9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
De ins en outs over animaties

De ins en outs over animaties

Door de komst van het digitaal animeren is het voor animators minder tijdrovend geworden om een animatie te maken. Hierdoor is er een wereld van toepassingen open gegaan. Zo wordt er nu gebruik gemaakt van GIFjes, maar ook van complexe 3D animaties, en alles wat daar tussenin zit. Wat je allemaal kan doen met animatie en hoe dit tot stand komt vertellen we je graag. We richten ons in dit artikel op de toepassingen van 2D animaties.

 

Wat is animatie

2D video animatie is de meestgebruikte animatievideo-stijl. Het is een verzamelterm voor alle animatie technieken op het platte vlak. Het is een ruim begrip: hiermee wordt zowel het met de hand tekenen als digitaal ontwerpen met behulp van de computer bedoeld.

Wij hebben het in dit artikel uiteraard over digitaal animeren. Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden. Deze beelden worden niet in echt realistisch beeld weergegeven, maar grafisch.

Animatievideo´s zijn filmpjes waarin je informatie deelt door middel van tekst, beeld en geluid. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de informatie makkelijker kan opnemen en onthouden.

 

Animatiestijl

Wat er zo mooi is aan animatie? Dat álles mogelijk is. De vrijheid is eindeloos, omdat alles gemaakt kan worden, in tegenstelling tot een video waar gebruik gemaakt wordt van echte beelden. De sky is the limit dus!

Hierdoor kan er ook gekozen worden in wat voor stijl er een animatie wordt gemaakt. Animatiestijlen verschillen behoorlijk onderling. Zo heb je bijvoorbeeld whiteboard of cartoon stijlen. Maar ook strakke formele of corporate stijlen behoren tot de mogelijkheid.

De stijl die gekozen wordt voor de animatie is afhankelijk van het doel en de doelgroep. Zo is een whiteboard-animatie geschikt voor een heldere uitleg, En is de corporate stijl weer heel fijn bij een instructie of een product pitch.

 

Doel van animatie

We kijken naar video´s voor vermaak. Maar ook om dingen te leren, of geïnformeerd te worden. En daar zijn animaties uitermate goed in. Ze maken de boodschap die je wilt vertellen in een korte tijd op een heldere en leuke manier duidelijk.

Een goed voorbeeld hoe animaties informatief én vermakelijk kunnen zijn, kan je op het YouTube kanaal Vox zien. Zij leggen interessante onderwerpen, vraagstukken of problemen uit aan de hand van animaties. Vox is zo erg gegroeid dat het nu op Netflix een eigen serie heeft met afleveringen van wel een half uur.

Lastige of ingewikkelde onderwerpen worden door animatie ineens behapbaar en fijn om naar te kijken. De NOS maakt bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van korte animaties om moeilijke onderwerpen te verduidelijken aan een breed publiek.

Een animatie kan losstaand zijn, wat inhoudt dat de gehele video uit animatiebeelden bestaat. Of een combinatie van echte videobeelden met animatie. Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijke combinatie, waarin de animaties de beelden en tekst ondersteunen en verduidelijken.

Voor een contest van Licor43 hebben we ook een mix gemaakt

De voordelen van animatie

Zoals we hierboven al noemden is animatie de uitgelezen manier om droge of complexe informatie duidelijk en vermakelijk te presenteren. Maar er zitten nog veel meer voordelen aan.

Zo is het bij een animatievideo veel gemakkelijker jouw persoonlijke branding of jouw bedrijfsbranding door te voeren in de stijl van de animaties. Door jouw bedrijfsuitstraling, je kleuren van je logo of lettertypes terug laten komen in je animatie maak jij je video helemaal passend bij wat jij uit wilt stralen.

Nog een fijn voordeel aan animatie: het is evergeen. Wat eigenlijk inhoudt dat de animatie niet gebonden is aan een bepaalde tijd qua uitstraling. Ben je inmiddels verhuisd naar een ander bedrijfspand, of is een deel van je personeel niet meer werkzaam binnen het bedrijf?

