9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
De strijd tussen de streamingdiensten

De strijd tussen de streamingdiensten

Het gonst in het land van online televisie: er wordt het komende jaar een flinke competitie verwacht tussen bestaande en nieuwe streamingdiensten. Er wordt zelfs gesproken over een oorlog. Naast Netflix, Amazon en Videoland zullen er meerdere nieuwe streamingsdiensten op de markt komen. Welke diensten zullen er bij komen, en wie zal als winnaar uit de bus komen? Maar waarschijnlijk is de belangrijkste vraag: Wie wordt de grote verliezer van deze mediabattle?

Apple Video

Nieuwkomer streamingdienst Applevideo

De eerste nieuwkomer die verwacht wordt is Apple Video. Zij hebben door dit jaar als eerste uit te komen de kans een flinke voorsprong te nemen op hun mede nieuwkomers.

Er is lange tijd maar mondjesmaat informatie vrijgekomen over deze nieuwe dienst van Apple. Volgens de laatste informatie zal Apple Video in honderd landen tegelijk gelanceerd worden. Of Nederland ook bij deze honderd landen zit is helaas nog niet bekend.

Wat we wel weten is dat Apple met eigen content gaat komen. Zo zijn er 24 programma’s en series in productie genomen. Opvallend hierbij is dat het niet alleen om Amerikaanse series gaat. Zo wordt er bijvoorbeeld ook aan een remake gewerkt van de Canal+ serie ‘’Calls’’.

Apple bespaard kosten nog moeite bij de productie van deze eigen content. Zo gaan er geruchten dat er meer dan een miljard dollar is geïnvesteerd. Ook zijn er grote namen aangetrokken, zoals Oprah Winfrey en Steven Spielberg, om mooie series en programma’s te maken.

Er wordt gezegd dat gebruikers van Apple-apparatuur mogelijk gratis toegang krijgen tot het aanbod. Naast de eigen content zal Apple Video de mogelijkheid geven abonnementen af te sluiten voor andere diensten, zoals HBO. Het aanbod van deze diensten zal gaan verschillen per land, afhankelijk van welke diensten in dat land beschikbaar zijn.

WarnerMedia

Ook warnermedia doet mee aan streaming

Warner Media is eigenaar van onder andere HBO en Warner Bros en lanceerde vorig jaar als samen met DC Comics de streamingservice DC Universe. Komend jaar lanceren zij nog een streamingservice, maar welke series of films precies te zien zullen zijn is nog niet bekend.

Wat wel is losgelaten dat de content een mix zal zijn van content van hun diverse merken, zoals Warner Bros. Entertainment, TBS en HBO. De streaming dienst zal gelanceerd worden in de Verenigde Staten, al is er nog geen releasedatum genoemd. Het is ook nog niet bekend of deze dienst ook in Nederland op de markt zal komen. Er wordt al wel druk gespeculeerd over de hoge prijs van het abonnement, wat zo’n 20 dollar per maand zal gaan kosten.

Disney+

Disneyplus is de populairste streamingdienst vanwege de goede content

Van de dienst van Disney, die Disney+ zal gaan heten, wordt de meeste impact verwacht in streamingsland. Waarom? Ze bieden een énorme hoeveelheid goede content.

De afgelopen jaren heeft Disney zich gigantisch uitgebreid met franchises. Daardoor zijn zij niet alleen eigenaar van de wel bekende Disney-films, maar ook van Marvel, Lucas Film (Star Wars) en Pixar. Disney heeft daardoor de de rechten voor het aanbieden van zo ongeveer elke blockbuster van de afgelopen decennia.

Bovendien heeft Disney ook nog 20th Century Fox overgenomen. Een bekende Hollywood gigant die series als Grace Anatomy en The Simsons in zijn portefeuille heeft, en de rechten heeft over de filmserie X-men.

Alsof dat nog niet genoeg is blijkt Disney ook te werken aan een live-action “Star Wars”serie met regisseur Jon Favreau, die bekend is van The Jungle Book en Iron man. Disney zet vol in op deze serie met een budget van 10 miljoen dollar per aflevering. Het plan is dat deze serie niet lang de enige nieuwe content van Dinsey zal blijven.

Disney+ komt eind 2019 op de markt in Amerika. Hoe snel de Europese versie te verwachten zal zijn, is nog niet bekend. Wat we ook nog niet weten is hoeveel de dienst precies per maand zal gaan kosten. Al heeft Disney toegezegd dat hun streamingsdienst in ieder geval goedkoper zal worden dan hun belangrijke concurrent Netflix.

De Nederlandse streaming markt

Nederland kent twee streamingdienst Videoland en Netflix

Of en wanneer deze nieuwe streamingdiensten in Nederland zullen verschijnen is nog even afwachten. Toch heeft de komst van deze diensten effect op wat wij hier kunnen bekijken. Door de grote hoeveelheid rechten die Disney de afgelopen jaren heeft verkregen, raken onze grootste streamingdiensten Netflix en Videoland een grote hoeveelheid titels kwijt.
Of Videoland en Netflix dit al zagen aankomen of niet, ze zijn klaar om de strijd aan te gaan. Ze hebben zich namelijk goed bewapend door zelf de komende maanden genoeg eigen content op de markt te brengen. Videoland richt zich voornamelijk op Nederlandse content en voegt in een rap tempo nieuwe titels toe. En Netflix heeft net een nieuw seizoen van House of Cards online gezet en wordt een nieuw seizoen van Stranger Things verwacht.

De slachtoffers

Zoals overal waar er een strijd wordt gevoerd vallen er slachtoffers. Wie zijn in deze oorlog de grote verliezers? Dat zijn wij, de kijkers. Het online aanbod in televisie-programma’s en series wordt komend jaar verdeeld over veel meer diensten. De kans is echter groot dat je series en films wilt kijken bij verschillende streamingdiensten, wat in de praktijk neerkomt op dat je aan meerdere abonnementen vast zal zitten.
Het voordeel van deze strijd voor ons consumenten is dan wel weer weer dat we kunnen smullen van een hoop nieuwe titels. En dat er door alle streamingsdiensten de moeite wordt genomen spectaculaire en kwalitatief sterke content aan te bieden. Maar daardoor draaien wij, de kijkers, op voor de prijs van deze producties en van deze krachtmeting. It better be worth it!

Videobird

We hopen natuurlijk dat al deze extra videodiensten ook kansen biedt voor ons, VideoBird. Zo hebben we onlangs samen met Tony’s Chocolonely meegewerkt aan een Netflix documentaire wat zeker naar meer smaakt. En dan hebben we het niet over de heerlijke chocolade ;). Wil je dat we je meer vertellen over het laten maken van documentaire of serie? Neem gerust even contact met ons op.

]