9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe meet je de resultaten van een YouTube video?

Hoe meet je de resultaten van een YouTube video?

Resultaten van een Youtube video

Vandaag de dag zetten ontzettend veel bedrijven video in als marketingmiddel. Zo zijn er bedrijven die gebruik maken van instructievideo’s om (potentiële) klanten voor aanschaf te vertellen hoe een product precies werkt, nemen we backstage video’s op om een persoonlijkere band met de kijker te krijgen en recruiten we nieuw personeel door in de video meteen te laten zien waar de kijker eventueel kan komen te werken.

Ontzettend veel van die video’s worden geupload naar YouTube. Zelfs wanneer de video (ook) op een website staat, is het vaak zo dat de video gehost staat bij de gigantische video zoekmachine.

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je kunt bepalen of jouw YouTube video een succes is.


Wat is het doel van de video?

Voor je kunt spreken van een succes zal je een doel moeten stellen. Zo kan het doel van een recruitment video bijvoorbeeld zijn dat je minimaal 15 sollicitaties wilt ontvangen naar aanleiding van de video. Het doel van een backstage video kan bijvoorbeeld zijn om de video minimaal 200 keer gedeeld te krijgen op social media en een instructievideo kan als doel hebben om de verkoopcijfers van het specifieke product te met 10% te verhogen.

Dit klinkt heel logisch – en dat is het naar onze mening ook – maar we zien nog heel vaak dat bedrijven de goede stap zetten om een video te gebruiken maar van te voren niet bedenken wanneer een video geslaagd is of niet.


Hoe goed is jouw doel te controleren?

Wat we ook nog wel eens zien is dat het doel van een video bijvoorbeeld iets is als “meer naamsbekendheid krijgen”, “product A meer verkopen” of “zoveel mogelijk weergaven”.

Het lastige met dit soort doelen is dat ze te vaag zijn om echt goed te kunnen meten en daardoor kun je dus niet concluderen of een video een succes is of niet.

 

Stel dat je gaat voor het doel meer naamsbekendheid krijgen, hoe ga je dit dan meten? En wat is meer? Stel dat je besluit om dit te meten aan het aantal keren dat de video is bekeken door unieke personen, bij hoeveel unieke weergaven is de video dan een succes?


In welke periode moet jouw video zijn doel behalen?

Om goed de resultaten goed te kunnen meten is het ook verstandig om een periode te benoemen. Wil jij de verkoopcijfers van het betreffende product bijvoorbeeld binnen een half uur met 10% zien stijgen, dan denk ik dat we je verwachtingen een beetje bij moeten stellen.

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de branche, het specifieke product en andere factoren maar een stijging van 10% binnen een half uur zou erg optimistisch zijn.

 

Video statistieken bekijken op YouTube

Stel dat je jouw video hebt geüpload naar YouTube dan kun je gebruik maken van de Analytics van YouTube.

Hiervoor ga je naar https://youtube.com en log je in met de bij jouw bekende gebruikersnaam en wachtwoord (Je moet hier inloggen met je Google Account).

Vervolgens kun je rechts bovenaan op je schermafbeelding klikken en vervolgens op Creator Studio.

 

YouTube video meetbaar door Analytics


Rechts in het scherm zie je nu een vak met de tekst
ANALYTICS. Hier kun je op Alles weergeven klikken.

Je gaat dan naar het Analytics scherm van jouw YouTube kanaal waar je alle statistieken met betrekking tot jouw kanaal, jouw afspeellijsten en jouw video’s kunt bekijken.

Zo zie je hier bijvoorbeeld jouw top 10 video’s waarin je kunt zien hoe vaak de top 10 video’s is bekeken, wat de totale kijktijd per video is en hoeveel vind ik leuks deze video’s hebben gekregen.

Onderaan dit scherm kun je nog zien uit welk land de meeste kijkers komen, of er vooral mannen of vrouwen naar je video’s kijken en of de video’s het meest bekeken worden op YouTube of bijvoorbeeld op een website waar de video op geplaatst is.

