9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Wat we kunnen leren van Tel Sell reclames

Wat we kunnen leren van Tel Sell reclames

Welk 90´s kind is er niet mee opgegroeid: Tel Sell reclames. Dat was wat je keek als je s´nachts niet kon slapen, ziek op de bank lag of verveeld uit school een zak chips leeg lag te kanen. Tel Sell was dé koning van de daluren-televisie. “This product is amaaaaaazing” is een welbekende uitspraak¨. Of misschien eerder berucht, want deze Tel Sell reclames waren ronduit slecht, maar aan de andere kant ook ontzettend goed. Wij kunnen in video marketing dan ook heel veel leren van deze reclames.

Opvallen met je video

De George Foremen-grill ken je vast wel. En de Ahh-bra waarschijnlijk ook. En onze favoriet: de saunabelt. Een trainingsband waarmee je met wat zweten een snoeiharde sixpack kon creëren. Een hilarische gedachte natuurlijk. Toch zijn er van hun paradepaardje, de Abtronic, wel een half miljoen van verkocht. En ook hun andere producten zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan.

De rare over-de-top reclames waren enorm ergelijk. Maar tegelijk zo belachelijk dat ze op je lachspieren werkten. Hoe dan ook: je vond er iets van. Daardoor bleven de filmpjes bij je hangen en kenden iedereen ze ook.

Opvallen met je video kan in de marketing enorm sterk werken. In een wereld waar steeds meer (video)content geproduceerd wordt is het goed iets anders dan alle anderen te doen. Zodat mensen het over je merk of product hebben.

 

Dé bestelseller van Tel Sell: de Abtronic

 

Nasynchronisatie

De meeste Tel Sell reclames waren heerlijk overdreven Amerikaans. Ondanks dat Tel Sell een Nederlands bedrijf is (ja echt, van een moeder en dochter uit Almere) werden er Amerikaanse reclames voor de producten gebruikt. Met bijbehorende mega-overdreven Amerikaanse uitspraken.

En deze uitspraken werden vaak een-op-een overgenomen en nagesynchroniseerd in het Nederlands. Wat natuurlijk belachelijk klonk. En er ook nog eens heel raar uit zag. Dat de zin in het Nederlands bijvoorbeeld allang klaar was, maar dat de Amerikaanse kok nog een paar seconden door ging met mondbewegingen maken.

Misschien ter overvloede: nasynchronisatie schrikt klanten af en is altijd een slecht idee. Altijd? Ja. Punt.

 

Oplossing voor een probleem

Voordat je de televisie aanzette, was je compleet tevreden met je wanddecoratie. Maar na tien minuten een Tel Sell spotje kijken was je er van overtuigd dat je echt vandaag nog een zingende vis aan je muur nodig had. Hoe kan dat?

Wat Tel Sell heel goed deed, was duidelijk een probleem beschrijven. Ze waren hier zelfs zo goed in dat ze je wijs konden maken dat je een probleem had, dat jij zelf nog niet eerder als een probleem had ervaren.

Tijdens het beschrijven waarom hun product zo goed was, gebruikten ze heel veel argumenten. En er zat altijd wel een argument tussen waardoor jij je aangesproken voelde en dus ging nadenken over een aankoop.

Nou raden we je niet aan om zo pusherig en overdreven je product aan te prijzen en een ellenlang betoog af te steken over waarom je doelgroep deze oplossing nodig heeft. Maar wat we hier wel van kunnen leren is dat het goed is het probleem van je doelgroep zo helder mogelijk te hebben. Zodat je hier vervolgens op in kunt spelen en een oplossing aan kunt bieden.

 

snuggle tel sell

Ook de snuggle is een bekend artikel van Tel Sell

Betrouwbaarheid

Hoe vaak heb je in een Tel Sell spotje niet te termen ´wetenschappelijk onderzocht´ en ´gepatenteerde techniek´ gehoord? Door dit soort termen raak je er als kijker van overtuigd dat de producten onderzocht zijn, en dat ze werken. Terwijl je natuurlijk kan roepen wat je wilt, zonder dat dit ook waar hoeft te zijn.

