9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe kan je een reportage inzetten voor jouw bedrijf?

Hoe kan je een reportage inzetten voor jouw bedrijf?

Een reportage is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een video wilt laten maken voor je bedrijf. Het is een beetje een onbekende vorm van video. Eigenlijk onterecht vinden wij. Je kan er veel kanten mee op en er zitten veel voordelen aan het kunnen inzetten van reportages. We vertellen je hier graag over. Misschien dat jij na het lezen van dit artikel ook inziet hoe een reportage een mooie aanvulling kan zijn in de video content van jouw bedrijf of organisatie.

 

Wat is een reportage

Iedereen kent het woord reportage wel, maar wat houdt het nou precies in? Het begrip reportage is heel breed. De meeste mensen denken bij het woord aan een reportage van televisie.

De definitie van reportage is: verslag van gebeurtenissen in een blad, op televisie of radio. Bij VideoBird werken we uiteraard met video, maar dit hoeft niet alleen voor televisie te zijn. Een reportage kan verschillende vormen aannemen en ook gebruikt worden bij online magazines en op websites.

Voor Etsy gingen we langs diverse Etsy beurzen om verslag te doen van hun evenementen.

 

Verschillende vormen van reportages

Bij een reportage denken mensen snel aan een (misschien iets wat droge) nieuwsreportage. Maar een reportage hoeft helemaal niet oubollig of formeel te zijn.

Op televisie zorgden omroepen als BNN voor verjonging in het aanbod. En ook online zie je oneindig veel grappige, uitdagende en vernieuwende reportages.

Voor LINDA.tv maken wij meerdere soorten reportages. Maar Glamourtime is wel onze favoriet, mede door de scherpe en grappige presentator Martijn.

Een voorbeeld hoe reportages een upgrade hebben gehad is dat er vaak een verslaggever of presentator voor de camera wordt gezet. Het kan voor de geïnterviewde fijner zijn om niet alleen voor de camera te staan. Maar bovenal geeft deze persoon de videoreportage een gezicht, en kan zich ook tot de kijker richten om meer betrokkenheid te creëren.

Een onderzoeksrapportage is weer een andere vorm. In dit geval gaat een verslaggever met een crew op pad om een bepaalde vraag te onderzoeken.

Wat ook een leuke vorm van een reportage is, is een live reportage. Op televisie is dit al lange tijd bekend. Maar je ziet dit nu ook steeds meer online opkomen. Door de snelle technologische ontwikkelingen is het steeds makkelijker om ook met een goede camera set-up gelijk live te gaan, waardoor je geen dure satelliet bus nodig hebt.

Uiteraard kan je ook met een smartphone live gaan, maar de kwaliteit is hiervan toch beduidend minder. Niet alleen qua beeld- en geluidskwaliteit, maar ook wat betreft het schokken van het beeld.

Een extra pluspunt van deze vorm van reportage is dat kijkers vragen en suggesties kunnen doen aan de verslaggever. Ook geeft het een meer authentiek beeld van wat er uitgezonden worden, omdat er niet in de beelden wordt gemonteerd.

 

De voordelen van een reportage

Er zijn verschillende redenen waarom een reportage goed kan werken voor jouw bedrijf, er zitten namelijk meerdere voordelen aan.

Zo is een reportage persoonlijk. Het geeft je de mogelijkheid op een creatieve manier de kijker een leuke impressie te geven van een gebeurtenis of evenement. Door een presentator of presentatrice in te zetten maak je het geheel meer ongedwongen. Ook kan deze persoon de uitstraling van je bedrijf goed neerzetten.

Met een reportage heb je de mogelijkheid de kijker goed te informeren. Anders als bij een sfeerverslag heb je bij een reportage de mogelijkheid wat dieper in te gaan op onderwerpen, en daardoor meer informatie te geven.

Een ander voordeel van een reportage is dat het mogelijk is deze video snel op te leveren, waardoor je actuele onderwerpen kan behandelen. De kwaliteitseisen voor een reportage liggen lager dan bijvoorbeeld een televisiecommercial. Hierdoor is het productieproces ook een stuk korter. Het is zelfs mogelijk om op dezelfde dag je reportage al te monteren en te verspreiden.

 

En ten slotte, niet geheel onbelangrijk, is een reportage voordelig. De kosten van een productie van een reportage liggen gemiddeld een stuk lager dan die van bijvoorbeeld een animatie, bedrijfsfilm of instructievideo. Dit komt onder andere doordat de preproductie minder voorbereiding kost. Ook is de productiecrew vaak kleiner, meestal drie tot vier personen, en is de post-productiefase korter.

video reportage

 

Waar kan je een reportage voor gebruiken?

Je kan een reportage inzetten als bedrijfsreportage. Een videoreportage gaat verder waar de bedrijfsvideo is gestopt. Door klanten en experts aan het woord te laten, versterk je je boodschap. Ook kan je een reportage laten maken om een een dienst uit te lichten.

Reportages worden vaak gemaakt van evenementen, zowel formele als informele evenementen, of andere speciale gebeurtenissen. Ze zijn ideaal om een gebeurtenis of nieuwsfeit over te brengen.

Kies ook voor je festival voor een reportage i.p.v een aftermovie

Bovendien zijn ze ook erg geschikt om een onderzoeksvraag uit te diepen of mensen ergens van te overtuigen. Zo kan je met een reportage bijvoorbeeld goed laten zien hoe het bedrijf of de organisatie zich inzet voor de samenleving.

 

Een reportage van Videobird

In een reportage zijn verschillende stijlen mogelijk. Videobird is als geen ander in staat de stijl te bepalen die bij jouw bedrijf en doelgroep past. We produceren aan de hand van een vooraf uitgedacht script en scenario, maar kunnen ook het grootste gedeelte van de reportage ter plekke invullen.

Bij het produceren van een reportage maken we gebruik van diverse beelden, geluiden en voice-overs. Heb je een idee voor jouw bedrijf waar je graag een reportage van zou willen laten maken, of kan je hier juist wat input in gebruiken? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je verder.

reportage video

]