9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
De ideale lengte van een bedrijfsvideo

De ideale lengte van een bedrijfsvideo

Je wilt graag een bedrijfsvideo (laten) maken, dat staat vast. Je hebt alleen geen idee welke lengte van video je aan moet houden. Een korte bondige video? Of heeft juist een langere film, met veel diepgang en toelichting, meer effect voor jouw bedrijf? De lengte van de video is bepalend in hoeverre de klant gemotiveerd blijft om te kijken. Je wilt hierin uiteraard goed inspelen op de aandachtsspanne van jouw doelgroep. In dit artikel gaan we in op de ideale lengte van een bedrijfsvideo, en vertellen we je hoe, en hoe lang, je de aandacht van de kijker kunt vasthouden.  

De ideale lengte bestaat niet

Als je dacht dat we je een eenduidig antwoord konden geven welke lengte duur je aan moet houden voor jouw bedrijfsvideo’s, dan moeten we je teleurstellen. Er is niet één specifieke lengte die het allerbeste werkt voor video. Dat is de conclusie van vele onderzoeken op dit gebied. De ideale lengte hangt namelijk van een aantal factoren af: op welke plek de video geplaatst wordt, het type product of dienst én het type klant. Het is dus niet mogelijk één bedrijfsvideo te maken die je overal kunt gebruiken. Wil je dat jouw video het gewenste effect heeft op jouw doelgroep, dan zal je met verschillende bedrijfsvideo’s moeten gaan werken. Een bedrijfsvideo die je probeert in te zetten op verschillende plekken zal zijn doel voorbij schieten. Je kan beter vijf verschillende video’s maken die bedoeld zijn voor één specifiek doel op één specifiek platform. https://vimeo.com/258293898 Compilatie van een serie video’s die Videobird voor de Datacenters van Google heeft geproduceerd  

Waar wordt de video geplaatst

Het is dus erg bepalend voor de ideale lengte van jouw bedrijfsvideo waar je deze gaat plaatsen. Komt de video op de website terecht? Dan heb je grote kans dat de internetgebruiker al geïnteresseerd is in jouw product of jouw dienst, dus zal de spanningsboog groter zijn dan op de meeste social media platformen. Social media platformen zijn ontzettend op video gericht. Ze hanteren hierbij allemaal hun eigen doelen voor de videocontent die geplaatst wordt. Op het ene social media platform werkt een zo kort mogelijke bondige video het beste, op een ander platform is er iets meer tijd om wat meer informatie te kunnen geven.

De ideale lengte van een video op Facebook

Op Facebook wordt er flink gescrold door content. Jouw video moet dus gelijk visueel aantrekkelijk zijn. Zorg ervoor dat de video’s die je op Facebook plaatst altijd ondertiteling hebben. Facebook zet het geluid van video’s namelijk standaard uit. Het zou zonde zijn als de video niet duidelijk is voor de kijker door het missen van geluid. De ideale Facebook video is kort, informatief en het liefste ook nog met humor. De ideale videolengte voor een video op Facebook is volgens onderzoek van SocialBakers  21 seconden. Extreem kort dus.

De ideale lengte van een video op Instagram

Instagram is geschikt voor microvideo’s. Dit zijn bijvoorbeeld achter de schermen kijk video’s of video’s met een loop. De maximale lengte wat er geplaatst mag worden is 60 seconden.

De ideale lengte van een video op Twitter

Op twitter heb je 30 seconden om je boodschap over te brengen. Je kan hier prima een teaserfilmpje plaatsen die verwijst naar een langere bedrijfsfilm. De link naar de langere versie is bij de teaservideo te plaatsen.

De ideale lengte van een video op Linkedin

Linkedin is natuurlijk erg business-gericht. Hier is geen lengte-limiet aanwezig, omdat je een link post van de externe video die je onder de aandacht wilt brengen. Linkedin is uitermate geschikt voor testimonials, en informatieve ‘how to’ content.

De ideale lengte van een video op YouTube

Op Youtube is er een lengte limiet van 15 minuten. Tenzij je videokanaal geverifieerd is. In dat geval mag je langere video’s uploaden. Mensen bezoeken YouTube specifiek om video te bekijken. Daardoor is de spanningsboog van de kijker op Youtube, over het algemeen, een stuk langer. Wil je meer weten hoe het precies zit met video advertenties op Youtube? Lees dan eens ons artikel Videoadvertenties op YouTube bedrijfsvideo filmen dak

Type product of dienst

Het is in alle gevallen belangrijk je boodschap zo beknopt mogelijk over te brengen in je video. Maar het hangt erg van het product of de dienst af die je wilt verkopen, hoe bondig je dit kan doen. Het ene product vergt nou eenmaal meer uitleg dan het ander. Voor een grappige warmmaker om mensen geïnteresseerd te maken in jouw product heb je soms maar een paar seconden nodig. Wil je echter demonstreren hoe fantastisch jouw product werkt als je het op een bepaalde manier gebruikt, dan heb je daar net wat meer tijd voor nodig.  

