De vraag naar video en fotografie content is enorm gegroeid bij merken, bedrijven, marketeers en communicatieafdelingen. Niet alleen in de hoeveelheid, maar ook het soort video’s. Voor elk platform heb je weer een andere soort video nodig. En wil je het liefst elke week minimaal één foto of video kunnen publiceren.

Daar zit al snel een hoog prijskaartje aan als je iedere week een filmcrew (of fotograaf) hiervoor moet inschakelen. De grootste kostenpost is in 80% van de producties de draaidag zelf. Je hebt dan de kosten van de crew, het materiaal, de acteurs/figuranten, maar ook alle andere productiekosten zoals catering, vervoer en eventueel de huur van een locatie.

Daarom doe je er slim aan om van te voren al goed na te denken over hoe je zo veel mogelijk content uit je productiedag(en) kan halen. Want dat is altijd meer dan slechts die ene commercial of campagnefoto. Vaak valt er meer halen dan dat je in eerste instantie denkt!

In dit artikel vertel ik je:

  • Aan wat voor soort (video)content je allemaal kan denken.
  • Laat ik je een aantal voorbeelden zien.
  • Bespreek ik de voordelen hiervan.
  • En geef ik je nog een aantal praktische tips die je direct kan toepassen.

Dit alles zodat jij het meest uit je productie kan halen voor jouw bedrijf of campagne.

SOORTEN VIDEO’S

Waarvoor kan je live video inzetten
Als je alleen al naar het genre kijkt, kan je al tientallen soorten video’s definiëren. Denk hierbij aan commercials, bedrijfsfilms, recruitment video’s, tutorials, animaties, aftermovies etc. Maar in de context van dit artikel bedoel ik met ‘soorten video’s’ meer de vormen die je video’s kunnen aannemen. Zodat je de video’s gemakkelijk op verschillende platformen kan inzetten.
Als je weer een videoproductie op de planning hebt staan. Bepaal dan van te voren of je van het filmmateriaal ook één of meerdere van onderstaande video’s kan maken. Of dat je het met een aantal extra shots wel kan realiseren. Het is slimmer om dit tijdens de pre-productiefase te bepalen in plaats van de post-productiefase.

1. Hoofdfilm
De videoproductie waar het allemaal om draait. Dit kan een reportage, commercial, aftermovie, of tutorial zijn. Deze productie staat centraal in je campagne.

Voor De Pindakaaswinkel campagne was dit de hoofdfilm die we hadden gemaakt. 

We wilde al vroeg in de campagne de fans van Asus teasen door deze trailer in te zetten.

2. Teaser
De trailer van jouw speelfilm, alleen zal die een stuk korter zijn dan een trailer uit de bioscoop. Je kan de teaser gebruiken om de mensen in spanning te laten, voor het geval je productie pas over een paar weken uitkomt. Of gebruik de teaser om de interesse bij mensen op te wekken. Je teaser kan bestaan uit een paar korte shots of uit een mooie/inspirerende quote uit je video.

3. Instagram Story of IGTV
Grote kans dat jouw doelgroep zich op Instagram bevindt. Voor zowel Facebook als Instagram geldt dat naast de normale feed, men steeds vaker gebruik maken van Stories. Het grootste verschil zit hem in het formaat (verticaal, 9:16 ratio) en de duur van de clip (15 seconden, maar je kan ze in een serie plaatsen). Zoals de naam al doet vermoeden is het de ideale tool om je verhaal te vertellen. Gebruikers tikken nog sneller door Stories dan hun normale feed, zorg er dus voor dat je al in de eerste seconde de aandacht hebt van je kijkers. Als je eenmaal hun interesse hebt, is de kans groot dat ze je verhaal afkijken

Met Ziengs maken we uit alle shoots meerdere video’s voor op de social stories.

In totaal maakten we meer dan 30 social ads voor F45. Waarin we verschillende varianten maakten voor verschillende doelgroepen en ook alle versies in 3 formaten aanleverden.

4. Social ads
Ofwel social advertising. Misschien wel de belangrijkste videovorm voor jouw campagne. Want dit is dé manier om een groot publiek te bereiken, zonder dat je een grote achterban hebt. Niet alleen groeit het gebruik van social ads op Instagram en Facebook, ook Youtube, LinkedIN en Pinterest spelen een steeds grotere rol. Gezien de korte duur van de social ads (5, 10, 15, 30 seconden) is de kans groot dat ook jij een video advertentie uit je shoot kan halen. Schrijf van tevoren al wel een script of shotlist uit.

5. Fotografie
Je hebt de locatie, de props, stylist, visagie en de cast allemaal klaar staan voor je filmopnames. Waarom combineer je de filmopnames dan niet met fotografie? Vaak is er ruimte tussen de filmopnames door of kun je zelfs tegelijk fotograferen als filmen. Maak van tevoren wel duidelijke afspraken en een planning, zodat de fotografie en film crew elkaar niet in de weg lopen.

Voor de commercial voor SRPS.me konden we eenvoudig de filmopnames en fotografie tegelijk doen.

Uit de documentaire over Hoog Catharijne konden we meerdere stills pakken die de opdrachtgever kon gebruiken voor hun campagnes.

