9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Het engagement van jouw online video

Het engagement van jouw online video

Na het online plaatsen van je video wil je uiteraard graag het doel behalen dat je met je video voor ogen had. Belangrijk hierbij is het bereik dat je weet te behalen met jouw video. Maar nog belangrijker is het engagement dat je voor elkaar weet te krijgen bij je (potentiële) doelgroep. Je wilt natuurlijk impact maken, mensen aan je merk binden en verkopen. Wat is engagement nou precies, en hoe krijg je inzicht in het engagement van jouw video?

Wat is engagement

Engagement is een term die in marketingland vaak voorbij komt. Als je googled op deze term kom je vaak vertalingen tegen als ´participatie’ en ´betrokkenheid´. Toch wordt er met het huidige gebruik van deze term, met betrekking tot marketing, een ruimere omschrijving bedoeld.

Marketingsfacts houdt de volgende definitie aan:

Engagement is geen eenmalige handeling, maar een doorlopend proces dat gemeten kan worden aan de hand van zijn intensiteit. Engagement is de psychologisch staat waar een persoon in verkeert tijdens het engagement proces met een merk/organisatie/community afhankelijk van de context.

Engagement is dus vooral de mate waarin klanten bereid zijn om zich open te stellen om informatie van jou te ontvangen en zich te interesseren in jouw boodschap. Waardoor er ook interactie en een verspreidingseffect ontstaat.

Eigenlijk werkt engagement in de marketing precies hetzelfde als een echte verloving (engagement). Engagement tussen een bedrijf en een klant geeft aan dat zij een onderlinge verbondenheid voelen, zonder dat deze al officieel is vastgelegd door middel van een afname van een dienst of een aankoop van een product.

Deze verloving, dus de onderlinge verbondenheid, kan dus ook prima plaatsvinden tussen jouw bedrijf en een potentiële klant. Of tussen jouw bedrijf en personen die uiteindelijk nooit een klant zullen worden. Net als in de offline wereld.

mensen puzzel

Bereik van de video

We noemden aan het begin van het artikel al even dat bereik ook belangrijk is bij het behalen van je videodoel. En dit is ook weer belangrijk voor je engagement. Hoe zit dit precies?

Het aantal keer dat je video bekeken is, is de meest basis statistiek die er is. Het bereik van de video wordt gemeten aan het aantal views. Dit wordt per platform verschillend gemeten. Bij sommige platforms wordt er pas een view gerekend zodra je op de video klikt. Facebook begint na 3 seconden pas je view mee te tellen. En YouTube doet dit zelfs pas na 30 seconden.

Niet alleen de lengte van kijken, maar ook hoe het platform je view meet verschilt onderling. Het ene platform meet maar één view per kijkers sessie, ook al wordt de video meerdere keren afgespeeld. Terwijl andere platforms elke view apart meetellen. Bij het trekken van conclusies uit je bereikgegevens moet je dus ook altijd de manier waarop gemeten is mee nemen.

Je kan uit de statistieken van je bereik nog veel meer informatie halen waarmee jij je video kunt optimaliseren voor je ideale doelgroep. Zoals de leeftijdscategorie, het geslacht van de kijker en de regio.

Bereik is dus een belangrijke factor in het meten van het engagement van je video. Omdat je hierdoor meer te weten komt over je doelgroep. En hoe meer bereik, hoe meer data er beschikbaar is om te kunnen analyseren.

Bovendien is het handig als jouw video door veel mensen gezien wordt. Hierdoor heb je namelijk een grotere kans jouw doelgroep, waarbij je engagement wilt creëren, te bereiken.

Maar het bereik zegt zeker niet alles.

Sociale interactie

Bereik zegt vooral wat over het aantal kijkers, eigenlijk niets over het effect wat je video heeft gehad. Waar views like hartjegaan over het bereik, gaat engagement over de betrokkenheid. Met deze betrokkenheid wordt bedoeld wat de kijker na het afspelen van de video doet.

Geeft hij een like of deelt hij de video? Misschien plaatst de kijker een opmerking bij de video? Al deze reacties laten zien dat de kijker zoveel betrokkenheid voelt dat hij wordt aangezet tot actie, interactie in dit geval.

En die interactie, dat is wat je wilt bereiken. Want doordat jouw betrokken kijker dusdanig is geraakt door jouw video, zorgt hij door middel van die interactie voor een grotere verspreiding van je video. En dat video veel gedeeld wordt blijkt uit alle cijfers. Zo is er gemeten dat video 1200% meer gedeeld wordt dan teksten en links bij elkaar.