Met een animatie maakt dit allemaal niet uit. Er wordt immers geen echt gebouw of echte collega´s gefilmd, maar er wordt gebruik gemaakt van een eigen gemaakte ruimte of gebouw en geanimeerde personen.

Bovendien is een animatie veel minder onderhevig aan modetrends, zoals kleding of kapsels, of technologieën. Erg fijn, want hierdoor is jouw animatievideo veel langer bruikbaar, en daardoor kostenbesparend.

Mocht er op een later moment nog iets aangepast moeten worden in een animatievideo, dan is dat geen enkel probleem. Bij een echte video zou je gedeeltes weer opnieuw moeten filmen, en hierbij de juiste mensen en locaties weer moeten regelen. Ook hierin bespaar je met animatie dus op de kosten van het laten maken van een video.

Welke mogelijkheden zijn er

Je kan met animatie alle kanten op. Niet alleen qua verhaal of ontwerp, maar ook qua mogelijkheden.

Zo is het mogelijk een animatie interactief te maken. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de kijker zelf bepaald wanneer een volgende deel van de animatie zich gaat afspelen. Wat je er ook mee kan doen is dat de animatie een persoonlijke begroeting bevat. Of dat elke kijker een unieke animatie te zien krijgt met eigen taal, tekst of animatiesnelheid.

Augmented Reality (AR) is een technologie die de virtuele wereld en de realiteit met elkaar verbindt. Wat betekent dat er extra digitale content wordt toegevoegd aan jouw gezichtsveld. Door middel van AR is het bijvoorbeeld mogelijk een nieuw kantoorpand te animeren op de plek van bestemming.

 

Valkuilen bij het maken van een animatie

Een animatie is niet zo even in elkaar geflanst. Er is nagedacht over het verhaal, de boodschap en de stijl.

Waar je goed op bedacht moet zijn, is dat je niet teveel informatie in je animatie moet stoppen. Bedenk dus heel erg goed van tevoren wat je doel gaat zijn voor deze animatie. Wat wil jij er mee bereiken?

Als je vervolgens je script gaat reviewen is het belangrijk goed te controleren of elk element bijdraagt aan je doel en je boodschap.

Bedenk ook goed van tevoren hoeveel animatie er nodig is om jouw boodschap te kunnen vertellen. Je boodschap en je beeld moeten in balans zijn.

Voor onze dienst Videobird InHouse hebben wij bewust gekozen voor een minimalistische animatie. We wilden bij deze video vooral dat de gesproken tekst voorop stond.De beelden hierbij zijn ondersteunend, en niet leidend.

Onze eigen InHouse animatie

Tarieven voor een animatievideo

Als je even Googled op de prijs voor het laten maken van een animatie, moet je niet schrikken van bedragen van 10.000 euro per minuut. Dit zijn bedragen die de grotere animatie bedrijven hanteren. Deze bedragen komen vaak nog voort uit de traditionele manier van animaties produceren. Tegenwoordig kan je op veel onderdelen veel efficiënter te werk gaan waardoor de kosten voor een animatie veel minder hoog uitkomen.

De hoge bedragen voor het maken van een animatie schrikt mensen vaak af. Voor veel bedrijven is dit een veel te hoge investering met te weinig rendement. Goed om te weten dat het laten maken van een animatie veel voordeliger kan. Hoe het bedrag voor een animatie is opgebouwd leggen we graag aan je uit door je te vertellen hoe een animatie tot stand komt, en hoe het hierbij mogelijk is de kosten te minimaliseren.

 

Concept en script schrijven voor animatievideo

Misschien ben je wel het type dat graag de touwtjes uit handen geeft en alleen de opdracht uitzet: “ik wil graag volgende maand een animatievideo over de werkwijze van ons bedrijf”.

Maar het kan ook zijn dat je zelf al wat ideeën hebt over wat je in een animatie zou willen laten vertellen. Wat voor beelden je zou willen laten zien of wat voor sfeer de animatie moet uitstralen.

Jij kent jouw bedrijf of organisatie beter dan het bedrijf die de animatie gaat maken. Maak daarom vooral ook zelf een eerste opzet voor een script. Voor de animator is het heel fijn om wat input vanuit de opdrachtgever te krijgen, en kan hierbij prima aangeven wat wel en wat niet mogelijk is.

