Livestream organiseren: Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen

De vraag naar livestreaming is enorm toegenomen sinds ons land in quarantaine is. Iedereen weet wel wat livestreaming is, maar ik merk dat er bij een grote groep mensen nog veel onduidelijk is over de mogelijkheden van deze vorm van communicatie.

Livestream organiseren door videobird. Alles geregeld van A tot Z.
In dit artikel licht ik toe waarvoor je live video’s kan inzetten en wat de features zijn die je allemaal kan gebruiken. Dit op basis van de software en hardware die wij zelf gebruiken. Later deze week zullen we nog een artikel schrijven over hoe jij zelf met beperkte middelen aan de slag kan gaan met livestreaming.

Waar voor kan jij live-streaming inzetten? 

Livestream bedrijf
Op maat gemaakte livestream voor springlezend

Webinars & Presentaties

Waarbij één of meerdere sprekers een groter publiek aanspreekt. Voornamelijk bestaat het uit eenrichtingsverkeer, maar de optie voor interactie met vragen is zeker mogelijk. Visueel gezien, zal de presentatie leidend zijn in de live-streaming.

Workshops & Masterclasses

Deze vorm van livestreaming vraagt om meer interactie met je kijkers. Dit zou aan de hand van een livechat kunnen, maar het is ook mogelijk dat deelnemers via hun eigen computer/camera in de livestream komen om hun vraag te stellen of om antwoord te geven. Ook zou je op deze manier trainingen en tutorials kunnen geven.

Persconferenties & Q&A’s

In een aantal gevallen is het belangrijk om een grotere groep mensen aan te kunnen spreken en die zelf ook direct hun vragen kunnen stellen. Hiervoor is een live persconferentie een snellere manier van interactie.
Als mensen op afstand deel willen nemen kunnen wij bepalen wie aan ‘de beurt’ komt om vragen te stellen. Zo voorkom je dat iedereen tegelijk aan het praten is. Bij urgente zaken zie je nog wel dat er mensen fysiek in de ruimte aanwezig zijn, zorg er in dat geval wel voor dat de ruimte groot genoeg is en iedereen voldoende afstand tot elkaar heeft.

Events & Ceremonies

We zien al verschillende vormen van live events voorbij komen. Van huiskameroptredens tot aan 12 uur lange DJ-sets van festivals. Artiesten blijven het liefst in contact met hun fans en livestreaming biedt hun de mogelijkheden. Bij festivals en feesten zorgen wij voor meer interactie door ook in te schakelen bij de bezoekers thuis. Zodat ook de artiesten direct hun fans kunnen zien.

Maar ook worden we benaderd voor serieuzere livestream diensten. Denk aan uitvaartceremonies die een beperkt aantal genodigden op locatie mogen ontvangen.

De Online Pubquiz

Men is veelal op zoek naar activiteiten die je op afstand met groepen kunt doen. Wij hebben daarom besloten om live afleveringen te maken van De Online Pubquiz op o.a. Youtube en Facebook. We geven van tevoren aan op welke dagen en tijdstippen, vervolgens kan men dan gratis meedoen. Daarnaast bieden we ook privé quizzen aan bij bedrijven en verenigingen die een leuke activiteit zoeken voor hun team of leden.

Hoe deel jij jouw livestream?

Hoe deel jij je livestream?

Voor een aantal bedrijven/organisaties of merken is het belangrijk om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Denk aan festivalorganisaties, overheidsinstanties of De Online Pubquiz;). Maar het kan ook zo zijn dan je jouw publiek wilt beperken. Dit zien wij vaak terug bij masterclasses, plenaire evenementen of interne communicatie bij bedrijven.

Interactie

De meeste socialmediaplatformen waar je op kan livestreamen bieden een vorm van interactie aan. Vaak in de vorm van een livechat, zoals bij YouTube. Met de software die wij gebruiken van Vimeo Studio is het ook mogelijk om je kijkers te laten stemmen op een poll/dilemma/vraag.

Remote guests

Ook kunnen wij gasten op afstand in laten schakelen in de livestream. Hiervoor sturen wij ze een unieke link toe die zij kunnen openen. De schakeltechnicus kan dan bepalen wanneer deze persoon in de uitzending komt.

Het enige dat de persoon thuis nodig heeft, is een goede internetverbinding, Google Chrome, een webcam en een microfoon.
Ook is het mogelijk om meerdere personen tegelijkertijd in de uitzending te zetten. Maar het wordt al snel chaotisch en onoverzichtelijk als je meer dan 3 personen live uitzendt. Maak van tevoren duidelijke afspraken hierover.

(Reclame) video’s in starten

Of je nu eigen video’s wil overbrengen of die van een sponsor/adverteerder/goed doel, met een schakeltechnicus kan dit gemakkelijk worden uitgevoerd. Het voordeel is dat kijkers niet de optie hebben om de advertentie weg te klikken, waardoor de kans dat zij het bericht bekijken groter is, dan bij andere advertenties op social media.

Events inplannen

Je kan van tevoren een event aanmaken met de link naar je livestream video. Geïnteresseerden kunnen dit direct in hun agenda opslaan, waardoor zij gemakkelijker rekening houden met jouw event. Ook kan je al vroeg beginnen met het promoten van je video en de directe link al op tijd delen.

