9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
De toekomst van video

De toekomst van video

Kan jij het allemaal nog bijhouden, de snelle ontwikkeling van online video? Het is niet eens zo lang geleden dat video’s in zwart-wit waren zonder geluid. Nu kijken we 4dx films en luisteren we naar dolby atmos (elke speaker in de zaal kan afzonderlijke geluiden afgeven). Door betere resoluties, interactieve video’s en verbeterde cameratechnieken ontstaat er steeds meer beleving tijdens het kijken van video. In dit artikel praten we je bij over hoe wij denken dat video zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen.

 

Video internetverkeer

Voor 2018 is geschat dat 79% van al het internetverkeer uit video zal bestaan. Deze cijfers komen uit betrouwbare bron: Cisco. Cisco Systems inc. is een groot bedrijf gespecialiseerd in het verkopen van netwerkapparatuur. Ze doen veel en uitgebreid onderzoek naar diverse onderwerpen die met internet en netwerkapparaten te maken hebben. Hun cijfers worden gezien als zeer betrouwbaar.

Vond je de 79% van 2018 al indrukwekkend? Volgens Cisco zal dit percentage voor 2019 op 80 tot 90% liggen. Voor één jaar tijd is dit percentage aan meer video internetverkeer een enorme toename.

Niet zo gek dus dat er volgens ons een verschuiving plaats vindt waarin online video, van een hulpmiddel ter ondersteuning, zal veranderen in hét belangrijkste communicatiemiddel van bedrijven.

smartphone video bruiloft

Kleinere bedrijven en video

De grote bedrijven hebben hun weg in online video al aardig gevonden. Zij zijn al bekend met online tutorials, recruitment video’s en adverteren op Youtube.

Steeds meer eenmansbedrijven en MKB bedrijven beginnen de meerwaarde van video voor hun onderneming ook in te zien. Door verbeterde technieken is het laten maken van een video aanzienlijk goedkoper geworden. Bovendien kan je niet om de sterke cijfers van online video heen: meer conversie, meer bereik, meer omzet.

De verwachting is dat deze kleinere ondernemers de komende tijd flinke stappen zullen gaan maken in het inzetten van online video.

tablet online video mkb

 

Mobiel kijken van online video

Er is een verandering gaande in de manier waarop er naar online video´s gekeken gaat worden. De opmars van het kijken van video op mobiele apparaten, zoals tablets en telefoons, is al jaren gaande. Waardoor er ook veel verschillende soorten schermen en manieren van kijken bij zijn gekomen.

Zo kwam er afgelopen jaar de mogelijkheid om met InstagramTV (IGTV) langere video´s te delen met volgers. IGTV maakt gebruik van verticale video´s en dit formaat van filmen wordt inmiddels door alle platforms ondersteund.

Met streaming devices zoals chromecast van Google en Airplay van Apple is het mogelijk vanaf je mobiele apparaat (zoals laptop, mobiele telefoon of tablet) video´s op een televisiescherm te bekijken. De nieuwe mogelijkheden om videomateriaal te bekijken ontwikkelen zich in een razend tempo.

De komende tijd zal er steeds meer rekening gehouden worden in het maken van video met de optimale kijkervaring per apparaat. Terwijl er nu vaak nog één video gebruikt wordt voor verschillende mobiele apparaten.

 

Interactieve video

De meest eenvoudige vorm van interactieve video is een aanklikbare link die voorbij komt tijdens het afspelen. Hierdoor kan de kijker meer informatie krijgen over het onderwerp van de video. De video wordt gepauzeerd terwijl de link geopend is.

Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden met interactieve video. Tijdens het kijken kan er bijvoorbeeld een keuze vraag voorbijkomen. De kijker moet dan eerst een keuze maken voordat de video verder speelt. De keuze van de kijker kan ook invloed hebben op het videomateriaal wat erna wordt afgespeeld.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij een video over festivals te vragen of de kijker geïnteresseerd is in eendaagse of meerdaagse festivals. Na de keuze gaat de video verder  over het onderwerp van de keuze van de kijker.

Er zijn steeds meer uitgebreidere interacties mogelijk om video´s nog interactiever te maken. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid een enquête of contactformulier te laten invullen, documenten te laten downloaden of direct een aankoop laten doen.

Het voordeel van interactieve video is dat een kijker veel aandachtiger naar de video zal kijken. Meer interactie betekent ook meer betrokkenheid. Zo heb je niet alleen de gelegenheid te informeren, maar ook om de kijker te betrekken bij de video en invloed te geven op het verloop ervan op een leuke en effectieve manier. Het resultaat hiervan is veel meer conversie.