En niet onbelangrijk: consumenten zijn veel sneller geneigd een dienst of product af te nemen wanneer dit is aangeraden door familie of vrienden. Doordat jouw video´s gedeeld worden vergroot je het vertrouwen in je merk en je naamsbekendheid.

 

Engagement ratio

Wat ook wat zegt over in hoeverre de kijker engaged is met jouw video, is hoe lang de video bekeken is. Je kan heel veel views hebben bij een video, maar als iedereen na 2 seconden weer weg klikt, dan zegt dit natuurlijk wel wat over hoe betrokken deze kijkers zijn geweest bij jouw video: totaal niet.

Om een compleet beeld te krijgen van het engagement van jouw video is het goed dit percentage ook mee te nemen in je analyse.

 

Conversie ratio

Je hebt bij het (laten) maken van je video een bepaald doel voor ogen gehad. Een doel wat je bij jouw doelgroep wilt bereiken. Zo kan het zijn dat je wilt dat de kijker overgaat tot het aankopen van een product. Of misschien wil je wel dat de kijker nog meer video´s gaat bekijken of zijn contactgegevens achterlaat op jouw website.

Bij marketeers is deze conversie ratio de meetindicator die de meeste waarde heeft. Hier wordt niet alleen bedoeld wat voor like, share of comment een kijker geeft. Maar vooral of de kijker na het zien van de video de gewenste vervolgstap neemt.

Waarmee kan je de engagement meten?

De informatie of jouw kijker ook de gewenste vervolgstap neemt is waardevol. Gelukkig zijn er meerdere meetsystemen voor, zodat je meer inzicht krijgt in wat jouw video´s teweeg brengen. Bijna elk sociaal platform heeft zijn eigen meetsysteem. We noemen er hier drie:

Linkedin audience insight

Bij je Linkedin profiel kan je allerlei statistieken inzien over wie jouw videoposts hebben gezien. En ook waar deze personen werken, en hoe ze op jouw profiel terecht zijn gekomen.

Door deze inzichten kan je niet alleen je bereik vergroten. Maar het maakt het je ook makkelijker om in contact te komen met de mensen die relevant zijn voor jouw bedrijf.

Facebook audiance insight

Deze tool geeft algemene informatie weer over jouw doelgroep, zoals geografie, het aantal likes en hun geslacht. Maar wat voor jou als bedrijf helemaal fijn is: Facebook audiance insight geeft ook informatie over het aankoopgedrag in het verleden en de aankoopmethode. Bijvoorbeeld of dit online is gedaan of in een fysieke winkel.

De sterkste feature van deze tool is toch echt wel dat er informatie gegeven kan worden over trends op Facebook met betrekking tot je huidige klanten, maar ook over potentiële klanten.

Instagram statistieken

Instagram biedt voor business accounts aanvullende statistieken. Accounts insights geeft je meer inzicht in je bereik, betrokkenheid van je volgers. Maar het geeft ook informatie over gebruikers die jou niet volgens, maar die wel reageren op fotos en video´s.

Door middel van deze tools kan je dus spelen met je video´s en ervoor zorgen dat ze meer engagement creëren bij je doelgroep.

 

Externe tool

Je kan er ook voor kiezen met een externe tool meer inzicht te krijgen in je social media account. De markt in deze externe tools is flink in ontwikkeling. Er zit veel verschil in hoeveel de tool meet, en hoe de tool de verschillende gegevens aan elkaar linkt.

Een uitblinker op dit gebied is Simply Measured. Zij linken meer dan andere vergelijkbare tools alle statistieken aan elkaar. Hierdoor zijn ze zelfs in staat om voor bijvoorbeeld Instagram aan te geven met welk filter je voor meer engagement zorgt.

Het fijne aan een externe tool is dat deze vaak meerdere platforms en ook de video’s van je website kan analyseren. Zo heb je dus één analysetool, voor alle plekken waar je video´s plaatst.

werk laptop investering

Jouw video engagement

Engagement met jouw video zorgt er vooral voor dat de kans groter wordt dat de kijker hetgeen gaat doen wat jij van hem verwacht.

Door de statistieken van je video´s te analyseren en daar de gegevens over het bereik, het engagement ratio, de sociale interactie én de conversie ratio te combineren krijg je het meest betrouwbare beeld van het engagement van jouw video.

Videobird helpt je graag om video´s te maken die het engagement van de kijker met jouw bedrijf of dienst versterken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

]