Post-streaming

Wat doe je nadat je livestream is afgelopen? Wij sturen onze partners altijd de gehele streaming op. Zodat zij hem erna ook nog beschikbaar maken voor degene die niet live erbij konden zijn. Ook is het mogelijk dat wij achteraf nog wat aanpassingen in de video doen. Zoals fouten eruit knippen, ondertiteling toevoegen of audionabewerken.

De mogelijkheden van livestream

de mogelijkheden van livestream

Iedereen kan met zijn telefoon direct een livestream beginnen, maar je bent dan wel beperkt in je opties. Livestreaming kan veel meer bieden dan slechts een video opname de wereld in sturen.

Multichannel

Wil je een zo groot mogelijk publiek bereiken, zendt dan via meerdere kanalen tegelijk uit. Zo is het mogelijk om je video naar Youtube, Twitter, Facebook, Vimeo en je website tegelijkertijd uit te zenden.

Beveiligd

Hier zijn meerdere manieren voor mogelijk maar de eenvoudigste is om de link naar je video te verbergen of te beveiligen met een wachtwoord. Het nadeel hiervan is wel dat mensen je link of wachtwoord alsnog kunnen delen met andere.

Tickets

Een andere manier van beveiligen is door een ticketverkoop website (bijvoorbeeld Eventbrite) te gebruiken voor je evenement. Op die manier krijgen kopers een unieke link/code toegestuurd zoals bij een feest of festival die maar op 1 plek tegelijkertijd werkt

Lead generation

Een livestream video opzetten is ideaal om nieuwe leads binnen te halen. Je kunt kijkers eerst vragen om hun gegevens achter te laten, voordat zij de live video kunnen bekijken. Dit kan je ook weer koppelen aan je CRM/sales software.

Onderschat live-streaming niet!

Onderschat livestreamen niet

Waar moet je allemaal opletten? 

Redactie

Zorg dat je van tevoren een duidelijke planning of draaiboek hebt uitgeschreven, ongeacht wat voor soort video je gaat uitzenden. Ook al is het een word document met alleen de topics die je wil bespreken. Het is fijn om een houvast te hebben bij kleine livestream producties en bij grotere livestream events kan je niet zonder een gedetailleerd draaiboek. Waar vaak per minuut (of zelfs seconde) staat genoteerd wat er in de video moet gebeuren.

Internetverbinding

Spreekt voor zich, maar wordt nog vaak onderschat. Is je eigen wifi netwerk stabiel genoeg? Heb je de optie om een hardwire (LAN) verbinding te maken? Als de verbinding traag of onbetrouwbaar is, dan kan je een aparte 4G-netwerk opzetten. Ook hier zitten wat haken en ogen aan en is niet iets wat je zelf even snel doet. Schakel hiervoor een specialist in of vraag of het bedrijf dat de livestreamproductie verzorgt dit kan regelen.

Software

Als je op het internet zoekt naar livestreaming software krijg je tientallen resultaten. De meeste social media platformen bieden hun eigen software/tools aan en deze werken vrij intuïtief. Het nadeel van deze en andere gratis software is dat ze vrij beperkt zijn in de mogelijkheden. En meer gericht zijn op eenvoudige één camera registraties. Niet op het gebruik van meerdere inputs (camera’s, presentaties, instarts, grafische vormgeving). Zelf werken wij met Livestream Studio van Vimeo, het is wel betaald, maar werkt uitstekend voor beginners als voor gevorderden.

Hardware

Ga je zelf aan de slag, dan heb je in principe voldoende aan een goede laptop/computer/smartphone met ingebouwde camera en een microfoon. Waarbij audio erg belangrijk is. Niemand gaat lang luisteren naar een video met slechte audio. Ook zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden met het opnemen van je eigen video. Dat leggen wij ook uit in deze video.

Wil je een stap verder gaan, dan kan je investeren in een externe camera die bijvoorbeeld in 4K opneemt, waardoor je verschillende kaders kan kiezen voor je live video. Wil je echt met meer camera’s gaan werken, dan raden we aan om een professioneel bedrijf hiervoor in te schakelen.

Batterij

Ook wij hebben de fout in het verleden gemaakt om een camera neer te zetten met alleen de accu erin. Waardoor hij na 2 uur uitviel. Daarom nog onze laatste tip: Sluit alles wat je gebruikt aan op netstroom! Livestreaming slurpt energie, helemaal van je telefoon. Het is erg zonde als je computer of mobiel uitvalt en daarmee ook je live verbinding!

Livestream laten organiseren door VideoBird

Met Videobird bieden we bovenstaande soorten livestreams aan. Van kleinere set-ups voor webinars tot aan grotere producties als een talkshow. Dit alles op een verantwoordelijke en veilige manier. Zo zetten wij veelal onbemande camera’s in en zit de regie in een andere ruimte of op veilige afstand.
Zit je er zelf aan te denken om een livestream op te zetten? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden en de prijzen. Voor terugkerende livestreams zoals webinars, workshops en trainingen bieden we ook strippenkaarten aan. Ook is het mogelijk om onze fotostudio met een live-verbinding te huren (v.a. 4 uur).

Neem contact met ons op

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van livestreams of heb je gewoon een vraagje over livestreams? Stel je vraag via het onderstaande contactformulier. We staan klaar om je te adviseren over de mogelijkheden.