Type klant

Wie is jouw doelgroep precies? En wat voor aandacht spanne hoort er bij die doelgroep? Een werkende moeder die op alle fronten probeert de ballen in de lucht te houden heeft behoefte aan een korte duidelijke boodschap. De jongere die grote delen van de dag op social media zit en kijkt om het kijken zal veel meer rust hebben jouw wat langere bedrijfsvideo af te kijken. En los van de doelgroep is het ook goed te kijken naar wat voor soort klant je wilt bereiken. Gaat deze bedrijfsvideo ingezet worden voor het aantrekken van potentiële klanten? Dan is de ideale duur van de video 30 seconden tot 1 minuut. Vooral de eerste seconden zijn bij een dergelijke video cruciaal. In deze vorm van video moet je zo snel mogelijk duidelijk maken waarvoor de bezoeker bij jou terecht kan. Of zal het doel van de video zijn om al bestaande klanten over te halen tot een nieuwe aankoop? Deze klanten zijn al enigszins loyaal richting jouw merk, dus zullen ze minder snel afhaken. Je wilt in deze fase meer informatie gaan geven, dus zal je langere video’s gebruiken.  

De boodschap van de video is belangrijk

Een aantal jaar terug was er eenduidig advies: houd je bedrijfsvideo zo kort mogelijk. Volgens alle marketingexperts was de duur waarin online kijkers hun aandacht vast konden houden heel erg kort. De online wereld is nu eenmaal vluchtig en snel, waardoor informatie globaal wordt gescand. In principe klopt dit nog steeds. Kortere video’s doen het over het algemeen een stuk beter. Uit onderzoek van Wistia is gebleken dat mensen een video van 30 seconden twee keer zo snel kijken dan een video van 90 seconden. Bovendien had de video van 90 seconden een veel hogere drop-off rate (het punt waarom kijkers afhaken en de video wegklikken). Toch verschuift het advies om je aan korte video’s te houden steeds meer. De nadruk ligt nu meer op de boodschap van de video. Als je boodschap maar boeiend genoeg is maakt het in de regel niet uit of je deze in 30 seconden of 5 minuten overbrengt. Check bij het maken van je video dan ook of elke onderdeel toegevoegde waarde geeft aan je boodschap. Als je met je video aansluit bij de vraag die de klant heeft, of een oplossing biedt voor zijn probleem, blijft de klant geboeid. En blijft hij dus ook kijken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat video’s meer worden uitgekeken en gedeeld naarmate de video meer emotie losmaakt. En iemand beroeren lukt nou eenmaal niet in enkele seconden, daar heb je net iets meer tijd voor nodig. Laat je dus niet zomaar afschrikken door cijfers die aantonen dat mensen snel wegklikken als een video meer dan een aantal minuten duurt. https://vimeo.com/236580981 Dit is een goed voorbeeld van een korte bedrijfsvideo van fashionapp Frendz  

Beloning voor het afkijken van video’s

Dat wegklikken van kijkers is nadelig voor jou als bedrijf. Waarom? Veel social media kanalen houden in de gaten hoe kijkers reageren op een video. Wordt de video gedeeld? En wordt de video helemaal afgekeken? Als dat zo is wordt jouw video beloont met een grotere ‘watchtime’, wat inhoudt dat de video hoger geplaatst worden in de zoekresultaten naarmate hij langer bekeken wordt. En dat is natuurlijk heel fijn als je impact wilt maken en effect wil hebben.  

De ideale lengte van jouw bedrijfsvideo

Wat is nou de ideale lengte van jouw bedrijfsvideo? Balans is het sleutelwoord in dit geval. Balans tussen tijd en de boodschap, tussen de inhoud en de vorm. Bij elke online videoproductie is het noodzakelijk eerst te kijken naar je doel, je doelgroep, en het social mediakanaal waar je de video wilt gaan gebruiken. Aan de hand daarvan bepaal je de content en de lengte van je video. Videobird kan je uitstekend adviseren bij de vorm en lengte van de bedrijfsvideo die past bij jouw bedrijf en bij jouw doelgroep.  Wil jij een bedrijfsfilm die de aandacht van je doelgroep pakt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en we nemen binnen 24 uur contact met je op! 

]