9:30 - 17:30 bereikbaar op 020 - 210 13 03
Hoe jij je doelgroep kan binden door middel van video

Hoe jij je doelgroep kan binden door middel van video

Het is de droom van elke video content maker: viral gaan met je video. Een video maken die binnen mum van tijd ontelbaar keer gedeeld wordt op social media en waar iedereen het over heeft. Ontzettend lekker natuurlijk, zowel voor je ego als voor je merk. Zo’n succes video is dus heel fijn, en je creëert een hoop (tijdelijke) fans. Maar voor een echte binding van jouw doelgroep aan je merk kan je veel beter je energie steken in vaste formats. En wij vertellen hoe je dat het beste doet.

 

Vaste formats

Onder vaste formats verstaan we herkenbare en regelmatig terugkerende ‘rubrieken’. Een bepaalde vorm dus waar de content in gegoten wordt. Deze vaste vorm kan te maken hebben met de onderwerpen van de video’s of steeds ongeveer hetzelfde verloop van de video.

In de televisiewereld wordt er veel gebruik gemaakt van formats. Zo is het journaal een bekend format. Iedereen weet dat eerst het belangrijkste nieuws komt en dat er aan het einde het weerbericht volgt. En ook bijvoorbeeld de vaste rubriek van DWDD ‘de tv draait door’ is een bekend format.

De voorspelbaarheid van wat de kijker kan verwachten zorgt ervoor dat je herkenbaarheid creëert waarmee jij je doelgroep aan je kunt binden. De kijkers verwachten deze video’s van jouw merk, dit is content waar ze voor terugkomen.

 

Intercom Stars

Een bekend voorbeeld van een video content format is de rubriek ‘Intercom Stars’ op Appie Today. Dit is het eerste online videokanaal van een supermarkt, de Albert Heijn. De populaire rubriek ‘Intercom Stars’ is een muzikale talentenjacht waar medewerkers van Albert Heijn het tegen tegen elkaar opnemen. De kijker bepaalt wie er door gaat. Deze rubriek is zelfs genomineerd voor De Beste Social Award in de categorie Beste Campagne.

Okee, we weten nu wat een vast video format is. Maar aan welke voorwaarden moet zo’n video format voldoen?

Herkenbaarheid

We hadden het hierboven al even over de herkenbaarheid van een format die ervoor zorgt dat je jouw doelgroep aan je merk bindt. Deze herkenbaarheid kan vele vormen hebben. Bijvoorbeeld dat de lengte van de video, de de stijl en de vormgeving steeds hetzelfde is. Of dat de video’s een vaste presentator hebben.

Deze herkenbaarheid wordt vergroot als de video’s steeds met dezelfde regelmaat geplaatst worden. Het maakt daarbij niet uit of dat elke dag is of maar één keer in de maand. Maar een vaste dag, en het liefste ook een vast tijdstip, dat vinden kijkers erg fijn.

Veel vloggers zijn een kei in frequent plaatsten van nieuwe video content. Zo plaatsten zij vaak dagelijks én steeds op hetzelfde tijdstip.  Deze vaste frequentie zorgt voor de voorspelbaarheid om kijkers terug te kunnen laten komen.

Vaste presentator de onlinepubquiz

 

 

Jouw doelgroep helder hebben

Hoe vaak, wanneer en hoe laat jij je video format moet plaatsen is afhankelijk van jouw doelgroep. Logischerwijs is het voor het Sinterklaas journaal niet interessant om ‘s avonds om 22.00 hun video’s te publiceren. Daarentegen is een video format gericht op ouders juist weer interessant om rond 20.00 te publiceren. Op dat moment liggen de kinderen op bed en hebben de ouders tijd voor zichzelf.

Duidelijk voor ogen hebben voor wie jouw format bedoeld is helpt enorm bij het maken van keuzes wat je wilt gaan plaatsen.

 

Serie

Je format wordt nog veel sterker als je steeds refereert aan andere afleveringen die je hebt gemaakt. Door in je video te vertellen over iets uit een vorige video is de kans groot dat zij die video ook nog even willen terugkijken.