Het productiebedrijf zal jouw opzet voor het script toetsen, bijvoorbeeld of de opzet voice-over vriendelijk is en of het verhaal geschikt is om te vertalen naar een animatie. Waar nodig zal het script aangepast worden.

Je begrijpt dat deze manier van werken je veel geld bespaard. In het geval van puur de opdracht uitzetten, moet het videoproductiebedrijf aardig wat onderzoek doen en interviews afnemen om aan de benodigde informatie over het bedrijf te komen.

Storyboard

Als je een high-end video of animatie laat maken, heb je een storyboard nodig. Een storyboard is een verzameling uitgetekende shots van scènes uit een filmscript zoals de regisseur ze voor ogen heeft.

In veel gevallen is het maken van een storyboard niet nodig en dus overbodig werk. Voor veel animaties is een shotlist voldoende. Een shotlist is een overzicht met beschrijvingen wat je ziet op welk moment.

In een storyboard worden de bewegingen en kaders van de shots goed vastgelegd. Maar bij animaties zijn met name iconen, logo’s en overgangen aanwezig en spreekt dit voor zich.

In deze animaties die we voor Dynasource maakte, hadden we genoeg aan de tekst en een eenvoudig shotlist.

 

Design

Eén van de belangrijkste onderdelen van een animatie is natuurlijk de stijl van alle elementen. Maar ook hier zijn slimme manieren te verzinnen om de kosten te drukken. Grotere bureaus en animatoren ontwerpen het liefst alles zelf. Zoals bijvoorbeeld de personages, symbolen en achtergronden. Prachtig als alles custom-made is. Maar in het ontwerpen van alle onderdelen gaat heel veel tijd zitten.

Een andere optie is om ervoor te kiezen bepaalde onderdelen van stockwebsites te halen. Soms moet hiervoor een klein bedrag betaald worden, maar soms is dit ook gratis. Ook kunnen sommige onderdelen hergebruikt worden. Zo zie je bij de twee onderstaande animaties die wij hebben gemaakt, ook wat elementen die we hergebruiken. Deze hebben wel een andere kleur gekregen.

Animatie voor Navads

 

MVGM Easy Living

Voice-Over

De voice-over is bij de meeste animaties leidend en dus erg belangrijk. Niet alleen leidend voor de kijker, maar ook vaak voor de animator voor de timing van de shots en bewegingen.

De kwaliteit en tarieven die stemacteurs en -actrices hanteren verschilt enorm. De gemiddelde prijs voor een professionele stemacteur voor een animatie van 1 minuut ligt tussen de 150 en 250 euro.

Je kan geld besparen door de stemacteur direct te benaderen en de agency over te slaan of door te kijken op platformen als Fiverr. Fiverr is de grootste marktplaats voor freelance diensten.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de tekst in de spreken, of dit door een collega te laten doen. Zo is onze oprichter van Videobird, Floris Modderman, te horen in onze InHouse animatie. Je bespaart hiermee geld, maar bovendien is het ook nog eens persoonlijker. Het is hierbij wel belangrijk dat de kwaliteit van de opname goed is, dus neem de tekst wel in een studio op.

Animeren

En dan het animeren zelf. Hier gaat veruit de meeste tijd in zitten. Toch kan je hier ook concessies in doen. Kies je voor een animatie waarbij de personages echt bewegen of voor personages die statisch in beeld verschijnen en weer verdwijnen? In het voorbeeld hieronder zie je met name het laatste voorkomen.

Animatie waarbij met name personen, iconen en symbolen verschijnen en weer verdwijnen.

We willen natuurlijk allemaal wel een custom made animatie in Disney kwaliteit. Helaas is bij de meeste bedrijven hier niet genoeg budget voor. Bespreek daarom goed van tevoren met de animator of het productiehuis welke stijl het best aansluit bij jouw behoeftes.

Bij Videobird geloven wij dat elk bedrijf een animatievideo zou kunnen laten produceren. Wil je zelf ook aan de slag met een animatie stuur ons dan een e-mail op animatie@videobird.nl of bel naar 020 210 13 03

]