hebt hem weten te overtuigen dat jouw dienst of jouw product de beste oplossing is voor zijn probleem. Deze fase draait helemaal om het generen van conversie bij jouw doelgroep.

 

Video in de Do-fase

Deze fase draait dus om verkopen. Het kan zijn dat de consument erover uit is dat jij de ideale oplossing bezit. Maar het kan ook zijn dat hij nog twijfelt tussen jou en één of meer concurrenten. Tijd dus om het laatste zetje te geven.

Dat kan je doen door een video te maken met een mooi aanbod. Ook hier zijn klant testimonials zeker geschikt. In deze fase mogen ze veel overtuigender en meer gericht op verkopen zijn.

 

Care-fase

Dit is zoals de naam al zegt de fase van de nazorg. Als het goed is heb je nu een tevreden klant. Deze klant wil je aan je merk blijven binden. Het onderhouden van de klantrelatie staat hier centraal.

 

Video in de Care-fase

Communicatie is een belangrijke factor in de Care-fase. Hier passen bijvoorbeeld instructievideo’s goed bij. Zodat je kan laten zien hoe jouw product optimaal gebruikt kan worden. Inspiratievideo´s zijn ook erg fijn voor je klant. Zo krijgen ze ideeën hoe ze het product nog beter of voor meer dingen kunnen gebruiken. dat geeft een goed gevoel, en levert ook een positief gevoel over jouw bedrijf op.

Video’s met tips voor het onderhoud of die de veelzijdigheid van het product tonen zijn ook heel geschikt. Een Frequently Asked Questions (FAQ) video past ook heel goed in deze fase. Met een dergelijke video kan je contact met de klantenservice voorkomen. De klant kan het antwoord zelf al vinden in een video.

Niet alleen over producten, maar ook over abonnementen of diensten kan je heel goed een instructievideo of FAQ-video´s maken.

 

Conversie is niet alles

Heel veel online marketing is gericht op conversie. We willen het liefste zo snel mogelijk onze inversteringen terugverdienen.

Maar voordat jouw potentiële klant overgaat tot deze conversie heeft hij dus al diverse stappen doorlopen. Richt jij je dus alleen op de fase waarin de klant een aanschaf doet in welke vorm dan ook, dan laat je een heleboel liggen.

Er zit een bron aan informatie als je weet wat je doelgroep voor behoefte heeft, in wat voor fase zij zitten en wat zij dus nodig hebben om tot een aanschaf over te gaan.

 

Plan je video funnel goed

Bedenk voordat je een marketing campagne start wanneer je welke video gaat inzetten. Sommige video´s zijn ook in andere fases te gebruiken, soms met een kleine aanpassing.

Door hier van te voren over na te denken werk je veel efficiënter. Je kunt meerdere video´s in één keer opnemen, waardoor je budget en tijd bespaart. Zie dus niet elke video als een los project, maar zie alle video’s als één project.

]