Of je blikt elke video vooruit naar de volgende video. Op die manier maak je de kijker nieuwsgierig naar de volgende aflevering en is de kans groter dat hij of zij de volgende aflevering weer zal bekijken.

Zo zorg je ervoor dat alle afleveringen elkaar gaan versterken, en dat ze meer bekeken gaan worden. Hierdoor wordt de kans vergroot dat jouw doelgroep jouw format gaat volgen.

 

Raakvlakken met je product

Wat heel belangrijk is om in gedachte te houden, is dat een video format niet bedoeld is als reclame. Dit is niet de vorm en de plek om eens even ongegeneerd je dienst of product je hemel in te prijzen.

En dat is ook helemaal niet nodig. Als je format relevant is voor jouw doelgroep, en past bij jouw bedrijf, dan heeft het een positief effect op de merkbeleving.

Natuurlijk mag je video format absoluut raakvlakken hebben met je product of dienst. Zo zijn er formats als Epic Meal Time waarin de meest calorierijke gerechten worden klaargemaakt en er, zeker in eerste instantie, geen verwijzing was naar producten.

Het format Will it Blend is hét voorbeeld van een geniaal video format. De maker van een relatief saai product, namelijk een blender, heeft er met deze videoserie voor gezorgd dat miljoenen mensen ondertussen maar één soort en merk blender kennen, de blender van Blendtec.

In elke video komt de blender voor maar in geen enkele video worden er verkoopargumenten op tafel gegooid. In plaats daarvan gooit Tim Dickson zo’n beetje alles wat er nieuw op de markt komt in de blender nadat hij zichzelf hardop heeft afgevraagd “Will it blend”. Van iPhones, tot speakers, van golfballen tot knikkers en van iPad’s tot Nokia’s. “Will it blend. That’s the question.”

Het YouTube kanaal van blender fabrikant Blendtec heeft maar liefst 881.000 abonnees

 

Financieel voordeel

Een viral video is heel tof, maar kan ook heel duur zijn. Zo’n video gaat niet voor niets viraal. Er is veel tijd ingestoken om een goed concept te bedenken en om de video er op-en-top uit te laten zien. Een viral is een lekkere snack voor af en toe, je moet het niet te vaak doen. Je stabiele video content (je vaste maaltijden) moet onder andere bestaan uit vaste formats.

Een voordeel van het maken van een format is dat je ze in serie kunt produceren. Je kunt meerdere afleveringen achter elkaar opnemen, wat behoorlijk scheelt in de productiekosten.

Bovendien blijft de vorm hetzelfde, daar hoeft niet meer over nagedacht te worden. Er hoeft niet meer gebrainstormt te worden over creatieve ideeën, dat is al gedaan. Ook in dit deel van het proces zit dus een flinke besparing.

 

Marketingstrategie

Een vast format is een langetermijn-product. Je moet de aandacht van de kijkers over een lange periode vast weten te houden. Belangrijk bij het maken van een vast format is om te kijken naar de marketingstrategie. Je format moet hier een mooie aanvulling op zijn en je strategie versterken. Niet alleen in je videomarketing strategie, maar in je gehele marketingstrategie.

Zo kunnen de onderwerpen uit je video rubriek op andere marketingkanalen terugkomen. Ook kan je format gepromoot worden via andere marketinguitingen, zodat ze elkaar versterken. Een mooie balans tussen informatieve video content, vaste formats en af en toe een verrassende viral is de ideale mix.

 

Videobird

Met Videobird Inhouse spelen we in op de behoefte aan het laten produceren van video in serie. Zo hebben we een flink aantal opdrachtgevers waar we vaste formats voor filmen. Hierdoor kunnen we snel en efficiënt werken.

Wil jij ook aan de slag met het laten produceren van meerdere dezelfde videos of een abonnementsvorm van video? Je vindt hier meer informatie over op onze websitepagina Videobird Inhouse. Of neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over deze service.

]