Bovendien maakte Tel Sell ook regelmatig gebruik van bekende personen, zoals sporters, om hun product nog betrouwbaarder over te laten komen. Dat laatste is een slimme zet. Als jouw grote voorbeeld vertelt waarom jij dit product ook moet gebruiken, raak je er veel sneller van overtuigd dat jij het artikel ook nodig hebt. Deze methode wordt momenteel veel gebruikt door merken die influencers inzetten om hun doelgroep over te halen tot aankoop.

Zomaar uitspraken doen over de werking van je product, of in ieder geval de suggestie wekken dat ze deze werking hebben, terwijl deze werking niet bewezen is kunnen wij dan weer niet aanraden. Kwam je hier in de jaren negentig nog mee weg, in deze tijd hanteren klanten een andere methode om een aankoop te doen.

Potentiële klanten gaan nu eerst op onderzoek uit wat een goede oplossing is voor hun probleem. Hierna zoeken ze er pas een product bij. Ook zoekt het merendeel van de mensen eerst naar reviews voordat ze iets aanschaffen. En bij deze zoektocht val je natuurlijk finaal door de mand als je dingen beloofd die niet waar zijn.

 

Herkenning

Ken je de table mate nog? Dat was een soort aanschuifbaar tafeltje zodat je makkelijk voor de televisie kon eten of met je laptop op je bed kon werken. Los van het feit dat iedereen extatisch gelukkig kijkt tijdens het gebruiken van dit tafeltje, wat natuurlijk helemaal niet geloofwaardig is, zijn er in deze reclame veel verschillende mensen te zien.

Van moeders met kinderen tot opa en oma, iedereen is ontzettend blij met hun Table mate. Wat Tel Sell hierin goed doet is dat iedereen zich wel in een van deze personen herkent. En als diegene waar jij je in herkent dit tafeltje nodig heeft, dan zal jij dat ook nodig hebben.

Herkenbaarheid is belangrijk voor je doelgroep. Tel Sell wilde hun doelgroep zo groot mogelijk houden om zoveel mogelijk mensen aan te spreken en daardoor zo veel mogelijk te kunnen verkopen.

Tegenwoordig beschikken we over allerlei programma´s om internetgedrag zo goed mogelijk te analyseren. En dus ook om je potentiële doelgroep zo helder mogelijk te krijgen. In deze tijd vinden we het juist belangrijk goed te targetten op de personen die interesse hebben in jouw dienst of product, en niet om maar zo wijd mogelijk te schieten op zoveel mogelijk klanten.

 

Tel Sell was vaak het onderwerp van parodieën, hier nagedaan door De viswinkel van consumentenprogramma Kassa. 

 

Leren van Tel Sell

De komische filmpjes op Tel Sell waren dus niet alleen maar slecht, ze waren behoorlijk effectief in het vorige decennium. De punten die succesvol waren in die tijd werken nu niet allemaal meer. Zo zijn betrouwbaarheid en herkenning nog steeds wel belangrijke thema´s in marketing, maar geven we er nu een andere invulling aan die past bij ons kijk- en internetgedrag van nu.

Ben je nieuwsgierig wat er eigenlijk met Tel Sell gebeurd is? Inmiddels is het homeshopping icoon niet meer in Nederlandse handen. Maar goed nieuws voor de fans: de tv-reclames worden opnieuw gelanceerd en zijn ook in ons land weer te zien. De producten zullen in plaats van telefonisch nu vooral via de webwinkel te bestellen zijn. Zo is de abtronic nog steeds te koop via de webshop van Tel Sell. En hij is amaaaaazing!

Wil jij een video laten maken volgens videomarketing-strategieën die werken? Daar helpt VideoBird je graag bij. Neem contact met ons op door te bellen of te mailen.

]