9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Mini-Eurotrip met Google en Bureau voor Reuring

Mini-Eurotrip met Google en Bureau voor Reuring

Finland? Te koud. Ierland? Vast regen. Eemshaven? Harde wind. België? Twijfel, misschien.

 

Deze opsomming klinkt als een muzieknummer van Het Goede Doel. Maar zijn ook de ideale omstandigheden om een datacenter te bouwen* dacht Google. En zodoende heeft Google dat de afgelopen jaren ook in Europa gedaan.

Video die wij vorig jaar hebben gemaakt voor de opening van het Datacenter in Eemshaven, Groningen. 

Wat is de link met VideoBird?

Een bedrijf waar wij regelmatig mee samenwerken: Bureau Voor Reuring**, organiseerde een event voor Google waarbij een rapport gepresenteerd werd rondom de Datacenters in Europa.  

Omdat zo’n rapport niet voor iedereen interessant is en het oog ook wel wat wil, koos Google er ook voor om video in te zetten als communicatiemiddel (Video is the Message). Samen met Bureau voor Reuring kwamen we met reportages gefocust op de impact van de datacenters in de omgeving. Dit kan zowel een impact zijn op de zakelijke sector, maar ook op de maatschappij.

 

 

Birds gaan de lucht in

Met een strakke deadline van 1,5 maand was het in het begin even snel schakelen. Maar we hadden gelukkig een gezellig dreamteam met Lotte Barendse en Ellen de Jong van Reuring en Bo Spindelaar en ikzelf van VideoBird.

Van links naar rechts: Fin, Harri, Bo, Lotte, Floris, Suvi (translator), Ellen, Jouni

Het doel was om verhalen vast te leggen in Finland, België (Wallonië), Ierland en Nederland. Dit alles wou Google in de lokale taal hebben. In totaal hebben we alles in 6 draaidagen gefilmd en hadden we erna nog anderhalf week om alle post productie (spotten, montage, color grading, vertalen e.d.) te doen.

Naast de mooie omgeving, was het voor mij persoonlijk ook een leuke locatie. Eén van mijn beste vrienden en mede-oprichter van VideoBird, Jaakko Karvonen, is nu al een aantal jaar woonachtig in Helsinki.

Jaakko Karvonen de mede oprichter van VideoBird

 

De laatste keer dat ik hem zag was op zijn bruiloft 1,5 jaar geleden, dus het was een goede reden om na de draaidagen nog een paar dagen in Helsinki door te brengen. Daarnaast hielp hij ons ook met het vinden van een Finse drone bestuurder en een goede vertaler voor de montage.

Toen het wel warm en licht was in Helsinki

Toen het wel warm en licht was in Helsinki (zomer 2016)

 

Belgie

De opnames in Wallonië vonden plaats rondom Mons (Bergen in het Vlaams), de culturele hoofdstad van Europa in 2015 (jaja). Omdat dit een absolute no-fly zone is, konden we dit keer geen gebruik maken van een drone. Daarom namen we één van onze gimbal/ steadicam cameramannen mee: Marc.

VideoBird lock and loaded in Belgie

Lock and load!

 

Ook hier had Google een grote impact op de lokale maatschappij. Wij bezochten een school die financiële donaties kreeg van Google en die extra aandacht gaven voor wiskunde, omdat dit mede de basis is voor programmeren. Ook hadden we in een lekker en knus eettentje een gesprek met een medewerkster van Google.

De uitdaging lag hem hier vooral in de tijd. We hadden een dag de tijd, maar met 3 cameramannen hebben we het uiteindelijk wel gered.

Nederland

Hoewel het voor ons alsnog aanvoelde als het buitenland, hadden we toch ook nog een thuiswedstrijd. We hadden hier 3 verhalen die we wilden vastleggen, allemaal in Groningen.

Ook konden we de nieuwe BirdMobile (Kia Sportage) goed testen. Wat een beest is het;)

In Delfzijl spraken we met de beheerders en ontwikkelaars van het windpark, waar een groot deel exclusief in beheer is voor het Google Datacenter. En dat zich goed uitleende voor wijde shots, zowel ter land als in de lucht met een drone.

Wat ik zelf ook opmerkelijk vond, was de basisschool waar al vanaf groep 6 cursussen programmeren worden gegeven.

Ierland

Onze Mini-Eurotrip eindigde in Dublin, Ierland. Waar we zowel in de stad als het platteland fantastische shots hebben gemaakt. Twee dagen waren net te kort om een uitgebreid portret te schieten van Dublin, maar voor ons verhaal was het genoeg.

Irish Beef in de spotlight 

Wat me opviel is dat we (met uitzondering van een universiteit) erg vrij waren met het maken van opnames. In Groningen werden we nog door een mafkees bedreigt en in Finland kwam de politie ook wel even buurten. Qua storytelling kozen we ook in Ierland voor een balans tussen zakelijk (investeringsbedrijf) en maatschappelijk (tegen armoede en sociale exclusiviteit).

Resultaat

Los van het feit dat het altijd leuk is om voor je werk rond te reizen en mooie verhalen te mogen vastleggen, was dit ook een hele fijne samenwerking. Zowel extern als intern.

Toen Bo en ik lagen te bakken in Bali, kregen we van Lotte en Ellen door alles goed is verlopen tijdens het evenement en de video’s goed werden ontvangen.

Tijdens het evenement konden de genodigden ook de video’s los bekijken

Ook online zien we leuke positieve reacties en ook familie, vrienden en kennissen zien de video’s voorbij komen. Tevens waren de personen en bedrijven waar we mee werkte erg positief.

 

Great ! The movie is really … nice ! We diffused on the page Facebook 😉

Congrats for your work… and maybe see you soon 😉

Manu

 

“I have seen the video, you have done a great job, congratulations to the whole team !”

Anne-France

 

”All the video’s turned out great! Well done to you and the rest of the team! Fantastic job! I believe the Brussels launch  went great. Congrats to all involved!

Thank you so much, the video portrays Ireland and our project so well. Hope the team enjoyed their time in Ireland, it was great spending the day with everyone. ”

Thanks again,

Kay

 

”Mooie filmpjes geworden, met elk een duidelijke boodschap.

Mooi dat wij het in Nederland allemaal op een ander aspect van werkgelegenheid hebben.”

Met vriendelijke groet, Grietha de Boer

 

”Ik vind dat jullie er in geslaagd zijn om een heel mooi filmpje te maken, mijn complimenten.

De ervaring was enerverend en best wel spannend.”

Het ga je goed en nogmaals bedankt!!

Het doel van de productie: Op een mooie manier verschillende verhalen vastleggen en verspreiden is zeker gelukt. Zowel online als offline.

Daarnaast hebben wij als productiebedrijf weer leuke en interessante ervaringen opgedaan met betrekking tot buitenlandse producties.

Wil je meer weten over de Datacenters bekijk dan hun website.

*Google wil zoveel mogelijk duurzame energie (windmolens) gebruiken om hun datacenters te voorzien van energie, maar gebruikt ook de natuurlijke koude temperatuur van zowel het klimaat als van rivieren/ meren om hun datacenters te koelen.

**Het leukste bedrijf die rondom een campagne te gekke events en activaties ontwikkelen voor je bedrijf, merk of organisatie.

]