 

360 graden video

De ontwikkelingen op het gebied 360 graden video´s zitten enorm in de lift. Door deze manier van van video maken wordt de kijker in staat gesteld zelf te bepalen wat er in hun beeld verschijnt.

Dit soort video´s geven een spectaculaire ervaring als ze bekeken worden met een Virtual Reality-bril. Voor veel mensen is dit nog steeds een nieuwe manier om online video te ervaren. Maar het kan ook eenvoudiger. Door een smartphone rond te bewegen kan er ook in de video rondgekeken worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om virtueel op een evenement rond te kijken.

vr bril

Niet alleen de technologie om steeds betere 360 graden video´s te maken veranderd snel, het kunnen bekijken van dit soort video´s wordt steeds beter ondersteund. Zo ondersteund Youtube 360 graden video´s, en sinds dit jaar zelfs live 360° video. Ook op Facebook is het al een tijd mogelijk deze vorm van video te bekijken.

Deze brede ondersteuning van de mogelijkheid deze video´s te bekijken heeft er voor gezorgd dat de grotere merken, zoals Coca Cola en BMW, zijn gaan experimenteren met 360° video advertenties met zeer spectaculaire video´s tot gevolg.

 

Deze video advertentie van BMW werd in in 2016 door Youtube uitgeroepen tot beste 360° video

 

Maar ook steeds meer middenkleinbedrijven weten de mogelijkheden van 360 graden video te benutten. Zo geven makelaars steeds vaker de mogelijkheid een woning op de manier virtueel te bezichtigen. De verwachting is dan ook dat het percentage bedrijven die deze vorm van video in zal gaan zetten flink zal gaan stijgen.

Voor Vastgoed Management bedrijf MVGM maakte wij een 360° game die bezoekers van de vastgoedbeurs PROVADA konden spelen.

 

Live video

Livestreaming blijkt kijkers enorm aan te spreken. Dat social media de betrokkenheid bij een product of merk vergroten, dat weten we al. Live video´s vergroten deze betrokkenheid nog veel meer.

Uit cijfers van Facebook blijkt dat er in vergelijking met reguliere video, drie keer zo lang naar live video gekeken wordt. Ook blijken kijkers sneller te reageren op livestreams.

Live streaming wordt nu vooral gebruikt door particulieren, maar de verwachting is dat merken er steeds meer mee zullen gaan werken.

Instagram, Youtube en Facebook bieden de mogelijkheid tot live-streamen aan, waardoor deze vorm van video erg populair begint te worden onder adverteerders.

Live video biedt dan ook veel mogelijkheden de doelgroep unieke content aan te bieden. Live streaming zorgt voor meer betrokkenheid en connectie met de doelgroep, en meer transparantie.

 

Augmented Reality (AR)

Er wordt verwacht dat de komende jaren Augmented Reality een enorme vlucht zal gaan nemen. Nintendo en Apple zetten hun kaarten vol in op deze technologie. Waarbij men zich voornamelijk gaat richten op ´wearables´ zoals contactlenzen en oordopjes waar deze technologie in verwerkt wordt.

AR is een technologie waarbij digitale objecten geplaatst worden in de echte wereld. Het is dus een combinatie van de realiteit met een virtuele toevoegingen. Bekende voorbeeld hiervan is Pokémon GO, het zoekspel voor smartphones.

Steeds meer bedrijven zien de kracht en mogelijkheden van AR en zijn bereid hierin te investeren. Deze technologie zal dan ook steeds meer B2B en B2C worden toegepast is de verwachting.

pokemon pro smartphone

Toekomst van online video

De video wereld is enorm in ontwikkeling en de verwachting is dat deze ontwikkelingen nog lang niet aan hun eind zijn. De grote jongens zoals Apple, Facebook en Google concurreren hevig met elkaar om de beste gear en technieken te ontwikkelen.

De nieuw mogelijkheden om videomateriaal te kunnen bekijken volgen elkaar in een rap tempo op. Hierbij wordt de beleving voor de kijker steeds realistischer, interactiever en intenser. De houdbaarheid van video is dan ook gelukkig nog lang niet aan zijn einde.

Videobird bestaat uit een team van gepassioneerde video-experts. Ook voor ons is het een hele klus om alle ontwikkelingen op het gebied van video te volgen. Gelukkig zien onze specialisten het bijhouden van deze ontwikkelingen en trends eerder als hobby dan werk.

Wanneer je met Videobird aan de slag gaat hoef jij je geen zorgen te maken over de nieuwste apparatuur en ontwikkelingen. Wij zorgen ervoor dat jouw behoeften vertaald worden in de juiste techniek. Neem vandaag nog contact op met Videobird.

]