9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
SEO verbeteren door video

SEO verbeteren door video

Je hebt je website zoveel mogelijk voor SEO geoptimaliseerd: goede focus trefwoorden, sterke meta-omschrijvingen en je website is responsive zodat het er op alle beeldformaten er goed uitziet. Met jou zijn er vele websites die deze optimalisaties ook hebben gedaan. Hierdoor is het lastig bovenaan in de zoekmachine resultaten te verschijnen. Je kan een flinke voorsprong nemen op je concurrenten door je video´s je SEO te laten versterken.

SEO

Wat is dat ook alweer precies, SEO? SEO is een afkorting en staat voor Search Engine Optimalization. In Nederland noemen we het zoekmachine optimalisatie. Met SEO probeer je hoger te scoren in Google. Dit doe je voornamelijk op je website. Maar je kan bijvoorbeeld ook afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines.

In de zoekresultaten van Google wordt ook video aangeboden. Je kunt dus ook video’s SEO optimaliseren, met als resultaat dat ze worden getoond in zoekmachines zoals Google. Maar ook op video platforms zoals YouTube.

Langere bezoeken aan je website

Google geeft websites met video´s voorrang op website zonder videomateriaal. Waarom is dit zo? Google kijkt naar hoe lang bezoekers op je website blijven. Als bezoekers lang op een website willen blijven, dan moet deze website wel veel waarde hebben en goede content bevatten. Deze website zullen meer mensen willen zien, dus plaatst Google de site hoger in de zoekresultaten.

Al met al draait het Google vooral om de waarde die jij toevoegt met je pagina. Het is dus niet per definitie zo dat een pagina met een video altijd beter scoort dan een pagina zonder video. In de praktijk is het wel zo dat het toevoegen van waarde aan een pagina, over het algemeen, makkelijker is door een video te plaatsen

Een video zorgt dat de bezoekers langer op je website blijven

Google en YouTube

Google vond video´s altijd al heel interessant. Maar sinds de overname van YouTube nog veel meer. Het is zelfs zo dat Google de voorkeur geeft aan video’s die op YouTube geplaatst zijn, ten opzicht van video’s die op andere platforms, zoals bijvoorbeeld Vimeo, geplaatst zijn. YouTube video’s staan gemiddeld 2 plaatsen boven de eerste positie van een concurrerend video platform in de zoekresultaten.

Ook al plaats je jouw video´s alleen op je YouTube kanaal, dan nog stimuleert dit je SEO op een positieve manier. Het voordeel van een eigen YouTube kanaal is dat een bezoeker na het kijken van een van je video´s direct naar een volgende video wordt verwezen. Dit zorgt voor een langere kijktijd. En net als Google, wordt YouTube daar ook heel blij van.

Het nadeel van je potentiële klanten je video’s laten zien op YouTube, is dat zij niet op jouw eigen website zitten. En dat wil je eigenlijk wel, omdat je website ingericht is om je bezoeker over te laten gaan tot aanschaf of een andere actie.

Dit kan je enigszins oplossen door een link van je website in de beschrijving van de video te zetten. Hopelijk vindt de kijker de video zo interessant dat hij nieuwsgierig is geworden naar je bedrijf en klikt op deze link.

Wat ook mogelijk is, is het embedden van deze video’s, via een online video platform als YouTube, op je eigen website pagina. In dit geval zitten de kijkers dus al op jouw website.

In deze beide gevallen wordt de video op de server van het videoplatform geplaatst. Dit is gunstiger ten opzichte van video’s in je eigen webpagina opnemen. Een video is erg groot, en dit heeft invloed op de snelheid van je site.

Van een video op je website wordt je site langzamer, en Google vindt snelheid een erg belangrijke factor. Bij plaatsen van een video op YouTube heeft dit veel minder effect op de snelheid van je website, ook al embed je hem vanuit YouTube op je eigen pagina.

Gebruik Youtube video om je SEO te verbeteren. Google hecht veel waarde aan Youtube videocontent

Omschrijving van je video

Zoekmachine bots zijn 24/7 bezig met indexeren van al het online materiaal. Deze bots zijn niet in staat te begrijpen waar jouw video over gaat. Om je video te laten indexeren, en dus vindbaar te maken in zoekmachines, moet je deze bots duidelijk maken wat jouw video laat zien.

De omschrijving van je video is een longtail beschrijving. Wat inhoudt dat het geen losse zoekwoorden zijn, maar een langere meer verhalende beschrijving van een paar zinnen. In deze omschrijving kan je een of meerdere focus trefwoorden kwijt.

Door middel van deze beschrijving en trefwoorden kan Google de relevantie en kwaliteit van jouw content bepalen en weet de zoekmachine bij welke zoekopdracht hij jouw video moet laten zien.

Video optimaliseren

Wat je verder nog kunt doen om je video SEO te optimaliseren is je video een sterke titel geven. Deze titel moet je belangrijkste zoekwoord bevatten, het liefst zo veel mogelijk vooraan.

Verder blijkt YouTube ook je bestandsnaam belangrijk te vinden. Verwerk hier dus ook je trefwoorden in. Dus noem je video’s niet: VB_promo_V1_h264, maar bijvoorbeeld wel: VideoBird Promotievideo promo reclame promotie.

Wat verder nog goed is om te doen: zelf een thumbnail te kiezen. Youtube laat standaard een shot uit je video ziet als plaatje in het zoekoverzicht, de thumbnail. Je kan deze echter ook zelf instellen, zodat je een optimale thumbnail hebt staan die uitnodigt om er op te klikken.

Door aangepaste thumbnails en sterke titels kunnen de SEO van je video flink om hoog gaan

Voorbeeld van een aangepaste thumbnail die wij gebruiken op ons Youtube kanaal

Videobird

Wil je meer weten over het optimaliseren van je video’s ter verbetering van de SEO van je website? Je kunt ons bereiken via de mail of door te bellen naar 020 210 1303.

]