9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Wordt Instagram het nieuwe YouTube?

Wordt Instagram het nieuwe YouTube?

Instagram is een platform wat zich heel hard heeft ontwikkeld de laatste jaren, vooral op het gebied van video. Eerder werd de fotofeed al uitgebreid met Instagram Stories en de mogelijkheid tot het plaatsen van korte video’s, in 2018 kwam daar ook nog IGTV bij. Oorspronkelijk was Instagram enkel bedoeld als foto app, maar nu is het aandeel aan video’s zo groot dat de vraag rijst: Gaat video de overheersende hand krijgen op het platform?

Instagram blijft stijgen

Ten op zichte van andere social media platforms heeft Instagram de afgelopen maanden de grootste groei doorgemaakt. Het aantal gebruikers is met 20% gestegen en telt nu 4,8 miljoen gebruikers wereldwijd. Actieve gebruikers wel te verstaan, want ook het aantal dagelijkse gebruikers is enorm gestegen.

Daarmee neemt het platform nu de vierde plek in het aantal sociale media gebruikers, na Whatsapp, Facebook en YouTube.

Wat zijn de populairste video’s op Instagram?

De meest bekeken video op Instagram heeft maar liefst ruim 351 miljoen weergaven. De video werd begin 2016 geplaatst op het account Letterlapce.com. In deze video zie je Aaron Lawrence, een kunstenaar en ontwerper, die een koffiebeker tekent.

Een deel van het geheim van het succes van deze video is dat het een timelapse video is. Hij wordt dus steeds opnieuw afgespeeld. En als de video boeiend genoeg is zullen mensen hem nog een keer bekijken, of in ieder geval deels. Ook als ze niet helemaal in de gaten hebben dat de video opnieuw is begonnen of omdat ze de inhoud zo interessant vinden dat ze het nogmaals willen bekijken. Hoe dan ook, dit telt natuurlijk lekker mee in het aantal weergaven van de video.

De rest van de top 10 van meest bekeken Instagram video’s wordt gedomineerd door celebrity’s zoals Selena Gomez, Lady Gaga en Kylie Jenner. Het aantal views van deze video’s is maximaal 85 miljoen weergave, en komt hiermee bij lange na niet in de buurt van de video van Aaron Lawrence.

De videocontent op Instagram blijft maar groeien

Ontwikkeling in hoog tempo

Dat video voor Instagram erg belangrijk is, blijkt wel uit de snelheid waarmee nieuwe video ontwikkelingen te gebruiken zijn in de app. Om de zoveel tijd komen er bijvoorbeeld leuke features voor Instagram Stories uit.

Net als Facebook maakt Instagram ook gebruik van een algoritme. Actuele content toevoegen zorgt ervoor dat je vaker bovenaan de feed van je gebruikers verschijnt, waarmee je dus je online zichtbaarheid kunt vergroten.

Hier is Instagram Live erg geschikt voor. Hier kun je live een video maken van maximaal 60 minuten. Bovendien kunnen je volgers gelijk reageren op je video. Lekker interactief dus, wat ook nog eens de engagement van je volgers vergroot.

Maar de focus lijkt vooral op IGTV te liggen. Zo is Instagram vanaf eind 2018 aan het testen met Watch Party, waarmee je samen met anderen tegelijk video’s kan kijken. We kennen dit al van Facebook, waar het een succes bleek te zijn. Waarschijnlijk kunnen we binnenkort dan ook op Instagram gezamenlijk video’s kijken en van commentaar voorzien.

IGTV is een zelfstandige app die geïntegreerd is in Instagram

IGTV preview

We noemde hem hierboven al. IGTV is een erg belangrijk onderdeel van Instagram. Het is eigenlijk een zelfstandige app die geïntegreerd is in Instagram. Gebruikers kunnen hiermee verticale video’s uploaden.

Het was al fijn dat volgers ervan op de hoogte werden gesteld als je een nieuwe video deelde op IGTV. Sinds februari van dit jaar is het ook mogelijk een preview van deze video te delen in je gewone Instagram feed. Zodra je een video upload in IGTV geeft Instagram je de optie om een preview van de video te delen, heel gebruiksvriendelijk dus.
Er komt in jouw preview video (die maximaal 1 minuut mag duren) de tekst ‘volledige video kijken’ te staan. Dit is natuurlijk een hele leuke uitbreiding van IGTV, want hierdoor is het makkelijker om relevant verkeer naar je videokanaal te krijgen en deze doelgroep daar de rest van jouw video’s te laten bekijken.

Hoe groot gaat het deel aan video’s op Instagram groeien?