6. Stills
Heb je geen budget om een fotograaf bij je shoot te huren of is daar geen ruimte voor, dan kan je alsnog stilstaand beeld krijgen voor je campagne. De editor kan vanuit zijn montageprogramma screenshots van de videoclips exporteren. Hoe hoger de resolutie van de opnames (bijvoorbeeld 4K), des te beter is de kwaliteit hiervan.

7. Bannervideo
Heb je een Facebookpagina voor je bedrijf, event of campagne dan heb je de optie om bovenaan een banner video te plaatsen. Hier moeten de beelden vooral hun werk doen, want de kans is klein dat de bezoeker van je pagina het geluid erbij aanklikt. Maak van tevoren afspraken met de editor om een extra video te monteren van 15-25 seconden. Veel bedrijven gebruiken ook op hun website banner video’s. Let wel op het formaat dat nodig is en de grootte van het bestand. Afhankelijk van hoe je de video host, kan je website al snel traag worden als je video groter dan 5MB is!

Je zou het misschien niet zeggen, maar bovenstaande banner op de website van EVG start is een video. Het enige dat we hadden gebruikt zijn een aantal sfeerbeelden uit een wervingsvideo.

Voor de Praxis konden we gemakkelijk meerdere GIFS uit de gedraaide opnames halen.

8. Gifs
Wie gebruikt ze niet tegenwoordig: Gifs. Grappige of mooie videoclips die in een loop worden afgespeeld. Met name op Whatsapp, Facebook en Instagram zie je ze regelmatig, maar ook op websites, e-mails en presentaties worden ze steeds vaker ingezet. Nu je ook zelf gifs kan uploaden op de site www.giphy.com zie je dat bedrijven hier ook meer gebruik van maken.

9. Backstage
Maak een video waarin je de kijker laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Stel wat vragen aan de cast en crew om wat meer context te geven. Dit hoeft er allemaal niet per se professioneel uit te zien en kan ook met een telefoon of een vlogcamera opgenomen worden.

Ook voor je backstage video kan je een leuke invalshoek bedenken om het wat interessanter te maken. Zoals wij hier deden voor Marne.

DE VOORDELEN VAN EEN DAG

hoe deel jij jou live video

Meer content uit een draaidag halen is al een groot voordeel op zichzelf, maar er komen ook andere positieve bijkomstighedenbij!

Content strategie
Je bent al automatisch bezig met je content strategie als je na gaat denken over de verschillende soorten video’s en foto’s die je wilt gaan maken. Ook ben je al van tevoren bezig met de verschillende.

Kostenbesparend
We hebben het al eerder genoemd, maar het is misschien wel de belangrijkste reden voor jou om meer uit je draaidag te halen. Er komen wat extra uren in de voorbereiding en in de post-productie, maar de grootste kostenposten zullen eenmalig zijn.

Het geef je meer tijd
Je steekt wat meer tijd in de pre productie, maar hoeft daarna maar bij één draaidag aanwezig te zijn. En achteraf kan je met de makers van je video’s afspreken om één feedbacksessie te houden om alle producties door te nemen.

TIPS TIJDENS EEN DRAAIDAG

De mogelijkheden van livestream
Wees voorbereid
Misschien vind je het allemaal spannend om direct hiermee aan de slag te gaan. Voor ons was het ook even wennen om meerdere projecten op één dag uit te moeten voeren. Pak het daarom eerst rustig aan. Door 2 a 3 concepten voor te bereiden. Je merkt al snel tijdens je productie wat wel fijn werkt en wat niet.

Spar over de mogelijkheden
Ga samen met de partij die de video (en fotografie) gaat maken van tevoren sparren over de mogelijkheden. Jij kan wel 20 verschillende video’s willen, maar zij weten als professionals wat wel en niet mogelijk is. Je wil ook niet inleveren op de kwaliteit natuurlijk.

Definieer je doelgroep
Focus jij je op meerdere doelgroepen? Zet dan meerdere varianten van je scripts en shotlists op papier. Check welke shots multi inzetbaar zijn en welke shots je extra moet schieten voor een bepaalde doelgroep.

Houd het simpel
Niet elk concept zal een succes zijn. Maar je hebt de ruimte om te testen wat wel en niet werkt. Zo optimaliseer je uiteindelijk je producties. Sommige video’s lijken hilarisch op papier, maar blijken in de realiteit niet te werken. Op zo’n moment is het wel zo fijn als je niet al je geld op een paard hebt gewed, en dus meerdere opties hebt om uit te kiezen.

SAMEN AAN DE SLAG MET VIDEOBIRD?

Misschien heb je al een videoproductie in je agenda staan of twijfel je nog hoe je jouw budget voor een campagne het best kan inzetten. In beide gevallen raad ik je aan om bovenstaande lijst van soorten video’s af te gaan en te bepalen welke producties van toegevoegde waarde zijn. Wij gebruiken deze lijst voor al onze producties en geven onze opdrachtgevers dan ook advies hierin. Of je nu een event-, recruitment-, commercial-, tutorial- of animatievideo gaat maken, er valt altijd meer uit je draaidag te halen! 

VideBird en livestreamen