Wanneer je in de top 10 op een specifieke video klikt krijg je deze statistieken allemaal te zien voor die video. Zo kun je dus zien hoeveel weergaven de video heeft, hoeveel minuten er in totaal bekeken zijn, uit welk land de meeste kijkers komen etc.

Je kunt zelfs op een vak (kijktijd, gemiddelde weergave duur, weergaven etc.) klikken om nog specifieker in te gaan op die statistieken.

Rechts bovenaan het scherm kun je ook op het kalender icoon klikken om de periode te wijzigen van De laatste 28 dagen naar welke periode je ook maar wilt.

Zo kun je de statistieken van de afgelopen week, de afgelopen dag of zelfs van het afgelopen jaar bekijken (mits je video al zo lang online staat natuurlijk).

Boven de dropdown met periodes zie je een knop met de tekst Rapport exporteren hiermee kun je de statistieken die je op het moment op je scherm ziet exporteren naar een Google Spreadsheet, een .CSV of een Excel bestand.

Stel je hebt van tevoren vastgesteld dat jouw ideale klant een vrouw tussen de 18 en de 26 jaar oud is, vaak op Facebook te vinden is en op websites met betrekking tot beauty en make-up dan kun je met behulp van Analytics precies zien of jouw video hier inderdaad op aansluit.

 

YouTube Analytics


Aan de linkerkant van je scherm, in de zijbalk van de
Creator Studio zie je een kop Analytics waar je nog veel meer statistieken kunt bekijken met betrekking tot jouw video’s.

Zo kun je hier nog kiezen voor Demografie (waar je meer te weten komt over bijvoorbeeld het geslacht van je kijkers). Hier kun, in dit specifieke geval, je dus kijken of het grootste gedeelte van jouw kijkers uit vrouwen bestaat.

Je kunt klikken op Verkeersbronnen om te kijken of de kijkers via een zoekopdracht op YouTube, een externe website (zoals Facebook) of bijvoorbeeld via aanbevolen video’s bij jouw video terecht zijn gekomen.

Met Afspeellocaties kun je zien vanaf welk medium ze de video hebben bekeken. Zo kan de URL van jouw video bijvoorbeeld per e-mail naar iemand gestuurd zijn, kan de URL op een website staan of hebben de kijkers de video ‘gewoon’ via YouTube bekijken. Deze informatie is handig om bijvoorbeeld te weten te komen waar jouw doelgroep zich op het internet bevindt. Misschien valt je wel op dat een groot deel van de kijkers gebruik maakt van één specifieke website.

Door op Delen te klikken kun je zien of kijkers jouw video hebben gedeeld en zo ja wanneer zij dit hebben gedaan en met welke dienst.

Hebben de kijkers de video bijvoorbeeld gedeeld per e-mail of via een social media platform?


Conclusie

Voor je überhaupt gaat beginnen aan het (laten) maken van een video doe je er goed aan om te bedenken wat het doel van de video is en wanneer dit doel bereikt is.

Kijk ook alvast of het goed mogelijk is om dit doel te kunnen meten. Wanneer je kunt spreken van een succes als jouw video minimaal 500 keer is bekeken dan weet je dat je deze statistieken gemakkelijk kunt terugvinden in YouTube.

Stel dat je spreekt van een succesvolle video wanneer de video zorgt voor een stijging in de verkoopcijfers, met hoeveel procent dan ook, dan zul je meer nodig hebben dan alleen de statistieken in YouTube.

Zodra je de video hebt geüpload kun je in het onderdeel Analytics terugvinden hoe vaak de video is bekeken, hoe ver de kijkers de video bekijken, of de video gedeeld wordt door de kijkers en zo ja op welke manieren, of de meeste kijkers man of vrouw zijn, waar de meeste kijkers vandaan komen en nog veel meer.

Heb jij een vraag over het meten van resultaten van video’s, of wil je bijvoorbeeld meer informatie over hoe kunt meten wat de invloed van een video is op je verkoopcijfers? Laat dan een reactie achter op dit artikel of neem contact met ons op.

]