Steeds meer grote bedrijven begrijpen dat dit het moment is in te stappen, en hebben inmiddels een IGTV kanaal. De slimsten onder deze bedrijven laten hun gewone video content ook gelijk filmen als verticale inhoud, om ook op IGTV te kunnen publiceren. Deze bedrijven hebben zich in korte tijd weten aan te passen en in te spelen op de nieuwe trends op het gebied van social media.

Er wordt een flinke toename gezien aan lange video’s. Niet zo gek, want daar is IGTV speciaal voor bedoeld. Maar het geeft ook tegelijkertijd aan dat er een grote markt is die behoefte heeft aan verticale video’s. Dit zijn voornamelijk tieners en jonge mensen die vlogs bekijken op hun telefoons als ze onderweg zijn.

Heel concurrerend voor Youtube natuurlijk, aangezien vloggers graag tegemoet willen komen aan de kijkwens van hun volgers en daardoor ook verticale content voor IGTV zullen willen maken.

Er wordt dan ook flink gespeculeerd hoe groot video op Instagram en IGTV zal gaan worden. Zo wordt er gezegd dat IGTV binnen drie tot vijf jaar de nieuwe YouTube zal gaan worden. IGTV blijft wel, in tegenstelling tot YouTube, vooral geschikt voor zogenaamde ‘fan-based’ content en is daarom minder interessant voor traditionele content.

Video op Instagram is voor bedrijven interessant

Instagram zal de komende tijd dus flink blijven groeien, in de hoeveelheid videocontent en in gebruikers. Maar waarom is het voor een bedrijf eigenlijk interessant om videocontent te plaatsen?

Door middel van een video ben je als bedrijf of merk in staat om meer informatie over te brengen met een video dan met een foto. Met een video kan je beter een verhaal vertellen en overbrengen, omdat je beelden kunt combineren en hier tekst en muziek bij kunt gebruiken om je boodschap te versterken. Maar er is nog een reden.

Een video pakt beter de aandacht van de gebruiker. Onze ogen en hersenen zijn er op gericht bewegend beeld voorrang te geven in aandacht. En als de video de aandacht pakt, blijkt de kijker ook langer tijd te nemen om naar een video te kijken dan dat hij bij een foto zou blijven hangen. Meer mogelijkheid voor het bedrijf dus om de boodschap over te brengen.

Belangrijk hierbij is wel dat de video wel in staat is de aandacht vast te blijven houden en van goede kwaliteit is.

wat moet een instagram video aan voldoen?

Waar moet een Instagram video aan voldoen?

Misschien wil jij ook graag video content op Instagram plaatsen. Of wellicht doe je dit al, maar kan je nog wel een opfrisbeurt gebruiken om je video’s te verbeteren en meer bereik te laten hebben. Daarom vertellen we je graag waar een goede Instagram video aan moet voldoen.

Heb je een normaal account, dan mag je video maximaal 1 minuut duren, en op IGTV is dat maximaal 10 minuten. Grote accounts hebben geen tijdslimiet voor hun video content. Maar tien minuten voor je marketingboodschap zou meer dan genoeg moeten zijn.

Verder nog wat tips op je video’s te optimaliseren:

1) Maak voor je video’s een thumbnail. Doe je dit niet, dan gebruikt Instagram het eerste frame van de video. En dat staat echt niet fraai in je feed.
2) Vierkante video’s worden op mobiel groter weergeven, maar je kan nu ook video’s van andere formaten gebruiken zonder dat de zijkanten worden weggesneden.
3) Gebruik subtitles. In eerste instantie hebben kijkers vaak het geluid uit bij staan, zo kunnen ze toch je video volgen.
4) Pak in de eerste 5 sec de aandacht van de kijker. Anders heb je kans dat de kijker naar een andere video gaat.
6) Gebruik net als bij je foto’s relevante hashtags. En tag in je copy ook de mensen in de video, aangezien dit niet in de video zelf kan.

Aan de slag

Iedereen die een Instagram-account heeft, kan zijn eigen IGTV-kanaal creëren of live-video’s maken. Ga eens rustig experimenteren met het maken van interessante of grappige content voor je bedrijf of merk. Dat video op Instagram steeds verder gaat groeien staat vast. Stap dus op tijd in en neem een voorsprong op je concurrent.
Instagram biedt voor bedrijven mooie video advertentiemogelijkheden, met name in Instagram Stories en IGTV. Hier gaan we je binnenkort meer over vertellen, dus houdt ons blog in de gaten.

Wil je meer weten over videocontent voor Instagram of heb je andere video-vragen voor ons? Stel ze dan gerust via mail of telefoon.

]