9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Is verticaal het nieuwe horizontaal?

Is verticaal het nieuwe horizontaal?

Opeens was het er: de verticale video. De mogelijkheid om full screen video’s te bekijken zonder je smartphone te hoeven draaien. En alhoewel de meeste video’s nog steeds horizontaal zijn, is de verticale video aan een flinke opmars bezig. Maar tegelijk met deze opmars is er ook een discussie ontstaan tussen mensen die verticale video’s verschrikkelijk vinden en enthousiaste voorstanders. Moet jij verticale of horizontale video’s gebruiken?

 

Smartphone en verticale video’s

Verticale video’s hebben alles met je smartphone te maken. Op je laptop of desktop scherm passen vanwege de vorm van het scherm horizontale video’s beter. Logisch toch? Je telefoonscherm is verticaal, en daar past een verticale video beter op. Met de komst van de smartphone, en de ontwikkeling van apps hiervoor, is de vraag naar verticale video’s flink toegenomen.

 

Video afkijken

Wil je een video bekijken op je smartphone, dan heb je onder en boven flinke zwarte balken. Tenzij jij je telefoon draait, dan zie je de fullscreen modus.

Feit is dat we allemaal een beetje lui zijn. De kans is groot dat als je ergens moeite voor moet doen, je het erbij laat zitten. Helemaal als je lekker aan het scrollen bent in je tijdlijn. Komt er een horizontale video voorbij, dan is de kans groot dat je verder scroll, want je scherm draaien is nu eenmaal teveel moeite.

Terwijl verticale video op mobiele apparaten juist de kans dat de video vergroot dat de video ook daadwerkelijk bekeken wordt, omdat de kijker hier niets voor hoeft te doen. Raar, maar waar. Digitale adverteerder MediaBrix kan dit ondersteunen met cijfers. Volgens hun onderzoek wordt er op smartphones  maar 14% van de horizontale video’s afgekeken. Terwijl het afkijk cijfer van verticale video’s 90% bedraagt.

 

Snapchat

Snapchat is een van de hoofdverantwoordelijken voor het succes van verticale video. Het social media kanaal werkt vooral met verticale video, en met meer dan 2,4 miljoen gebruikers in Nederland zijn zij het grootste platform voor deze vorm van video.

Met hun passie voor verticale video hebben ze de hele industrie weten te overtuigen van de mogelijkheden van dit beeldformaat. Na Snapchat zijn uiteindelijk ook andere grote platforms zoals Twitter, YouTube en Facebook overstag gegaan. En dat heeft Facebook geen windeieren gelegd.

Hun verticale video’s worden 130% meer bekeken zorgen voor 4 keer zo veel engagement in vergelijking met horizontale video’s. YouTube is nog een stap verder gegaan. Naast het geschikt maken van hun app voor het gebruik van verticale video’s, hebben ze voor desktops een videospeler geüpdatet voor video’s met verschillende beeldverhoudingen. Deze videospeler past zich aan aan de beeldverhouding van de af te spelen video, en dus ook aan verticale video’s.

 

Nadeel van verticale video

Onder de tegenstanders van verticale video zijn vooral veel filmmakers. Volgens hen is de rest van de wereld ingericht op horizontaal kijken: computerschermen, bioscopen en zelfs je eigen ogen. En daar zit dan ook het grote nadeel in van verticale video. Het is vooral  geschikt voor op smartphone’s.

Bij het afspelen van een verticaal opgenomen video op bijvoorbeeld je computer of televisie, verschijnen er aan beide zijdes zwarte balken. Niet bepaald fraai. Wist je trouwens dat de fanatieke tegenstanders zelfs een naam hebben bedacht voor neiging tot verticaal filmen? Deze aandoening wordt door hen Vertical Video Syndrome genoemd, afgekort tot VVS.

 

Adverteren

Niet alleen platforms, maar ook steeds meer bedrijven doen mee aan de verticale trend en produceren steeds meer verticale content. Zoals gezegd is de consument lui. De kijker zal zijn scherm niet draaien, dus dan zorg je ervoor dat je met je advertentie video alle schermruimte in beslag neemt die beschikbaar is: verticale content. En hier ligt een uitdaging voor videomakers om daar mee om te gaan.

Als producent en bedenker van advertenties zal je op een nieuwe en creatieve manier moeten werken om je verhaal op een andere manier over te brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is de video van de regisseur Jean-Charles Granjon. Hij filmde in portretformaat met twee hogesnelheidscamera de Franse duikkampioen Lionel Franc die van een dertig meter hoge klif springt. Hierbij benut hij de mogelijkheden van verticale video optimaal.

Je kan vanwege privacyredenen de video alleen op Vimeo bekijken: ‘impact’ – Jean-Charles Granjon . Wat de adverteerder in de hand werkt is dat verticale video meer de aandacht weet te trekken van de kijker. Door beeldvullende content is er minder afleiding en zal de potentiële klant meer focus hebben voor hetgeen wat er wordt aangeprezen. En dat is als adverteerder natuurlijk wat je graag wilt.

 

Verticaal de nieuwe norm

Dat is de grote vraag. Men verwacht dat verticaal niet vaker gebruikt zal gaan worden dan horizontaal beeldmateriaal. Iedereen heeft thuis een horizontaal scherm als televisie, bioscoopschermen zijn verticaal en ook alle computers.

Uiteindelijk draait het om de beleving van de kijker. Een film is nou eenmaal prettiger te kijken op een horizontaal scherm, het liefst zo groot mogelijk.Maar veel van jouw potentiële klanten zullen kennis met je maken via hun smartphone. En op de platforms die er geschikt voor zijn werken met verticale content is dus helemaal niet gek.

Deze video’s worden beter bekeken en trekken meer de aandacht. Zeker doen dus! Voor deze apps zoals Instagram, Periscope en Snapchat kan je prima verticale content opnemen. Voor andere doeleinden kan je echter prima horizontale video’s blijven gebruiken.

Verticale video van MuseumTV voor de Wechat en KPN app

Vooraf het doel bedenken

Het is erg moeilijk om met één video meerdere doelen te bereiken. Daarnaast vragen veel kanalen, veel verschillende formaten en specifieke eigenschappen. Niet alleen de lengte van de video, de doelgroep, maar ook de plek van plaatsing is dus iets wat goed is om van te voren helder voor ogen te hebben. Wordt er iets gefilmd wat eventueel op televisie vertoond zal worden? Dan is het sowieso slim om horizontaal te filmen. Maak je een leuke behind the scenes film van je event voor Instagram story? Dan is het fijn als je verticaal filmt.

 

Steeds meer vraag naar verticale video

Afgelopen week hebben wij voor onze opdrachtgevers meerdere verticale video’s aangeleverd. Wil jij ook verticale video’s laten maken? Neem contact met ons op en we vertellen je graag hoe wij je hierbij kunnen helpen.

]